Συμβολική δράση του «Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» στον υδροβιότοπο Βραυρώνας

Οργανώσεις και φορείς Μέλη του Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, που υποστηρίζει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη, κινητοποιήθηκαν από τη HELMEPA, που συντονίζει την Ομάδα Καθαρισμών του Δικτύου και έλαβαν μέρος σε συμβολικό καθαρισμό του υδροβιότοπου της Βραυρώνας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2019.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε την 18 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 50 εθελοντών εκπροσώπων διαφόρων οργανώσεων και φορέων, οι οποίοι καθάρισαν από κοινού τον υδροβιότοπο της Βραυρώνας δίνοντας το μήνυμα της ευρείας συνεργασίας για την αποτελεσματική προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος της χώρας μας. Τη διεθνή διάσταση σε αυτή την προσπάθεια έδωσε η συμμετοχή 15 Αμερικανών σπουδαστών του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών αλλά και της Διευθύντριας της Αυστραλιανής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – AUSMEPA, Julie Nash.

Στη συλλογή των απορριμμάτων χρησιμοποιήθηκαν επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά (γάντια-σάκοι) ενώ τους 15 γεμάτους με απορρίμματα σάκους συνέλεξε η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), με σκοπό το διαχωρισμό και την επαναξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.

Στον καθαρισμό της Βραυρώνας, εκτός της HELMEPA, έλαβαν μέρος: Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη, Πρόγραμμα BlueCycle του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, EEAA, Let’s do it Greece και The People’s Trust. Στη δράση συμμετείχαν και μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος καθώς και εθελοντές τοπικών περιβαλλοντικών συλλόγων.

Την ίδια ημέρα, παράλληλες δράσεις καθαρισμού ακτών ανά την Ελλάδα πραγματοποίησαν και άλλα μέλη του Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον: το Ίδρυμα Λαμπράκη στη Ραφήνα με τη συμμετοχή 300 μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου, 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, 2ο ΕΠΑΛ Ιλίου και 1ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας, το Medasset και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών σε Γλυφάδα και Ανάβυσο, το i-sea στη Θεσσαλονίκη και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Παν/μίου Πατρών στην Αχαΐα.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές για τη συμμετοχή τους, το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και ΝΑ Αττικής και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για τη συνεργασία τους στη διοργάνωση του καθαρισμού της Βραυρώνας καθώς και την εταιρία Owleyes για την ευγενική χορηγία drone και την παραγωγή σύντομου βίντεο (https://youtu.be/dFPut_c3W2M).