Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ: Βράβευση ναυτικών και απονομή υποτροφιών

Στα γραφεία της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση βράβευσης των ναυτικών που ολοκλήρωσαν το 2015 την σταδιοδρομία τους σε ποντοπόρα πλοία με τη μεγαλύτερη θαλάσσια υπηρεσία καθώς και απονομής υποτροφιών της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, σε  μεταπτυχιακούς σπουδαστές.

Στην εκδήλωση παρέστησαν o κος Ιωάννης Πλακιωτάκης, εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου  Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσιος Τεμπονέρας, ο Αρχηγός Λ.Σ. Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος κ. Σταμάτης Ράπτης, ο Α’ Υπαρχηγός Λ.Σ. Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος κ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο Β’ Υπαρχηγός Λ.Σ. Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος κ. Ιωάννης Αργυρίου, καθώς και οι διοικήσεις των ναυτικών οργανώσεων και εκπρόσωποι εφοπλιστικών ενώσεων.

O κος Βενιάμης, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους, δήλωσε:

«Σήμερα θα απονείμουμε τα συμβολικά χρηματικά βραβεία μας σε δύο Έλληνες ναυτικούς μας με τη μακρότερη υπηρεσία σε ποντοπόρα πλοία, καθώς και τις υποτροφίες της Ενώσεως και της Συν-Ένωσης σε νέες και νέους σπουδαστές, ως αναγνώριση και επιβράβευση της αριστείας τους.

Στο πρόσωπο των δύο ναυτικών βραβεύεται και αναγνωρίζεται η ναυτοσύνη των Ελλήνων και η υψηλή τεχνογνωσία που τους διακρίνει, χαρακτηριστικά που τους έχουν καταξιώσει ιστορικά στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή. Η θάλασσα και η ναυτοσύνη είναι στο DNA του λαού μας και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει και ούτε πρέπει.

Πιστεύω λοιπόν, ακράδαντα ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα της Πολιτείας μας να ενθαρρυνθεί η επιλογή του ναυτικού επαγγέλματος από τους νέους. Σε αυτό θα βοηθήσει η αναβάθμιση της εικόνας του στην κοινωνία, η βελτίωση του συστήματος της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ενεργοποίησης της δυνατότητας για απασχόληση περισσότερων Ελλήνων στα ελληνόκτητα πλοία. Για την πραγματοποίηση των στόχων αυτών παραμένουμε στη διάθεση της Πολιτείας με ένα ολιστικό πρόγραμμα δράσης, βασιζόμενο σε ρεαλιστικές προτάσεις.

Επίσης, σήμερα θα απονείμουμε σε τέσσερις νέους επιστήμονες τέσσερις αντίστοιχα υποτροφίες, θέλοντας να βραβεύσουμε την αριστεία τους και να σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειές τους για πληρέστερη επιστημονική κατάρτιση, μέσω των μεταπτυχιακών σπουδών που έχουν επιλέξει.

Στην εποχή μας, η πανεπιστημιακή μόρφωση πρέπει να στοχεύει στη διασύνδεση των σπουδών με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και των σχετικών παραγωγικών πυλώνων, στους οποίους θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι απόφοιτοι σπουδαστές.

Να τονίσω στο σημείο αυτό ότι η ναυτιλία, ως παραγωγικός πυλώνας, έχει τη δυναμική να κρατήσει στην πατρίδα μας νέους ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να εντρυφήσουν σε επιστημονικά πεδία σχετικά με το ευρύ πλαίσιο των λειτουργικών αναγκών της, εμποδίζοντας το λυπηρό φαινόμενο της επιστημονικής μετανάστευσης που πλήττει την πατρίδα μας.

Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε τον καθοριστικό παράγοντα της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας μας. Στο πλαίσιο αυτό, καλείται και το ανθρώπινο δυναμικό, που αποτελεί αναμφισβήτητα την κινητήριο δύναμη κάθε παραγωγικού πυλώνα, να ακολουθεί τα βήματα της παγκοσμιοποίησης και να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και τα υψηλά κριτήρια της διεθνούς ναυτιλίας, ώστε να μπορεί να συνδράμει στη διατήρηση της ελληνικής ναυτιλιακής πρωτοκαθεδρίας διεθνώς μέσω της απαιτούμενης ποιοτικής λειτουργίας των πλοίων και των ναυτιλιακών επιχειρήσεών μας».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απονομή τιμητικού διπλώματος  σε δύο ναυτικούς οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2015 έχοντας τη μεγαλύτερη θαλάσσια υπηρεσία σε ποντοπόρα πλοία. Από την κατηγορία των αξιωματικών βραβεύθηκε ο κος Ιωάννης Δανιλόπουλος  ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε με τον βαθμό του Υποπλοιάρχου. Eχει συνολική θαλάσσια υπηρεσία 39 έτη, 10 μήνες και 14 μέρες εκ των οποίων 34 έτη, 3 μήνες και 14 μέρες σε ποντοπόρα πλοία άνω των 4.500 dwt.

Από την κατηγορία των πληρωμάτων, βραβεύθηκε ο κος Διονύσιος Πουλιέζος. Συνταξιούχος λοστρόμος με συνολική θαλάσσια υπηρεσία 35 έτη, 3 μήνες και 10 μέρες εκ των οποίων τα 28 έτη, 1 μήνας και 1 μέρα σε ποντοπόρα πλοία άνω των 4.500 dwt.

 

Kαι συνεχίστηκε με την απονομή των κάτωθι υποτροφιών:

 

  • Η ΕΕΕ, στη μνήμη του αειμνήστου προέδρου της Αντωνίου Χανδρή απένειμε στον κο Δημήτριο Μουτσάτσο υποτροφία, για σπουδές σε πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Ελλάδας, ύψους 10.000 δολαρίων ΗΠΑ, για το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019. Ο κος Μουτσάτσος  είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του UCL στο Marine Engineering.

 

  • Η εταιρεία NEPTUNE LINES στην μνήμη του ιδρυτή της, Νικολάου Τραυλού, απένειμε στον κ. Ανδρέα Βαρελά υποτροφία διαμέσου της ΕΕΕ, για ναυτιλιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Ελλάδας, ύψους 10.000 Ευρώ για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.  Ο κος Βαρελάς είναι απόφοιτος του Πανεπιστήμιου του Newcastle στο Engineering in Marine Technology.  Έχει γίνει δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Marine Engineering του ίδιου Πανεπιστημίου.

 

  • Η κυρία Ειρήνη Νταϊφά, στη μνήμη του Σταύρου Α. Νταϊφά, απένειμε υποτροφία στον κ. Νικόλαο Θεράπο, διαμέσου της ΕΕΕ, για σπουδές σε Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Ελλάδος, ύψους 15.000 Δολαρίων ΗΠΑ για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Ο κος Θεράπος είναι απόφοιτος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοδοτικής Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Σεπτέμβριο του 2018 ξεκίνησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι στο Μιλάνο. Τέλος,

 

  • Η εταιρεία «Εκθέσεις Ποσειδώνια» απένειμε υποτροφία για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 διαμέσου της ΕΕΕ στην κα Ιφιγένεια Κορομπίλια για ναυτιλιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ύψους 10.000 Ευρώ. Η κα Κορομπίλια είναι απόφοιτη του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοδοτικής Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Shipping Management στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Επίσης απονεμήθηκαν και 10 υποτροφίες της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ,  του φορέα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης της ναυτιλιακής μας κοινότητας, που έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση κοινωφελών προγραμμάτων, δράσεων ενίσχυσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, έργων ανθρωπιστικού περιεχομένου και δωρεών ευρύτερου ενδιαφέροντος.

 

Ο Πρόεδρος δήλωσε σχετικά:

 

«Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ γεννήθηκε και ανδρώθηκε μέσα από τα σπλάχνα της Ένωσής μας και αγκαλιάστηκε από το σύνολο της ναυτιλιακής μας οικογένειας, και νιώθουμε πράγματι όλοι ιδιαίτερα περήφανοι για την ύπαρξή της και το πολυδιάστατο συλλογικό έργο της προσφοράς της.

Ειδικότερα, στα πλαίσια των δράσεών της, στέκεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κοντά στα παιδιά και τους νέους του τόπου μας μέσα από  ποικίλα προγράμματα για την παιδεία,  στα οποία εντάσσεται και η χορήγηση  υποτροφιών μεταπτυχιακών φοιτητών για σπουδές σε Πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδος.»

Συγκεκριμένα, τις υποτροφίες της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ έλαβαν οι :

 

ΓΑΛΕΤΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ , απόφοιτος του τμήματος Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος έχει γίνει δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Energy Technologies, του Πανεπιστημίου του Cambridge.

 

ΓΚΟΥΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ , απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος έχει γίνει δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μathematical and Computational Finance στο Κολλέγιο Σεντ  Χιού  του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

 

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΜΑΡΑΓΔΑ , απόφοιτη του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία έχει γίνει δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Computational Biology and Bioinformatics του Ομοσπονδιακού  Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ζυρίχης.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΛΛΑΔΑ , απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έχει γίνει δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master of Law, του Πανεπιστημίου του Cambridge .

 

ΛΕΚΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ , απόφοιτος του τμήματος  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών  του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος έχει γίνει δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Data Science, του Ομοσπονδιακού  Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ζυρίχης.

 

ΝΑΖΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ , απόφοιτος του τμήματος  Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος έχει γίνει δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Biomedical Visual, του Πανεπιστημίου του Illinois.

 

ΞΕΝΑΚΗ ΣΟΦΙΑ , απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έχει γίνει δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Arts and Cultural Management, του King’s College London.

 

ΠΕΤΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ , απόφοιτος  της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει γίνει δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master of Law, του Πανεπιστημίου του Cambridge.

 

ΡΟΥΣΣΗ ΜΑΡΙΑ , απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έχει γίνει δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master of Law, του Πανεπιστημίου του Cambridge.

 

ΣΑΚΑΛΙΔΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΛΠΙΣ , απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Μεταλλίων, Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία έχει γίνει δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Engineering του Πανεπιστημίου British Columbia Canada.

 

 

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος της ΕΕΕ, κ. Θεόδωρος Βενιάμης, είπε:

 

«Θέλω να ευχηθώ από καρδιάς στους άξιους ναυτικούς μας που βραβεύθηκαν σήμερα για τη μακρόχρονη υπηρεσία τους στην ελληνική ναυτιλία, υγεία και κάθε προσωπική ευτυχία κοντά στις οικογένειές τους. Στο πρόσωπό σας καταξιώνεται το ναυτικό επάγγελμα και αποτελείτε το φωτεινό παράδειγμα που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε την αναβίωση της ναυτοσύνης των Ελλήνων. Εύχομαι επίσης σε εσάς τους νέους και τις νέες που διακριθήκατε μέχρι σήμερα στις ακαδημαϊκές σας επιδόσεις, καλή επιτυχία στην ολοκλήρωση των σπουδών σας, καθώς και στην ευόδωση των επαγγελματικών σας στόχων. Η μόρφωση που με κόπο κατακτάτε θα σας προσφέρει ανοικτούς ορίζοντες, προσωπική καταξίωση και θα σας ισχυροποιήσει στον στίβο της επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης».