Φάμελλος: “H περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να συνδιαμορφώνεται με τους κοινωνικούς εταίρους”

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) o Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, πρότεινε το περιβάλλον να αποτελέσει πεδίο κοινής δραστηριότητας, με δεδομένο ότι τα περιβαλλοντικά θέματα δεν αφορούν μόνο τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία, μόνο μία τάξη ή μία ομάδα της κοινωνίας μας, αλλά το σύνολο της κοινωνίας“Το περιβάλλον αφορά την αλλαγή και της δικιάς μας προσωπικής λειτουργίας και της θεσμικής και επιχειρηματικής παραγωγής, αλλά και της διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον εάν δεν είναι καθολικές, εάν δηλαδή σε αυτές τις αλλαγές δεν συμμετέχει ολόκληρη η κοινωνία”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αν. ΥΠΕΝ στη συνέχεια της τοποθέτησής του τόνισε για ακόμα μία φορά τη σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής διπλωματίας για την οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας, αλλά και για την ποιότητα ζωής των πολιτών: “Ένας μεγάλος πυλώνας της παγκόσμιας πολιτικής είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά ο αμέσως επόμενος μεγάλος παγκόσμιος πυλώνας είναι τα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της διακυβερνητικής επιτροπής για το κλίμα, τα οποία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, αντίθετα είναι τραγικά. Οι προβλέψεις λένε ότι, αν συνεχιστούν οι υφιστάμενες πολιτικές, το 2100 η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι 3 βαθμοί Κελσίου, διπλάσια από τη θεωρητικά επιδιωκόμενη. Αυτό αποδεικνύει ότι πρέπει να αλλάξουν και οι πολιτικές και η κοινωνία, αλλά και η ατομική πρακτική”, πρόσθεσε.

Επεσήμανε δε ότι η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα λόγια και στις πράξεις είναι πάντα ένας υπαρκτός κίνδυνος. Θα πρέπει, λοιπόν, οι όποιες αλλαγές γίνουν στο πεδίο του περιβάλλοντος να συμπεριλαμβάνουν στην πράξη και τους κοινωνικούς εταίρους: “Η πολιτική βούληση αποδεικνύεται όταν ασκείται πολιτική. Γι’ αυτό εμείς, στο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση, διεκδικούμε να κριθούμε από αυτά που κάνουμε. Αποδεικνύουμε, λοιπόν, με τη στρατηγική της κυκλικής οικονομίας, με τη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης, ότι όταν ασκείται σωστά η πολιτική μπορεί να είναι και συμβατή με τη διάθεση των κοινωνικών εταίρων, αλλά και προοδευτική επί της ουσίας, να πηγαίνει δηλαδή την κοινωνία μπροστά. Στην αντίθετη περίπτωση, όλοι παραμένουμε στη διατύπωση λόγων και δεν προχωράμε στις πράξεις. Και στο τέλος της μέρας όλοι θα κριθούμε από τα έργα που κάναμε και εμείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις”.

Επίσης, ανέφερε ότι η επισήμανση της ΟΚΕ σχετικά με την ανάγκη αύξησης των βιώσιμων και ανταγωνιστικών επενδύσεων βρίσκει σύμφωνο και το ΥΠΕΝενώ ξεκαθάρισε ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.  

Ως προς το θέμα των ιδιωτικών και δημοσίων τεχνικών έργων, σημείωσε ότι οι προδιαγραφές στα υλικά τους πρέπει να έχουν αξιόπιστη τεκμηρίωση για τα επαναχρησιμοποιούμενα αδρανή υλικά, ενώ ως προς τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων επανέλαβε ότι μία καλή πρακτική είναι η εισαγωγή της κυκλικότητας στην αξιολόγηση των επενδύσεων. Ανέφερε, επίσης, ότι το ΥΠΕΝ ενημερώνει μέσω σχετικής επιστολής όλες τις αδειοδοτούσες αρχές ότι στο εξής όσοι αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά θα πρέπει να έχουν -με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι τον Νοέμβριο- διαλογή στην πηγή για τα απόβλητά τους και για το οργανικό κλάσμα και για τα κλασικά ανακυκλώσιμα, χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλα.

Από την άλλη πλευρά, η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω δανειοδότησης θα πρέπει να γίνεται πάνω στη λογική του “Zero waste Zero carbon”, δηλαδή οι επιχειρήσεις μας να έχουν καλύτερη δανειοδότηση εάν μειώνουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, εάν κάνουν πλήρη ανακύκλωση ή πλήρη διαλογή στην πηγή, κάτι που ο ίδιος επεσήμανε και στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: “Εάν θέλουμε στ’ αλήθεια κυκλική οικονομία, θα πρέπει να χρηματοδοτήσουμε την κυκλική οικονομία με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία”.

Aναφορικά με τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, ο Σωκράτης Φάμελλος επιβεβαίωσε τη σύμπνοια των πορισμάτων της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με τις προθέσεις του ΥΠΕΝ και επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινωνική συναίνεση για τη χωροθέτηση μονάδων βιοαποβλήτων, είτε αστικών είτε κτηνοτροφικών και αγροτικών. Δεν μπορεί να αρνείται μια περιοχή τη χωροθέτηση μονάδων για οργανικά απόβλητα και να επιλέγει έτσι αυτά τα απόβλητα να διατίθενται ελεύθερα στα ρέματα και στους δρόμους. “Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν και στον τομέα της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών”, σχολίασε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Τέλος, ως προς τέλος ταφής, ο Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να πριμοδοτούνται οι πολίτες και οι δήμοι που εμπιστεύονται δραστηριότητες επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και επεξεργασίας και όχι ταφής. Άρα, ως επακόλουθο, η ταφή θα “χρηματοδοτεί” την ανακύκλωση. Αντί, λοιπόν, ως κοινωνία να συζητάμε για τις αρνητικές επιπτώσεις της ταφής, ας κάνουμε την πολιτική επιλογή να συζητάμε για αποτροπή της ταφής, δίνοντας ταυτόχρονα διέξοδο και στην κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα.

“Η πρόθεσή μας είναι μια μακροπρόθεσμη στόχευση στα θέματα του περιβάλλοντος και σε αυτό ο ρόλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ώστε ο διάλογος να είναι ανοιχτός και γόνιμος. Εμείς θα αναλάβουμε την πολιτική πρωτοβουλία, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις μεταρρυθμιστικές τομές. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, να συμβάλουμε όλοι σε αυτό, γιατί οι αλλαγές δεν μπορούν να περιμένουν”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.