Πρόγραμμα CEASE: Επιχειρήσεις ενάντια στην έμφυλη βία

Οι επιχειρήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Η αρχική σκέψη για την έμφυλη βία είναι ότι αφορά την ιδιωτική ζωή του ατόμου που την υφίσταται. Αν όμως εμβαθύνουμε στις προεκτάσεις της, θα διαπιστώσουμε ότι επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής του θύματος, καθώς αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει σοβαρότατες συνέπειες στην αξιοπρέπεια του ατόμου και είναι μία από τις πέντε αιτίες που οδηγούν στην ανισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών. Παράλληλα, τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας (2012) για τη βία κατά των γυναικών του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), έδειξαν ότι 1 στις 3 γυναίκες στην Ευρώπη έχει υπάρξει θύμα βίας (σωματικής ή/και σεξουαλικής ή/και ψυχολογικής), μην αφήνοντας περιθώρια αμφιβολίας για το αν αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στρατηγικά και πολυτομεακά, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Βάσει της ίδιας έρευνας, τα ποσοστά στην Ελλάδα δεν διαφέρουν ιδιαίτερα, καθώς 1 στις 4 γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία και 1 στις 3 έχει πέσει θύμα ψυχολογικής βίας. Η Ε.Ε. έχει θέσει την αντιμετώπιση του θέματος μεταξύ των προτεραιοτήτων της, γεγονός που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την πρωτοβουλία “Spotlight”, που ξεκίνησε το 2017 σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και εστιάζει στην εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Επιπρόσθετα, η «Ατζέντα 2030» τοποθετεί την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στο επίκεντρο των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs), για την επίτευξη των οποίων απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων: επιχειρήσεων, πολιτείας, κοινωνίας των πολιτών. Με γνώμονα αυτή την παραδοχή, το CSR Hellas από το 2014 ασχολείται με την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, καλώντας την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να αναλάβει δράση. Συνεχίζοντας ακόμη πιο δυναμικά τις δράσεις του, από τον Δεκέμβριο 2017, το CSR Hellas υλοποιεί το διακρατικό πρόγραμμα CEASE, σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς από τη Γαλλία και το Βέλγιο και με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε.

Το CEASE είναι ένα πρόγραμμα με ολιστική προσέγγιση στο τρίπτυχο: επιχειρήσεις – εργαζόμενοι (πιθανά θύματα ενδοοικογενειακής βίας) – υποστηρικτικοί μηχανισμοί θυμάτων. Στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου των επιχειρήσεων και στην εκπαίδευση των στελεχών τους, με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου και την υποστήριξη θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που μπορεί να ανήκουν στο προσωπικό τους. Πρωταγωνιστές στο έργο αυτό είναι οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρώτο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της βίας βάσει φύλου, που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του CEASE. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρωτοστατούν, καθώς από τα 21 μέλη του Δικτύου 9 είναι επιχειρήσεις-μέλη του CSR Hellas.

 

Η Πρόεδρος του CSR HELLAS και Διευθύντρια ΕΚΕ του Ομίλου Τιτάν, Μαρία Αλεξίου, τόνισε:

«Η αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων όπως η παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι ευθύνη όλων, πολιτών και επιχειρήσεων. Η έμφυλη βία είναι μια από τις πλέον συνηθισμένες μορφές έκφρασης της έλλειψης σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάλληλης παιδείας για την προστασία τους. Η υλοποίηση και τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το CSR Hellas σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και οφείλουμε να συμβάλουμε έτσι ώστε να πολλαπλασιασθεί».

 

Τη δέσμευσή τους στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας εξέφρασαν ρητά και οι παρακάτω επιχειρήσεις μέσω δηλώσεων ανωτάτων στελεχών τους.

 

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ 

Βασίλης Σταύρου, Brand President

«Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους μας, αναλαμβάνουμε ενεργά δράση, ώστε να προσφέρουμε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον στα μέλη της ΑΒητικής οικογένειας. Πιστεύουμε βαθιά ότι είναι καθήκον μας να διασφαλίζουμε ότι  οι άνθρωποί μας εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου η βία δεν είναι ανεκτή απ’ όπου κι αν προέρχεται και παραμένουμε στο πλευρό τους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της».

 

ΔΕΗ

Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης, Προέδρος και Δ/νων Σύμβουλος

«Δυστυχώς, η ενδοοικογενειακή βία, παρά τα βήματα που έχουν γίνει- κυρίως στις προηγμένες χώρες- δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί ουσιαστικά. Στην ίδια την Ευρώπη, μία στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας. Οι γυναίκες, κατ’ εξοχήν θύματα αυτού του αποτρόπαιου φαινομένου, υποβιβάζονται σε υποδεέστερη κοινωνικά θέση.  Όλοι οι φορείς, μεταξύ τους και επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, στο αξιακό απόθεμα της οποίας η ισότητα κατέχει κεντρική θέση, επιβάλλεται να δραστηριοποιηθούν για την εξάλειψη του φαινομένου. Για τη Διοίκηση της ΔΕΗ αυτό αποτελεί σταθερή δέσμευση».

