Uni-Pharma & Intermed: Η θάλασσα είναι το σπίτι μας

“Save the Sea” στις παραλίες της Σύρου και του Μαραθώνα με την Green Team

Σημαντικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου οικοσυστήματος πραγματοποιεί η Green Team του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (με τις φαρμακοβιομηχανίες UNI-Pharma & Intermed) στα νησιά του Αιγαίου.

Η ομάδα ειδικότερα πραγματοποιεί κάθε χρόνο υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό στις παραλίες των νησιών Αιγαίου και περισυλλογή πλαστικών, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό «All for Blue» και την εξειδικευμένη σε καταδύσεις ομάδα του, υπό το πρίσμα των δράσεων «U & I Care – Uni-Pharma & Intermed και Εσύ και Γω Νοιαζόμαστε» και ειδικότερα των πράσινων δράσεων U & I Green – Uni-Pharma & Intermed και Εσύ κι Εγώ νοιαζόμαστε για το περιβάλλον.

Οι δράσεις αυτές μπορούν να αναδειχθούν το πιο επιτυχημένο από τα μέτρα μείωσης των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, καθώς ενδέχεται να αποτρέψουν σε ετήσια βάση 16.000 τόνους θαλάσσιων απορριμμάτων έως το 2030, καθώς και να εξοικονομήσουν την εκπομπή 620.000 τόνων ισοδύναμου CO2, συμβάλλοντας στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Πράσινη Αποστολή

Εθελοντές, πιστοποιημένοι δύτες και τοπικές αρχές δημιούργησαν μια ανθρώπινη οικολογική «ασπίδα προστασίας» της θάλασσας στην αρχοντική Σύρο. Μαζί με την Green Team του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (φαρμακοβιομηχανίες Uni-Pharma & Intermed), το Λιμεναρχείο του νησιού και το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης βούτηξαν στα δροσερά νερά του βυθού και καθάρισαν τις παραλίες Αγκαθωπές και Φετουρή, διαδίδοντας το μήνυμα ότι «η θάλασσα είναι το σπίτι μας και έχει ανάγκη από συμμάχους».

Στην πετυχημένη αποστολή που έγινε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με την υποστήριξη του Ομίλου ΟΦΕΤ, πήραν μέρος 20 ευαισθητοποιημένοι εθελοντές των φαρμακευτικών εταιρειών Uni-Pharma & Intermed S.A., δέκα πιστοποιημένοι δύτες της All For Blue, εκπρόσωπος του λιμεναρχείου, που ήταν υπεύθυνος και για την ασφάλεια της ομάδας, αλλά και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, που φρόντισε για την αποκομιδή των απορριμμάτων μετά τις πολύωρες δράσεις. Επίσης, το Κέντρο Υγείας ήταν σε επιφυλακή για προληπτικούς λόγους.

Τα αποτελέσματα γέμισαν όλους τους συμμετέχοντες με ικανοποίηση, αφού η «συμμαχία» αυτή κατόρθωσε να απομακρύνει συνολικά 487 κιλά απορριμμάτων. Μεταξύ άλλων, έναν πλαστικό πορτοκαλί κώνο σήμανσης δρόμου, οκτώ φθαρμένα ελαστικά αυτοκινήτων, έναν κάβο πλοίου 16 μέτρων, πολυεστερικά εξαρτήματα σκαφών και, φυσικά, έναν μεγάλο αριθμό μικροπλαστικών, αποτσίγαρων και πλαστικών μίας χρήσης που λυμαίνουν το βυθό και τις παραλίες και γίνονται επικίνδυνα για την επιβίωση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Όλες οι ενέργειες ακολουθούν το πρωτόκολλο zero waste της All For Blue και πραγματοποιήθηκαν με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Χρησιμοποιήθηκε εξοπλισμός πολλαπλών χρήσεων,  γάντια, τσουβάλια και σακιά, ενώ όλα τα απορρίμματα που συγκεντρώθηκαν, καταγράφηκαν σε παγκόσμια τράπεζα δεδομένων και θα χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς.

Σύνθημα υπήρξε για άλλη μια φορά η φράση «Save the Sea», γιατί «όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον»