Ανοίγει ο δρόμος για την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια σε Ελλάδα και Μεσόγειο

AB Βασιλόπουλος και το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για τη βελτίωση της υπευθυνότητας των προμηθειών ψαρικών της αλυσίδας, ξεκίνησαν το 2013 μαζί με τον Νηρέα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που είχε ως στόχο την περαιτέρω βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης τριών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου του Νηρέα στο Αλιβέρι, τον Αστακό και τη Ναύπακτο.

Οι επιπτώσεις της υδατοκαλλιέργειας στους πληθυσμούς των ψαριών, τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την ποιότητα του νερού και την κοινωνία μπορούν να μειωθούν σημαντικά και μετρήσιμα όταν εφαρμόζονται υπεύθυνες πρακτικές. Τέτοιου είδους πρακτικές είναι σήμερα απολύτως απαραίτητες, καθώς η ταχεία ανάπτυξη του κλάδου και η αύξηση της ζήτησης σε ψαρικά εκτροφής καθιστούν ολοένα και πιο επιτακτική την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την προσπάθεια να κρατήσουμε τις θάλασσές μας ζωντανές, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις της υδατοκαλλιέργειας σε αυτές.

Τώρα, ένα μεγάλο ταξίδι, με όραμα να μπει η Ελλάδα στον χάρτη της υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας, φτάνει στον τελικό του προορισμό. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ΑΒ Βασιλόπουλου, Νηρέα και WWF, σύντομα στη χώρα μας θα έχουμε τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες καλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου, καθώς το μεσογειακό πρότυπο του Aquaculture Stewardship Council (ASC) για τα δύο αυτά είδη παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019.

Το ASC είναι ένας ανεξάρτητος, διεθνής οργανισμός πιστοποίησης που προωθεί ορθές πρακτικές, οι οποίες ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας. Το ASC διαθέτει επίσης πρότυπα για εννέα διαφορετικά είδη, μεταξύ των οποίων ο σολομός, οι γαρίδες και η πέστροφα.

Για τη δημιουργία του νέου προτύπου για την τσιπούρα και το λαβράκι, το ASC συνεργάστηκε με περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκπροσώπους του κλάδου, υλοποιώντας πιλοτικές επισκέψεις σε μονάδες υδατοκαλλιέργειας του Νηρέα στην Ελλάδα καθώς και σε άλλους παραγωγούς στις χώρες της Μεσογείου.

Ο Λεωνίδας Παπαχαρίσης, Διευθυντής Ποιότητας Έρευνας & Ανάπτυξης του Νηρέα, δηλώνει: «Συνεχίζοντας με προσήλωση την υλοποίηση δράσεων για την αειφορία της δραστηριότητάς μας, ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα βελτίωσης υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας. Σήμερα έχουμε ήδη αιτηθεί για την αξιολόγηση με βάση το πρότυπο ASC, έτσι ώστε επιλεγμένες φάρμες του Νηρέα να είναι ανάμεσα στις πρώτες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου, που θα πιστοποιηθούν στη Μεσόγειο».

«Στην ΑΒ έχουμε θέσει έναν φιλόδοξο στόχο: ένα μεγάλο μέρος των ψαρικών που προσφέρουμε στον Έλληνα καταναλωτή να προέρχεται από βιώσιμες και υπεύθυνες πηγές. Προσφέροντας σύντομα πιστοποιημένη τσιπούρα και λαβράκι, συνεισφέρουμε στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της υδατοκαλλιέργειας στο ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον, δίνοντας ταυτόχρονα τη  δυνατότητα στους καταναλωτές να επιβραβεύσουν τις ορθές πρακτικές διαχείρισης του παραγωγών», δήλωσε ο Διονύσης Διονυσόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας της ΑΒ. 

Η ολοκλήρωση αυτής της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας καταδεικνύει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας κρίσιμων παικτών της προμηθευτικής αλυσίδας στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του κλάδου. Ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Επικεφαλής Περιβαλλοντικού Προγράμματος του WWF Ελλάς, εξηγεί: «Οι υδατοκαλλιέργειες είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σύστημα παραγωγής τροφίμων στον κόσμο. Η ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας όμως δεν έχει συμβεί χωρίς επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Με τη δημιουργία του νέου προτύπου ASC για τα μεσογειακά είδη, που πρωταγωνιστούν και στις παγκόσμιες εξαγωγές, δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία να αναπαραχθεί αυτή η πρωτοβουλία και σε άλλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, συνεισφέροντας σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης του κλάδου».