ΕΕΣ: Ένας χρόνος από την τραγωδία στην Ανατολική Αττική

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα Τρίτη από την ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσαν στη χώρα μας οι φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, αφήνοντας πίσω πάνω από εκατό νεκρούς, μεγάλο αριθμό τραυματιών και ανυπολόγιστες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων και στον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, λίγες μόνο ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, αρχικά στην Κινέτα, και εν συνεχεία στον Δήμο Ραφήνας, κινητοποίησε το ανθρώπινο δυναμικό και το διασωστικό εξοπλισμό του προσφέροντας άμεση συνδρομή και ανακούφιση στους πληγέντες κατοίκους, κυρίως στους τομείς των Πρώτων Βοηθειών, της Διάσωσης, της Έρευνας & Αναζήτησης αγνοουμένων.

Τις δυνάμεις του Ε.Ε.Σ. στο πεδίο, και ειδικότερα τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών και τις Μονάδες Υγείας & Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, που είχαν στηθεί στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου Ραφήνας, τις ομάδες της Διεύθυνσης Αναζητήσεων και τους Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες & Ναυαγοσώστες, συντόνιζε η Εθνική Ομάδα Ανταπόκρισης στην Έκτακτη Ανάγκη του Ε.Ε.Σ., που σε καθημερινή βάση πραγματοποιούσε εκτίμηση της κατάστασης και καθόριζε τα επιχειρησιακά βήματα που έπρεπε να ακολουθηθούν.

Παράλληλα ο Οργανισμός προχώρησε ταχύτατα στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ειδικού σκοπού στον οποίο απλοί πολίτες, εταιρείες, επιχειρηματικοί όμιλοι, ιδρύματα και φορείς, απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεισέφεραν γενναιόδωρα χρηματικά ποσά για την υποστήριξη των πληγέντων. Η έμπρακτη αυτή συμπαράσταση, σε συνδυασμό με την βοήθεια που παρείχε η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, οδήγησε στην εκπόνηση ενός προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων κατοίκων των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου, Μαραθώνα και Μεγαρέων, ύψους 1.542.500 ευρώ. Το ποσό αυτό διατέθηκε υπό τη μορφή ισόποσων δόσεων σε 617 οικογένειες δικαιούχους (1.516 άτομα), οι οποίες επιλέχθησαν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ευαλωτότητας.

Αναφορικά με τον ιατρονοσηλευτικό τομέα, η Μονάδα Υγείας Έκτακτης Ανάγκης του Ε.Ε.Σ., από την επομένη μόλις ημέρα της καταστροφής, παρείχε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε 243 πληγέντες. Στη συνέχεια, τον ρόλο αυτό ανέλαβε η Κινητή Μονάδα Υγείας του Τομέα Νοσηλευτικής, η οποία καλύπτοντας πυρόπληκτες περιοχές της Ραφήνας και του Μαραθώνα, πραγματοποίησε το διάστημα που ακολούθησε άνω των 2.500 κατ’ οίκον επισκέψεις και περισσότερες από 12.480 ιατρονοσηλευτικές παρεμβάσεις σε όσους αδυνατούσαν να απευθυνθούν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Επίσης, το προσωπικό και οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ., υιοθετώντας την προσέγγιση «πόρτα – πόρτα», έχουν προσφέρει έως σήμερα ψυχοκοινωνική υποστήριξη και Πρώτες Βοήθειες ψυχικής υγείας σε πάνω από 182 ωφελούμενους, ενώ 745 μέλη της κοινότητας (παιδιά, γονείς, άτομα τρίτης ηλικίας) έχουν συμμετάσχει σε ψυχαγωγικές δράσεις, τα έξοδα των οποίων καλύπτει ο Οργανισμός μας.

Επιπρόσθετα, ο Ε.Ε.Σ. προετοίμασε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της κοινότηταςγια περιπτώσεις καταστροφών, διάρκειας 16 ωρών, υπό την ονομασία «Γνωρίζω και Ενεργώ καλύτερα», για τους Δήμους Ραφήνας, Μαραθώνα & Μεγαρέων. Από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2019, είχαν πραγματοποιηθεί 9 εκπαιδεύσεις, στα πεδία των Πρώτων Βοηθειών, της Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, των Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας, της Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών και της Διαχείρισης Καταστροφών, τις οποίες παρακολούθησαν 167 άτομα από 9 διαφορετικές Κοινότητες των τριών Δήμων. Ο Ε.Ε.Σ. διοργάνωσε ακόμη καμπάνιες πρόληψης και προετοιμασίας σε ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές για τους μαθητές των σχολείων του Μαραθώνα, των Μεγάρων και της Ραφήνας, κυρίως μέσω της διανομής ενημερωτικού υλικού -εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας- και κυτίων Α΄ Βοηθειών.

Τέλος, προκειμένου οι κοινότητες αφενός μεν να ανακάμψουν γρήγορα από την καταστροφή, αφετέρου δε να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους σε μελλοντικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ο Ε.Ε.Σ. υλοποιεί έργα αποκατάστασης κοινόχρηστων δομών (σχολικού κτιρίου, ανάπλαση πρασίνου χώρου) και προχωρά σε εξέταση αιτημάτων από πυρόπληκτους Δήμους για την αγορά ειδικού εξοπλισμού (βυτιοφόρου, εξοπλισμού και μελετών πυρασφάλειας κ.ο.κ), τον οποίο στη συνέχεια θα δωρίσει στους πληγέντες Δήμους. Διευκρινίζεται ότι για το υπόλοιπο προς διάθεση ποσό, ο Ε.Ε.Σ βρίσκεται σε επαφή με τους πυρόπληκτους Δήμους, οι οποίοι διαβιβάζουν τα αιτήματά τους και τα οποία σε κάθε περίπτωση θα τεθούν προς σχετική διαβούλευση και έγκριση από το Κ.Δ.Σ./Ε.Ε.Σ.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία και διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Τομέα Διεθνούς Συνεργασίας, Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Προγραμμάτων Ε.Ε.Σ & την Τομεάρχη/Συντονίστρια του ανωτέρω προγράμματος κα Αγγελική Φανάκη στο 210 3644969 και ηλεκτρονικώς στα angeliki.fanaki@redcross & [email protected]