ΤΕΕ: Να ξεκινήσει η ενσωμάτωση των κοινοτικών κατευθύνσεων για εξοικονόμηση ενέργειας

Εξαίρεση των επενδύσεων σε εξοικονόμηση ενέργειας και φιλικές στο περιβάλλον τεχνολογίες από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τον υπολογισμό του ελλείμματος κάθε χώρας ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, παρουσιάζοντας παράλληλα δύο συγκεκριμένες προτάσεις χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, απευθύνοντας χαιρετισμό στην Εσπερίδα με θέμα: «η τυποποίηση στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων», που διοργάνωσε το ΤΕΕ το βράδυ της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου 2019 στην Αθήνα.

Ο Γ. Στασινός μίλησε για τις καθυστερήσεις, που έχουν σημειωθεί τόσο στο παρελθόν, όσο και την τρέχουσα περίοδο, «φαίνεται ότι πάμε για νέα καθυστέρηση» είπε χαρακτηριστικά, όσον αφορά στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την χώρα μας. Κάλεσε δημόσια την πολιτεία και την κυβέρνηση να ξεκινήσουν άμεσα τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές. Τόνισε ότι «η ενσωμάτωση των νέων κοινοτικών κατευθύνσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να ξεκινήσει τώρα».

«Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν στην Αθήνα τόνισε ότι σε δύο χρόνια η Ευρώπη θα είναι διαφορετική γιατί έχουν ήδη νομοθετηθεί όσα χρειάζονται κυρίως στα θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας και αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και τις νέες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και τις νέες απαιτήσεις στον κτιριακό τομέα» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει άμεσα η δουλειά ουσίας και βάσης, η επιστημονική και τεχνική δουλειά, που χρειάζεται για την ενσωμάτωση των νέων κοινοτικών κατευθύνσεων, ώστε να μπορεί η αγορά να προγραμματίσει τις κινήσεις και τις επιλογές της, και να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή».

«Το ΤΕΕ ξέρει και μπορεί να υλοποιήσει το έργο των θεσμικών αλλαγών και της κατάρτισης των νέων κανονισμών και προτύπων ενεργειακής εξοικονόμησης, αρκεί να αναλάβει την πρωτοβουλία η πολιτεία να μας αναθέσει τη δουλειά», είπε ο Γ. Στασινός, αναφέροντας σχετικά ότι «το ΤΕΕ με την εργασία εκατοντάδων εθελοντών συναδέλφων και λαμπρών επιστημόνων έχει δημιουργήσει τον ΚΕΝΑΚ, τοn νέο ΚΕΝΑΚ, το λογισμικό».

«Όσα περισσότερα δώσουμε τώρα για ενεργειακή εξοικονόμηση τόσα περισσότερα θα γλυτώσουμε στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στασινός αναφορικά με την πρόταση που διατύπωσε να εξαιρεθούν οι ενεργειακές και περιβαλλοντικές επενδύσεις από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς τονίζοντας ότι «καμία κοντόφθαλμη δημοσιονομική πολιτική δεν λαμβάνει υπόψιν τις εξωτερικότητες, όπως οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή που θα επιβαρύνουν μοιραία τις επόμενες χρήσεις και τις επόμενες γενιές και θα αυξήσουν εν τέλει το χρέος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πρέπει αυτά να γίνουν κατανοητά από τα οικονομικά επιτελεία. Και πρέπει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να έρθουν ενώπιος – ενωπίω με το παράλογο του δίπολου “δημοσιονομικός περιορισμός – φιλόδοξοι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας”».

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε ότι οι διατιθέμενοι πόροι δεν αρκούν για τα αναγκαία εκτεταμένα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων μας, όσα προγράμματα τύπου «εξοικονομώ» και να προγραμματιστούν, για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου η χώρα να πιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους μέχρι το 2030. «Το δημοσιονομικό κόστος ανά έτος είναι μικρό μπροστά στις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η χώρα για τα επόμενα 10 έως 12 χρόνια», είπε ο Γιώργος Στασινός, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ιδιωτικής συμμετοχής για την ανάπτυξη και υλοποίηση των αναγκαίων έργων και προγραμμάτων.

Ο Γ. Στασινός έδωσε το μήνυμα ότι «η εξοικονόμηση ενέργειας αλλάζει την κτηματαγορά, καθώς όσοι επενδύουν σε ακίνητα υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης βγαίνουν κερδισμένοι, τόσο από την εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και από την αύξηση της αξίας του ακινήτου». Πράγμα που όπως σημείωσε «ήδη οι έξυπνοι επενδυτές το βλέπουν». «Χωρίς τα χρήματα του καθενός μας δεν θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε κόστος και ενέργεια» είπε ο Γ. Στασινός. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε δύο συγκεκριμένες χρηματοδοτικές προτάσεις, οι οποίεςπροβλέπουν:

· Η πρώτη ένα έξυπνο και δυνατό χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα αξιοποιεί τους διαθέσιμους δημόσιους πόρους πολλαπλασιαστικά, όχι σαν επιδότηση, αλλά σαν εγγύηση σε σχήματα με ιδιωτική συμμετοχή. Να κάνουμε μόχλευση των χρημάτων που υπάρχουν ώστε να τα πολλαπλασιάσουμε με ιδιωτικούς πόρους και συνδυασμό έξυπνων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

· Η δεύτερη πρόταση τη δημιουργία κινήτρων, ώστε κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση, κάθε οικονομική οντότητα να μπορεί να επενδύσει χωρίς δεύτερη σκέψη σε ενεργειακή εξοικονόμηση του ακινήτου που έχει, με συγκεκριμένα κίνητρα ως εξής:

– Φορολογικά κίνητρα στο πλαίσιο μιας νέας συνολικής φορολογικής πολιτικής για τα ακίνητα.

– Οι δαπάνες ενεργειακής εξοικονόμησης να εκπίπτουν από το εισόδημα.

– Οι αποσβέσεις επενδύσεων ενεργειακής εξοικονόμησης να έχουν τουλάχιστον διπλάσιο συντελεστή απόσβεσης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΤΕΕ τα τέσσερα τελευταία χρόνια να ενημερώνει συνεχώς για όλες τις εξελίξεις στην εξοικονόμηση ενέργειας. Και ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ΤΕΕ και των μηχανικών, όπως είπε «να βοηθήσουν τόσο την πολιτεία να προωθήσει άμεσα και ολοκληρωμένα τις αναγκαίες θεσμικές ρυθμίσεις, όσο και όλους τους πολίτες, όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων να καταλάβουν το όφελος τους, το κοινό καλό αλλά και το ατομικό συμφέρον από την εφαρμογή τεχνικών λύσεων και προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης».