Mondelēz International: Προωθεί το βιώσιμο φοινικέλαιο με ενισχυμένη ιχνηλασιμότητα

Η Mondelēz International ανακοινώνει σημαντική πρόοδο αναφορικά με τις απαιτήσεις για τη βιώσιμη προμήθεια φοινικέλαιου έναντι των στόχων που έχει θέσει. 

Οι νέες απαιτήσεις περιλαμβάνουν την ιχνηλασιμότητα στη φυτεία και την παρακολούθηση μέσω δορυφόρων που καλύπτουν όλες τις εταιρικές φυτείες φοινικέλαιου σε γη με άδεια από τις τοπικές κυβερνήσεις. Οι εν λόγω φυτείες προμηθεύουν μύλους επεξεργασίας που αποδίδονται στην εταιρεία, με βάση τα κριτήρια αποψίλωσης που ορίζονται στο σχέδιο δράσης για το φοινικέλαιο. Όλοι οι μύλοι επεξεργασίας πρέπει να ταυτοποιούνται στο Global Forest Watch και οι προμηθευτές οφείλουν να έχουν διαβεβαίωση από τρίτα μέρη για τη διαδικασία παρακολούθησης και τα συστήματα που χρησιμοποιούνται και να υπόκεινται σε διασταύρωση από τη Mondelēz International.

Από το πρώτο τρίμηνο του 2021, η εταιρεία αναμένει το 80% του φοινικέλαιου της να ανταποκρίνεται σε αυτές τις βελτιωμένες απαιτήσεις βιώσιμης παραγωγής με τη συνεργασία των προμηθευτών, προσπαθώντας να αυξήσει την κάλυψη το συντομότερο δυνατό.

Οι ενισχυμένες απαιτήσεις προμήθειας θα βελτιώσουν τη διαφάνεια σε ολόκληρο τον τομέα απαιτώντας από τους προμηθευτές να επιβεβαιώσουν τις πρακτικές βιώσιμης προμήθειας σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τους έως το 2025 και όχι μόνο τις ποσότητες που παρέχονται στη Mondelēz International. Αποτελούν μέρος της μακροπρόθεσμης φιλοδοξίας της Mondelēz International για την εξάλειψη της αποψίλωσης και της καταναγκαστικής εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού του φοινικέλαιου και υποστηρίζουν τους στόχους της Συμμαχίας Φόρουμ Καταναλωτικών Προϊόντων #Forestpositive (Consumer Goods Forum #Forestpositive Coalition).

«Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός μέλλοντος όπου οι βιώσιμες πρακτικές θα είναι καθολικές σε ολόκληρο το φάσμα του τομέα του φοινικέλαιου», δήλωσε ο Quentin Roach, Επικεφαλής Προμηθειών της Mondelēz International. «Ως εταιρεία συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε στη συνεργασία και δράση με τους προμηθευτές μας για να διασφαλίσουμε ότι μοιράζονται και υποστηρίζουν ενεργά όχι μόνο τη δέσμευσή μας, αλλά και την ευρύτερη συλλογική δέσμευση για την προστασία των δασών, όπου ένα συστατικό όπως το φοινικέλαιο παράγεται κι εντάσσεται με βιώσιμο τρόπο σε ολόκληρη τη βιομηχανία.»

Συνολικά, κάθε προμηθευτής της Mondelēz International θα πρέπει:

  • Να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την εξάλειψη της αποψίλωσης των δασών στη δική του δραστηριότητα και στην αλυσίδα εφοδιασμού παρέχοντας ιχνηλασιμότητα και δορυφορική παρακολούθηση που καλύπτει όλες τις φυτείες φοινικέλαιου που προμηθεύουν τους μύλους παρασκευής που αποδίδονται στην εταιρεία.
  • Να βελτιώσουν την ιχνηλασιμότητα και τη διαφάνεια προσδιορίζοντας όλα τους μύλους που αποδίδονται στην εταιρεία στο Global Forest Watch.
  • Να επιδείξουν την πρόοδο τους προμηθευτές σε αυτόν τον τομέα μέσω της διαβεβαίωσης τρίτων για τη διαδικασία παρακολούθησης και τα συστήματά τους.
  • Να λάβουν μέτρα κατά της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού φοινικέλαιου και να εξηγήσουν τα βήματα που αναμένει η Mondelēz International από αυτούς να πραγματοποιήσουν προκειμένου προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 0,5% της ζήτησης φοινικέλαιου, η Mondelēz International έχει ηγετική θέση στη βιωσιμότητα του φοινικέλαιου και αναγνωρίζει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να διαδραματίζουν ρόλο στην επίτευξη λύσης σε αυτό το περίπλοκο πρόβλημα. Η εταιρεία έχει διατηρήσει το στόχο στο 100% για το φοινικέλαιο σύμφωνα με Στρογγυλή Τράπεζα για το Βιώσιμο Φοινικέλαιο (RSPO) από το 2018. Επιπλέον, το 98% του φοινικέλαιου της εταιρείας προέρχεται από προμηθευτές με ευθυγραμμισμένες πολιτικές σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τους και η εταιρεία αναλαμβάνει δράση εναντίον ομάδων που δεν συμμορφώνονται, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής μύλων επεξεργασίας το 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στον ιστότοπό μας mondelezinternational.com καθώς και στους ακόλουθους σχετικούς συνδέσμους με περιεχόμενο στην αγγλική γλώσσα: