Αλκιβιάδης Σιαράβας, KPMG: Το περιβάλλον είναι στην κορυφή της ESG ατζέντας μας

Η KPMG στην Ελλάδα συμμετείχε για 3η φορά στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών του Ocean Conservancy, έπειτα από το κάλεσμα της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και ο Αλκιβιάδης Σιαράβας, Marketing & Communications Manager μιλάει για τη δράση αυτή και δίνει απαντήσεις για τον ρόλο που έχει αναλάβει η εταιρεία στη σχέση της με το περιβάλλον.

Θα μας πείτε μερικά λόγια για τον καθαρισμό της παραλίας που διοργάνωσε η KPMG με την HELMEPA;

Είναι η τρίτη φορά που συμμετέχουμε στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2021 αλλά φέτος, με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το γεγονός ότι περισσότεροι από 50 συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό και αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο, αφήνοντας για λίγο το γραφείο για να συμμετάσχουν σε αυτή την ξεχωριστή δράση. Σε μία ηλιόλουστη ημέρα του Οκτωβρίου, χωρισμένοι σε δυο ομάδες, καθαρίσαμε τις παραλίες Εδέμ και Μεγάλο Καβούρι στην Αττική και μέσα σε μόνο 2 ώρες καταφέραμε να συγκεντρώσουμε συνολικά 70 κιλά απορριμμάτων! Ταυτόχρονα τραβήξαμε την προσοχή πολλών λουόμενων με την πράξη μας και έτσι τους ενημερώσαμε για την ημέρα αυτή διαδίδοντας ακόμα περισσότερο το μήνυμα της δράσης «Παίρνω μέρος, γίνομαι η λύση». Να αναφέρω ότι ο καθαρισμός της παραλίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ενεργειών Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας και σε συνέπεια με τον 14ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης, «ζωή στο νερό», των Ηνωμένων Εθνών. Είναι τόσο αξιόλογο ότι με τόσο λίγο χρόνο μπορείς να επιφέρεις τόσο θετική επίδραση στο περιβάλλον. Το να λειτουργούμε υποδειγματικά είναι μέρος της εταιρικής μας κουλτούρας και ευελπιστούμε πως με τη δράση αυτή ευαισθητοποιούμε την κοινωνία να αφουγκραστεί την ανάγκη των θαλασσών και των ακτών για φροντίδα και προστασία από όλους μας.

Με αφορμή την διοργάνωση του καθαρισμού παραλιών μπορείτε να μας πείτε πως συνδράμει η KPMG στην προστασία του περιβάλλοντος;

Στην KPMG παγκοσμίως, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε τις αλλαγές που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον υπεύθυνων επιλογών εντός και εκτός του οργανισμού μας. Είναι αξιοσημείωτο ότι η KPMG σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από US$ 1,5 δισ. τα επόμενα τρία χρόνια εστιάζοντας στην ατζέντα των αλλαγών στους παράγοντες Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση (ESG). Η αναγνώριση της ευθύνης της KPMG για τη βελτίωση του αντίκτυπού της στον κόσμο και τις δεσμεύσεις σε σχέση με το ESG περιγράφονται στο “KPMG: Our Impact Plan”, το οποίο συνδυάζει νέες και υπάρχουσες δεσμεύσεις ESG κάτω από μια ομπρέλα, εστιάζοντας σε τέσσερις σημαντικές κατηγορίες: Πλανήτης, Άνθρωποι, Ευημερία και Διακυβέρνηση.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει μία γενικότερη τάση προς τις δεσμεύσεις ESG από τις εταιρείες. Μάλιστα, σύμφωνα και με την έρευνα CEO Outlook οι CEOs ολοένα και περισσότερο θέτουν τους παράγοντες ESG στο επίκεντρο τωνστρατηγικών τους για ανάκαμψη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Μάλιστα, θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους τα επόμενα 3 χρόνια.

Συγκεκριμένα για την KPMG στην Ελλάδα, διοργανώνουμε μία σειρά δράσεων όπως για παράδειγμα ο καθαρισμός των ακτών, αλλά επίσης και μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία με τον τίτλο “KPMG Climate Warriors”, στην οποία συμβάλλαμε στην προστασία των τροπικών δασών συγκεντρώνοντας για το Rainforest Trust χρηματικό ποσό ισάξιο με την προστασία περισσότερων από 4,500 στρεμμάτων. Εκτός από αυτές τις δράσεις, φροντίζουμε να εφαρμόζουμε και πρακτικές που ευνοούν την προστασία του περιβάλλοντος και εντός του οργανισμού μας. Με αυτόν τον τρόπο παρακινούμε τους συναδέλφους να είναι πιο συνειδητοποιημένοι για την επιρροή που έχουν οι μικρές καθημερινές πράξεις τους στο περιβάλλον και δημιουργούμε ένα κλίμα που ευνοεί την υιοθέτηση συνηθειών πιο φιλικές προς τον πλανήτη. Η κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης στα γραφεία μας, η δημιουργία πολλαπλών σημείων ανακύκλωσης, καθώς και ο ορισμός μίας ημέρας τον χρόνο όπου δεν χρησιμοποιούμε τους εκτυπωτές μας (no printing day) είναι παραδείγματα τέτοιων ενεργειών.

Σχεδιάζετε κάποια δράση για το περιβάλλον στο προσεχές μέλλον;

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής στον καθαρισμό παραλιών, θα διοργανώσουμε ξανά την άνοιξη τη δράση αυτή, σε συνεργασία πάντα με την HELMEPA, καθώς είχε ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση στους συναδέλφους μας. Επίσης, για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς καταστροφής που έχει προκληθεί στις δασικές εκτάσεις της Αττικής και της Εύβοιας, σε συνεργασία με την ΜΚΟ We4all, η KPMG θα αναλάβει τη δενδροφύτευση 1 000 δέντρων στις πυρόπληκτες περιοχές.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι το περιβάλλον είναι στην κορυφή της ESG ατζέντας της KPMG. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε το θετικό παράδειγμα, με την ένταξη νέων δράσεων και πρακτικών που έχουν ως στόχο την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των συναδέλφων μας και του ευρύτερου περιβάλλοντος της εταιρείας.