Έφη Κατσούλη, KPMG: Πρέπει να καλλιεργηθεί η εγρήγορση για τους κινδύνους του διαδικτύου

Έφη Κατσούλη, Γενική Διευθύντρια, Συμβουλευτικό Τμήμα, KPMG μας μιλάει για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «KPMG Global Cyber Days» (Ήμερες για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο)

Τι ακριβώς αφορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «KPMG Global Cyber Days» (Ήμερες για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο) που διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά η KPMG στην Ελλάδα;
Το «KPMG Global Cyber Days» είναι μια πρωτοβουλία της KPMG, η οποία αποτελεί μέρος των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας μας για τη δια βίου εκπαίδευση. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι αφενός να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές διαφόρων ηλικιακών ομάδων, αλλά και τους ενήλικες του περιβάλλοντός τους, σχετικά με τη σημασία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, και αφετέρου να τους διδάξει απλά μέτρα που πρέπει να παίρνουν για να προστατευτούν απέναντι στους κινδύνους που ενέχει η χρήση του διαδικτύου.

Πως αποφασίσατε να προχωρήσετε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στην Ελλάδα; Τι ήταν αυτό που σας κινητοποίησε;
Η KPMG διαθέτει εκτενή εμπειρία και σημαντική τεχνογνωσία στην κυβερνοασφάλεια, έχοντας βοηθήσει πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς στο εξωτερικό και στην Ελλάδα να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε συμβάντα ασφάλειας και να θωρακιστούν απέναντι στους κινδύνους του κυβερνοχώρου. Η εμπειρία μας αυτή έχει αναδείξει ότι μια από τις σημαντικότερες και αποτελεσματικότερες άμυνες έναντι των κυβερνοαπειλών είναι η δική μας εγρήγορση ως χρήστες του κυβερνοχώρου. Η εγρήγορση όμως δεν επέρχεται τυχαία, πρέπει να καλλιεργηθεί. Εφόσον πλέον η χρήση του διαδικτύου ξεκινά από πολύ νεαρή ηλικία, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ώστε να γνωρίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και τι πρέπει να κάνουν για να μην είναι ευάλωτα απέναντί τους. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Λέμε στα παιδιά μας να μην ανοίγουν την πόρτα όταν χτυπά το κουδούνι, αν δεν ρωτήσουν πρώτα ποιος είναι. Πλέον, πρέπει να τα μαθαίνουμε να έχουν αντίστοιχη αντίδραση όταν επισκέπτονται ένα site, αγοράζουν παιχνίδια on-line ή επικοινωνούν με αγνώστους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα και σε ποιους άξονες επικεντρώνεται; Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;
Το πρόγραμμα «Global Cyber Days» απευθύνεται στα σχολεία και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και περιεχόμενο για τρεις συγκεκριμένες ομάδες: μαθητές δημοτικού, μαθητές γυμνασίου και ενήλικες (δάσκαλους και γονείς). Τα θέματα στα οποία επικεντρωνόμαστε περιλαμβάνουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), την προστασία της ταυτότητας στο διαδίκτυο, την ηλεκτρονική παρενόχληση/εκφοβισμό (cyber bullying), τα on-line παιχνίδια, και τις ηλεκτρονικές απειλές που μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους. Τα εξειδικευμένα προγράμματά μας μπορούν να διδάξουν τους μαθητές πολύτιμα μαθήματα για την ηλεκτρονική τους ασφάλεια και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατέψουν τα προσωπικά δεδομένα τους στο διαδίκτυο.

Ποιο είναι το πρώτο feedback που λαμβάνετε εσείς στην Ελλάδα για την πρωτοβουλία αυτή;
Οι πρώτες αντιδράσεις είναι πολύ θετικές και μας έχουν ικανοποιήσει γιατί διαπιστώνουμε ότι την ανησυχία που βιώνουμε στον δικό μας επαγγελματικό χώρο των επιχειρήσεων την μοιράζονται και οι εκπαιδευτικοί για τους μαθητές τους. Αν και η ηλεκτρονική ασφάλεια δεν έχει μπει ακόμη στα σχολεία ως υποχρεωτικό κεφάλαιο του μαθήματος πληροφορικής για παράδειγμα, θέλουμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Τα περισσότερα σχολεία που έχουμε προσεγγίσει αναγνωρίζουν την ανάγκη αυτή και πιστεύουμε ότι η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία μας στην Ελλάδα θα είναι ανάλογη με αυτή που γνωρίζουμε σε άλλες χώρες.

Πως μπορεί κάποιο σχολείο να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία;
Όποιο σχολείο επιθυμεί να ενταχθεί στη δράση μπορεί να επικοινωνήσει με την Κατερίνα Πουρναροπούλου, CSR and Marketing Coordinator στο 210 6062124 ή να στείλει γραπτό αίτημα στο [email protected]