Ελληνο-Αμερικανικό: Διοργάνωσε το 16ο ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο επενδύει σε μια διαρκή προσπάθεια ανάδειξης των σύγχρονων τάσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην εποχή των ραγδαίων αλλαγών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Το 16ο ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που διοργάνωσε στις 31 Οκτωβρίου 2018 στο Μουσείο Μπενάκη, με τίτλο «Ένα Καλύτερο Αύριο» στη βιωσιμότητα με την έννοια της ισορροπίας ανάμεσα στις καταιγιστικές τεχνολογικές εξελίξεις και στα κοινωνικά και ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν.

Στη νέα εποχή όπου η αλματώδης εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας επηρεάζει και επαναδιαμορφώνει τις επιχειρήσεις, την οικονομία, την κοινωνία, τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων, διακεκριμένοι ομιλητές άνοιξαν ένα παράθυρο στο μέλλον και συζήτησαν για τα επιχειρηματικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα που αναδύονται.

Μέσα από τρεις θεματικές ενότητες, Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων, Ενίσχυση των Ανθρώπινων Δυνατοτήτων και Διαχείριση Ριζικών Αλλαγών, το 16ο Συνέδριο ΕΚΕ προσεγγίζει ερωτήματα που απασχολούν τη σύγχρονη υπεύθυνη επιχειρηματικότητα: Ποιες νέες δεξιότητες που τώρα δεν φανταζόμαστε θα απαιτηθούν στο άμεσο μέλλον; Ποιά ηθικά διλήμματα φέρνει η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας; Πως μεταβάλλονται τα όρια στις ανθρώπινες δυνατότητες; Πως αλλάζει η τεχνολογία τον τρόπο που κατανοούμε το επιχειρηματικό περιβάλλον; Τί απαιτείται να κάνουν οι επιχειρήσεις, ώστε να προσαρμοστούν με τις ανατρεπτικές αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στη δραστήρια Επιτροπή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Επιμελητηρίου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να είναι το 16ο Συνέδριο που διοργανώνει το Επιμελητήριο μας για την ΕΚΕ αλλά είναι το πρώτο της μεταμνημονιακής περιόδου, και το αναφέρω διότι για να υπάρξει μια επιτυχημένη πορεία της οικονομίας μετά από 8 χρόνια κρίσης και λιτότητας οφείλουμε να επανεξετάσουμε τη λογική και το σχέδιο με το οποίο θα πορευτούμε στη συνέχεια». Αφού αναφέρθηκε στις εξελίξεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης τόνισε: «Πέραν της ανάγκης για ένα συνεκτικό και εξωστρεφές Σχέδιο για την ανάπτυξη θα πρέπει να δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις εκείνες που θα κινητοποιήσουν αφενός την ιδιωτική πρωτοβουλία, σαν απαραίτητο μοχλό δημιουργίας πλούτου και νέων θέσεων εργασίας, αλλά θα συνεισφέρουν παράλληλα και στην δημιουργία κλίματος συναίνεσης στην κοινωνία ώστε να δρομολογηθούν και υλοποιηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές σε κλίμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της χώρας και της οικονομίας. Για να γίνουν κοινό κτήμα τα οφέλη της τεχνολογικής προόδου και να εμψυχωθεί η νέα γενιά χρειάζεται να αναπτύξουμε τις κατάλληλες ψηφιακές ικανότητες στην αναζήτηση της κοινωνικής ανάπτυξης και καλύτερης ποιότητας ζωής, οφείλουμε σήμερα να ενισχύσουμε ουσιαστικά το ανθρώπινο κεφάλαιο. Μόνο έτσι μπορούμε να χειριστούμε αποτελεσματικά τις δραστικές αλλαγές που έρχονται ταχύτατα και να χαράξουμε μια βιώσιμη πορεία προς την ψηφιακή εποχή που θα αποτελέσει το μέλλον μας».  

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΚΕ, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Πάκης Παπαδημητρίου τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός οράματος Βιώσιμης Ανάπτυξης: «Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ ένα όραμα στην Ελλάδα. Έχει περάσει τόσος καιρός από τότε που ξεκίνησε αυτή η κρίση στην οικονομία, που εξελίχθηκε σε κρίση αξιών, που οι περισσότεροι δε θυμόμαστε πως ήταν τα πράγματα πριν την κρίση. Χρειαζόμαστε ένα όραμα για ευημερία, για οικονομική ανάπτυξη, για δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους ανθρώπους, για ένα φυσικό περιβάλλον που θα είναι φιλόξενο στις επόμενες γενεές, για μια κοινωνία που λειτουργεί με όρους αλληλεγγύης και σεβασμού στη διαφορετικότητα, χωρίς αποκλεισμούς και με λιγότερη δυστυχία».  Επίσης τόνισε την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς με γνώμονα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: «Η βιωσιμότητα προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία για συνεργασία ανάμεσα σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, για δημιουργία κοινής αξίας και για την απελευθέρωση των πόρων που πλέον απαιτούνται στην εποχή των καταιγιστικών αλλαγών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Είναι μια ευκαιρία να σχεδιάσουμε καινοτόμους τρόπους εργασίας, να δημιουργήσουμε τεχνογνωσία αλλά κυρίως να κινητοποιήσουμε μια συλλογική συνείδηση και μια κοινή ευθύνη απέναντι στο μέλλον των μεγάλων αλλαγών».

Το 16ο Συνέδριο ΕΚΕ του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου συνέχισε την επιτυχημένη παράδοση κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον πλέον των 300 συμμετεχόντων σε μια χρήσιμη συζήτηση για το μέλλον και τον τρόπο προσαρμογής της Πολιτείας, των επιχειρήσεων και της ευρύτερης κοινωνίας.

Κάθε χρόνο εταιρίες με ενεργό δράση στην ΕΚΕ παρουσιάζουν τις καλές πρακτικές τους σε ειδικό χώρο στο συνέδριο: «CSR MARKETPLACE». Οι εταιρίες που συμμετείχαν αυτή τη χρονιά ήταν: 3Μ, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ALPHA BANK, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, DIAGEO, EUROBANK, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, INTERAMERICAN, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, VODAFONE.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με τη στήριξη του CSR Hellas.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης εκδηλώνεται με την υποστήριξη και τη συμβολή τους στην αποτελεσματική διεξαγωγή του σημαντικού αυτού συνεδρίου που ήδη έχει γίνει θεσμός στη χώρα μας.

Μεταξύ των Χορηγών Επικοινωνίας είναι τα CSR Review και CSR Week, ενώ Χορηγοί διαδικτυακής επικοινωνίας είναι τα businessnews.gr, CSRnews.gr.