CSR Europe: Η επόμενη μέρα για την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική συνοχή

Με το βλέμμα στραμμένο στην κλιματική αλλαγή και την εξασθενημένη κοινωνική συνοχή πραγματοποιήθηκε από το CSR Europe με τη συμμετοχή του CSR HELLAS, η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για τους ΣΒΑ 2021 (European SDG Summit 2021) με θέμα τη δράση για την κλιματική αλλαγή και τη διασφάλιση της δίκαιης μετάβασης  (“Climate Action & Just Transition”).

Η εκδήλωση συγκέντρωσε 5000 και πλέον ηγέτες από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των ΜΚΟ, σε 30 εικονικές συνεδρίες, κατά τη διάρκεια των οποίων αντάλλαξαν απόψεις και πρακτικές προκειμένου να συνεισφέρουν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Στο πλαίσιο της σφυρηλάτησης νέων συνεργασιών για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα και μια δίκαιη μετάβαση, στην εναρκτήρια ολομέλεια της Διάσκεψης στις 11 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκαν οι μετρήσεις της πρώτης έκδοσης του  Ευρωπαϊκού Βαρομέτρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας (European Sustainable Industry Barometer) – που αναπτύχθηκε από το CSR Europe σε συνεργασία με την εταιρία Vigeo Eiris, θυγατρική  της Moody’s ESG Solutions.

Το ευρωπαϊκό βαρόμετρο παρέχει δεδομένα σχετικά με τις επιδόσεις και το επίπεδο ωριμότητας και ενσωμάτωσης παραμέτρων βιωσιμότητας στους κλάδους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, με στόχο την παρακολούθηση της προόδου που σημειώνεται  και την ανάγκη ανάληψης περαιτέρω ενεργειών, όπου απαιτούνται.

Με αφορμή την παρουσίαση του ευρωπαϊκού βαρομέτρου, η κ. Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος, CSR HELLAS, Μέλος ΔΣ CSR Europe, ESG Senior Advisor, TITAN Cement, επισημαίνει: “H δράση για την κλιματική κρίση παραμένει περιορισμένη και περιπτωσιολογική.  Οι κλαδικοί φορείς, που αποτελούν το βασικότερο συντελεστή στη συλλογική δράση αλλά και στη διαβούλευση με τους κύριους συμμετόχους, είναι ουσιαστικά αμέτοχοι στη μετάβαση που επιδιώκεται και στους Στόχους 2030, ενώ πολλές επιχειρήσεις, αν και υπεύθυνες για τη δημοσιοποίηση σχετικών πληροφοριών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2014, παραμένουν «σιωπηλές» και «αμέτοχες». Υπάρχουν επιχειρήσεις που αξιολογούνται ως «πρότυπα» για τον τρόπο, που έχουν δεσμευθεί και ενημερώνουν τους συμμετόχους τους μέσω του ετήσιου απολογισμού τους και άλλων σχετικών μέσων για τους στόχους τους και τις επιδόσεις τους σε ουσιώδη θέματα. Οι περισσότερες ωστόσο είναι πολύ πίσω αφού λιγότερο από το 10% των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχει θέσει σήμερα στόχους για την κλιματική κρίση και τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2o C.”

Ομιλητής στην εναρκτήρια ολομέλεια του European SDG Summit ήταν  ο Frans Timmermans, πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ηγείται των εργασιών για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.

Το CSR HELLAS, συνέβαλε στην κορυφαία εκδήλωση με τη συμμετοχή 4 μελών του ΔΣ (Μαρία Αλεξίου, Αλεξάνδρα Πάλλη, Νίκος Αγγελόπουλος, Κατερίνα Κατσούλη) καθώς και των στελεχών του, ενώ διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τρεις ευρωπαϊκές και διακρατικές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέματα την Επιτάχυνση της Καινοτομίας μέσω της Ποικιλομορφίας, Ισοτιμίας και Συμπερίληψης (11/10/21), την εφαρμογή του Συμφώνου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας σε Εθνικό Επίπεδο (11/10/21) και την Εκπαίδευση και Πιστοποίηση ως Εργαλεία Δημιουργίας Πολυδιάστατης Εμπιστοσύνης στην Πορεία προς τη Βιωσιμότητα (14/10/21). Περισσότερες πληροφορίες: https://csrhellas.org/activities/2021-european-sdg-summit/