 

ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

Στέλλα Κοβλακά, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος

«Η βία κατά των γυναικών συνιστά παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τρέφεται από κοινωνικά στερεότυπα που διαιωνίζουν την ανισότητα των γυναικών και αποτελεί στίγμα της κοινωνίας μας. Η κυβέρνηση, οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, οι κοινωνικοί φορείς και οι επιχειρήσεις μπορούν να εργαστούν για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών».

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Ευστάθιος Τσοτσορός, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος

«Η καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και η δημιουργία και ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης οφείλουν να αποτελούν προτεραιότητα όλων μας. Η δημιουργία μηχανισμών πρόληψης, διαπίστωσης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων αποτελεί προτεραιότητα και για τις επιχειρήσεις.  Ένα μεγάλο ποσοστό των θυμάτων, άλλωστε, είναι εργαζόμενες γυναίκες που με ρυθμισμένες πολιτικές στους χώρους εργασίας πρέπει να ενισχυθούν στην αποκάλυψη, καταγγελία και να λάβουν στήριξη απέναντι στα φαινόμενα αυτά».

 

ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ

Μαρία Κολοβού, HR Business Partner IT, Business Security & Continuity και Επικεφαλής OSH Σταθερής & Κινητής

«Στον  Όμιλο ΟΤΕ, υιοθετούμε βέλτιστες πρακτικές για τη διασφάλιση της ψυχικής και σωματικής υγείας των ανθρώπων μας. Το ετήσιο πρόγραμμα δράσεων, «Ζούμε Καλύτερα», εστιάζει στην ολιστική πρόληψη και προαγωγή της υγείας των εργαζομένων, βασισμένο στην εταιρική αποστολή «Δημιουργούμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους». Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχουμε στο CEASE, με σκοπό την ενδυνάμωση όσων χρειάζονται υποστήριξη».

 

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος 

«Η Παπαστράτος εργάζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια για την ενδυνάμωση της γυναίκας, τόσο μέσα στην κοινωνία όσο και μέσα στο εργασιακό περιβάλλον. Η βία βάσει φύλου αποτελεί χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα, που δυστυχώς εντείνεται και απέναντι στο οποίο απαιτείται μηδενική ανοχή. Είναι ηθική υποχρέωση των επιχειρήσεων να δημιουργούν μέσα στους οργανισμούς τους συνθήκες οι οποίες θα ενισχύουν τις γυναίκες θύματα και θα τις βοηθούν αποτελεσματικά. Φιλοδοξούμε ότι αυτή η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις επιχειρήσεις, προκειμένου να αναλάβουν κοινή και δομημένη δράση».

 

TÜV AUSTRIA HELLAS

Ιωάννης Καλλιάς ,  Γενικός Διευθυντής

«Στην TÜV Austria Hellas πιστεύουμε βαθιά ότι κάθε εργοδότης οφείλει να εξασφαλίζει ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, υποστηρίζοντας στην πράξη τους ανθρώπους του. Σε αυτό το πλαίσιο, επιλέγουμε να στεκόμαστε με συνέπεια στο πλευρό των εργαζομένων μας, τόσο σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν κάποιο προσωπικό ζήτημα, όσο και στην καθημερινότητά τους. Με ενσυναίσθηση και κατανόηση, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους και φροντίζουμε για την ασφάλεια των ανθρώπων μας, σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου η βία δεν είναι ανεκτή με οποιονδήποτε τρόπο».

 

VODAFONE ΕΛΛΑΔΑΣ

Χάρης Μπρουμίδης, Προέδρος και Δ/νων Σύμβουλος

«Η Vodafone αναγνωρίζει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και για αυτό αναλαμβάνει δράση διευρύνοντας το πλαίσιο υποστήριξης που προσφέρει στους εργαζομένους της. Η έμφυλη βία αποτελεί σημαντική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με επιπτώσεις που έχουν προεκτάσεις και στην επαγγελματική ζωή. Θέλουμε να αναλάβουμε έναν ενεργό ρόλο για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, παρακινώντας και άλλες επιχειρήσεις να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια».

 

Το πρόγραμμα CEASE, επιπρόσθετα, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό που αφορά την παροχή προς τις επιχειρήσεις ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού εργαλείου για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Η εκπαίδευση αφορά κυρίως τα στελέχη που είναι αρμόδια για το προσωπικό και θα υλοποιηθεί αρχικά διά ζώσης και μετέπειτα μέσω e-learning πλατφόρμας. Από τους άξονες του προγράμματος δεν θα μπορούσε να λείπει η ευαισθητοποίηση, εντός των επιχειρήσεων αλλά και στη σφαίρα επιρροής τους, βασικό στοιχείο για αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το ζήτημα. Για το σκοπό αυτό, ενημερωτικά φυλλάδια και posters του CEASE προσφέρονται στις επιχειρήσεις ώστε να τα αναρτήσουν σε στρατηγικά σημεία των εγκαταστάσεών τους, πραγματοποιώντας με μια απλή κίνηση το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ανοιχτού και υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος για όλους τους εργαζόμενους.

 

Υπεύθυνη Προγράμματος CEASE: κ. Παναγιώτα Λαμπροπούλου, Project Manager CSR Hellas

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: https://cease-project.eu/