Άρχισε η διανομή 1.400 τόνων φρούτων και λαχανικών και 800 τόνων γάλακτος σε σχολεία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτηςκήρυξε από το 44ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά στα Καμίνια την έναρξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Φρούτων, Λαχανικών και Γάλακτος στα σχολεία, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τους μαθητές. Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, στην Ελλάδα το 84,5% των μαθητών καταναλώνουν 1 φρούτο καθημερινά και το 54,4% καταναλώνει και δεύτερο φρούτο. Το 63,8% των μαθητών καταναλώνουν μία μερίδα λαχανικά καθημερινά και μόνο το 27,2% καταναλώνουν και δεύτερη μερίδα. Το 15% των μαθητών δεν καταναλώνουν καθόλου φρούτα και το 36% δεν καταναλώνουν καθόλου λαχανικά καθημερινά.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος για την τριετία 2016/2017, 2018/2019 και 2019/2020 (σ.σ. το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε την περίοδο 2017/2018) ανέρχεται σε 16,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 14,3 εκατ. ευρώ είναι ενωσιακή δαπάνη και τα υπόλοιπα ΦΠΑ, το οποίο καλύπτεται από εθνικούς πόρους. Από τα 14,3 εκατ. ευρώ τα 8,5 εκατ. θα πάνε για τη παροχή και μεταφορά οπωροκηπευτικών, 3,7 εκατ. για παροχή γάλακτος, 420.000 ευρώ για μέτρα προβολής, παρακολούθησης και αξιολόγησης του προγράμματος και 1,6 εκατ. ευρώ για συνοδευτικά/εκπαιδευτικά μέτρα.

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν επιλεγεί περίπου 800 δημοτικά σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης, με το συνολικό αριθμό των μαθητών που θα συμμετάσχουν να αγγίζει στις 150.000. Θα διανεμηθούν περίπου 1.400 τόνοι φρούτων και λαχανικών όπως μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια κ.ά. καθώς και περίπου 800 τόνοι γάλακτος σε 3,4 εκατομμύρια μερίδες, σε συσκευασίες των 250 ml ανά μαθητή.

Στη διανομή των ατομικών μερίδων φρούτων και λαχανικών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο 44ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά στα Καμίνια, παραβρέθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, Λεωνίδας Νίκας.

«Στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα φρούτα και τα λαχανικά ελληνικής παραγωγής. Προϊόντα ποιοτικά, από Έλληνες αγρότες τα οποία έχουν ελεγχθεί από όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Αραχωβίτης και πρόσθεσε: «Είναι ένα πρόγραμμα που, πέραν του προφανούς, ότι στοχεύει στην επαφή των παιδικών με τα ποιοτικά φρούτα και λαχανικά και το ελληνικό γάλα, στοχεύει επίσης στη στήριξη των Ελλήνων αγροτών». Στη συνέχεια, ο υπουργός ευχαρίστησε το υπουργείο Παιδείας και τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ για τη συνεργασία τους στην απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος.

Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος, προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τριετή διάρκεια, έτσι ώστε στη λήξη του να έχει αυξηθεί το μερίδιο των οπωροκηπευτικών και του γάλακτος στο διαιτολόγιο των παιδιών κατά το στάδιο της διαμόρφωσης των διατροφικών συνηθειών τους.

Έχουν επιλεγεί περίπου 800 δημοτικά σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης, δηλαδή θα συμμετάσχουν περίπου 150.000 παιδιά.

Ανά σχολική χρονιά θα διανεμηθούν:

  • Φρούτα – Λαχανικά: 7 με 8 διανομές όπου θα διανεμηθούν περίπου 1.400 τόνοι φρούτων και λαχανικών (μήλα αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ροδάκινα/ή νεκταρίνια, βερίκοκα, τοματάκια τύπου cherry και αγγουράκια τύπου Κνωσσού). Όλα τα προϊόντα είναι της ανώτερης ποιοτικής κατηγορίας I και ελεγμένα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων και των Περιφερειών.
  • Γάλα: έως 23 διανομές γάλακτος. Το γάλα είναι παστεριωμένο και θα διανεμηθεί σε μερίδα συσκευασίας των 250ml ανά μαθητή. Θα διανεμηθούν περίπου 800 τόνοι γάλακτος σε  3,4 εκατ. μερίδες.

Η εφαρμογή του προγράμματος στηρίζεται σε 3 πυλώνες: Τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, την εκπαίδευση στην υγιεινή διατροφή, τη γεωργία και την κτηνοτροφία και την προβολή του με ομάδες στόχους, όπως είναι τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Στην Ελλάδα το 84,5% των μαθητών καταναλώνουν 1 φρούτο καθημερινά και το 54,4% καταναλώνει και δεύτερο φρούτο. Το 63,8% των μαθητών καταναλώνουν μία μερίδα λαχανικά καθημερινά και μόνο το 27,2% καταναλώνουν και δεύτερη μερίδα.

Το 15% των μαθητών δεν καταναλώνουν καθόλου φρούτα και το 36% δεν καταναλώνουν καθόλου λαχανικά καθημερινά (Έρευνα ΕΥΖΗΝ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου).