Φάμελλος: Μειώθηκε κατά 80% η χρήση της πλαστικής σακούλας

Ραγδαία μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας εμφανίζουν τα στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, η προσπάθεια περιορισμού της πλαστικής σακούλας αποδίδει καρπούς και θα ενθαρρυνθεί με νέο διαγωνισμό για την διανομή 10.800.000 τσαντών δωρεάν, σε όλη την χώρα.

Ο διαγωνισμός συνολικού ύψους 13 εκ. ευρώ, θα υλοποιηθεί με σύμβαση πλαίσιο σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Ήδη, παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης κατά 80% σε μεγάλες αλυσίδες και σούπερ μάρκετ και κατά 60% σε καταστήματα που δεν ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες. Το ενθαρρυντικό είναι επίσης ότι αρχίζει να παγιώνεται η νέα αντίληψη και ότι υπάρχουν καταστήματα που δεν παρέχουν πλαστική σακούλα ενώ παρατηρείται αύξηση των βιοαποδομήσιμων τσαντών.

Για παράδειγμα, οι λεπτές σακούλες που είναι μικρότερες από τα 50 μm τείνουν να καταργηθούν καθώς κατά τους ελέγχους που έγιναν μόνο σε 5 από 13 ελεγχόμενα σημεία, υπήρχαν διαθέσιμες.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο βρισκόμαστε λίγο πάνω από 100 τσάντες ανά άτομο, απόδοση που θεωρείται ότι θα φτάσουμε τον ετήσιο στόχο που είναι 90 τσάντες. Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «αν δεν πετύχει ο στόχος αυτός έως το τέλος του 2019, τότε θα επανεξεταστούν τα μέτρα».

Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι η χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας, αντιστοιχούσε από 242 έως 363 σακούλες ανά άτομο.

Με βάση τους ευρωπαϊκούς στόχους, θα πρέπει η κατανάλωση ανά άτομο να πέσει στις 90 τσάντες μέχρι τα τέλη του 2019 και στις 40 μέχρι τα τέλη του 2025. Ταυτόχρονα όμως μπαίνουν πολύ υψηλοί στόχοι ανακύκλωσης που φτάνουν στο 65% σε σχέση με το 50% που ήταν η οδηγία του 2008.

Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, τα πρώτα τρίμηνα του 2018 είχαν βεβαιωθεί έσοδα από το περιβαλλοντικό τέλος που καταβάλλουν οι πολίτες για την πλαστική σακούλα ύψους 15,5 εκ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν στο σύνολό τους στην ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα διανομής τσαντών πολλαπλών χρήσεων και καροτσιών στους δήμους Χαλανδρίου, Ναυπακτίας, Βόλβης και Αλοννήσου. Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 48.000 τσάντες πολλαπλών χρήσεων, 10.156 πάνινες και 2.380 καροτσάκια.