22η Διεθνής Βράβευση L’Oréal – UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, το Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO ανακοίνωσαν τις νικήτριες της 22ης Διεθνούς Βράβευσης L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, που τιμά πέντε εξαιρετικές γυναίκες επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Αυτές οι εξέχουσες γυναίκες επιστήμονες βραβεύονται για την αριστεία της έρευνάς τους στον κλάδο των Βιοεπιστημών.

Κάθε μία από τις βραβευμένες θα λάβει χρηματικό έπαθλο αξίας €100.000 και τα επιτεύγματά τους θα αναγνωριστούν μαζί με 15 ταλαντούχες νεαρές ερευνήτριες από όλο τον κόσμο, στην επίσημη Τελετή Βράβευσης η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου 2020, στα γραφεία της UNESCO στο Παρίσι.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ: ΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1998

Με πίστη στην πεποίθηση ότι ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες, το Ίδρυμα L’Oréal σε συνεργασία με την UNESCO, στηρίζουν ενεργά γυναίκες επιστήμονες, με στόχο να τους δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση, να αναδειχτεί το ταλέντο τους και να εμπνεύσουν περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη.

Από την έναρξη του προγράμματος Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη το 1998, έχουμε τιμήσει και υποστηρίξει 112 διακεκριμένες επιστήμονες και πάνω από 3.300 ταλαντούχες νεαρές διδακτορικές και μεταδικακτορικές ερευνήτριες, σε πάνω από 118 χώρες.

Παγκοσμίως, μόνο το 29% των ερευνητών είναι γυναίκες.[1] Σε συγκεκριμένους κλάδους, το ποσοστό είναι υψηλότερο, παρόλα αυτά η γυάλινη οροφή παραμένει πραγματικότητα στον τομέα της επιστημονικής έρευνας. Ως εκ τούτου, οι άντρες καταλαμβάνουν το 89% των ανώτατων ακαδημαϊκών θέσεων στην Ευρώπη,[2] και μόνο 3% των Βραβείων Νόμπελ Επιστήμης έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Μένοντας σταθεροί στη δέσμευσή τους, το Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO γιορτάζουν την επιστημονική αριστεία 5 εξαιρετικών γυναικών επιστημών από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Φέτος, η Διεθνής Βράβευση LOréalUNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, θα αναγνωρίσει γυναίκες επιστήμονες του κλάδου των Βιοεπιστημών: βιοτεχνολογία, οικολογία, επιγενετική, επιδημιολογία και έρευνα λοιμωδών νοσημάτων.

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ LORÉALUNESCO ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΝΕΕΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020

ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΡΑΤΗ

Καθηγήτρια Abla MEHIO SIBAI – Ιατρική και Επιστήμες Υγείας

Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, στο τμήμα Επιστημών Υγείας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού στο Λίβανο.

Η καθηγήτρια MEJIO SIBAI βραβεύτηκε για την πρωτοπόρο έρευνά της και το έργο της να βελτιώσει την υγιή γήρανση σε χώρες χαμηλού – μεσαίου εισοδήματος και τον αντίκτυπό τους στις κοινωνικές πολιτικές και τα προγράμματα υγείας τους.

ΑΣΙΑ – ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

Δόκτωρ Firdausi QADRI – Επιστήμες Βιολογίας

Διευθύντρια Ερευνών, Επικεφαλής του Τμήματος Ανοσολογίας της Βλεννογόνου και Εμβολιασμών, του Διεθνούς Κέντρου για Διαρροϊκές Ασθένειες και Έρευνα, στη Ντάκα, Μπαγκλαντές

Η Δόκτωρ QADRI βραβεύτηκε για την αριστεία του έργου της στην κατανόηση και πρόληψη μολυσματικών ασθενειών που πλήττουν τα παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες και στην προώθηση έγκαιρης διάγνωσης και εμβολιασμού με αντίκτυπο σε παγκόσμιο αντίκτυπο για την υγεία.

ΕΥΡΩΠΗ

Καθηγήτρια Edith HEARD FRS (1) – Επιστήμες Βιολογίας

Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, Πρόεδρος Επιγενετικής και Κυτταρικής Μνήμης του Collège de France, στο Παρίσι, Γαλλία, και πρώην Διευθύντρια του Τμήματος Γενετικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Ινστιτούτου Curie.(1) Υπότροφος του Πανεπιστημίου Royal Society.

Η καθηγήτρια HEARDS βραβεύτηκε για τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις της στους μηχανισμούς που διέπουν τις επιγενετικές διεργασίες οι οποίες επιτρέπουν στα θηλαστικά να ρυθμίζουν την γονιδιακή έκφραση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Καθηγήτρια Esperanza MARTÍNEZROMERO – Επιστήμες Οικολογίας και Περιβάλλοντος

Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Κέντρο Γονιδιωματικής Επιστήμης του Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικό, Πόλη του Μεξικό, Μεξικό.

Η Καθηγήτρια MARTÍNEZ-ROMERO βραβεύτηκε για το πρωτοπόρο έργο της στη χρήση βακτηρίων, φιλικών προς το περιβάλλον για την υποστήριξη της ανάπτυξης φυτών, με στόχο την αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας, μειώνοντας τη χρήση χημικών λιπασμάτων.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Καθηγήτρια Kristi ANSETHΕπιστήμες Βιολογίας

Διακεκριμένη Καθηγήτρια, Επίτιμη Καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, στο Μπουλντέρ, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Η Καθηγήτρια ANSETH βραβεύτηκε για την εξαιρετική συμβολή της στην σύγκλιση της μηχανικής με τη βιολογία για την ανάπτυξη καινοτόμων βιοϋλικών τα οποία βοηθούν στην αναγέννηση ιστών και στην αποτελεσματικότερη χορήγηση φαρμάκων.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ LORÉALUNESCO ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΤΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Περίπου 260 ταλαντούχες νεαρές διδακτορικές και μεταδιδακτορικές ερευνήτριες υποστηρίζονται κάθε χρόνο από τα τοπικά και περιφερειακά προγράμματα Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Ανάμεσα τους, οι 15 πιο υποσχόμενες ερευνήτριες έχουν επιλεχθεί για να τιμηθούν στις 10 Μαρτίου, στην επίσημη Τελετή Βράβευσης, στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών.

ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΡΑΤΗ

Δρ. LauraJoy BOULOS – Νευροεπιστήμες

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ – ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, Πανεπιστήμιο Saint-Joseph

Δρ. Nowsheen GOONOO – Βιοϊατρική

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ – ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, Πανεπιστήμιο Μαυρίκιου

Δρ. Nouf MAHMOUD – Επιστήμες Υγείας

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ – ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, Πανεπιστημίου Al-Zaytoonah της Ιορδανίας

Georgina NYAWO – Μοριακή Βιολογία, Ιατρική Μικροβιολογία

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ – ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, Πανεπιστήμιο Stellenbosch

ΑΣΙΑ – ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

Δρ. Rui BAI – Επιστήμες Βιολογία

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ – ΚΙΝΑ, Πανεπιστήμιο Westlake

Δρ. Huanqian LOHΦυσική

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ – ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ, Εθνικό Πανεπιστήμιο Σιγκαπούρης

Δρ. Mikyung SHIN – Βιοϋλικά

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ, Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Δρ. Paula GIRALDOGALLOΦυσική

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ – ΚΟΛΟΜΒΙΑ, Πανεπιστήμιο των Άνδεων

Δρ. Patrícia MEDEIROS – Επιστήμες Βιολογίας

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ, Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Alagoas

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Δρ. Elizabeth TREMBATHREICHERT – Γεωλογία /Περιβαλλοντική Επιστήμη

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ – ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Αριζόνα

ΕΥΡΩΠΗ

Δρ. Vida ENGMANN – Μηχανική Υλικών

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ – ΔΑΝΙΑ, Πανεπιστήμιο Νότιας Δανίας

Δρ. Serap ERKEK – Molecular biology / Επιγενετική

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ – ΤΟΥΡΚΙΑ, Εργαστήριο Επιγενετικής Καρκίνου, Κέντρο Βιοϊατρικής και Γονιδιομάτων

Δρ. Jennifer GARDEN – Χημεία

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ – ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Δρ. Cristina ROMERA CASTILLO – Θαλάσσια Βιοεπιστήμη

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ – ΙΣΠΑΝΙΑ, Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών

Δρ. Olena VANEEVA – Μαθηματικά

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ, Ινστιτούτο Μαθηματικών NAS της Ουκρανίας

[1] Έκθεση της UNESCO για την Επιστήμη προς το 2030 (2015).

[2] Έρευνα Boston Consulting Group για το Ίδρυμα L’Oréal (2013) που πραγματοποιήθηκε σε 14 χώρες (Νότια Αφρική, Γερμανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα, Αίγυπτος, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Ηνωμένο Βασίλειο).