Μύλοι Λούλη: 6η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η εταιρεία Μύλοι Λούλη, με 239 χρόνια ιστορίας, παράδοσης και δημιουργίας, για έκτη συνεχόμενη χρονιά εξέδωσε την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα έτη 2019/2020, σύμφωνα με τα GRI Standards, τον οδηγό δημοσιοποίησης πληροφοριών ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το ISO 26000 και είναι εναρμονισμένη με τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Η έκθεση αποτελεί μια καταγραφή όλων των δράσεων της εταιρείας, που έχουν σαν αποδέκτες την Κοινωνία, την Οικονομία, το Ανθρώπινο Δυναμικό και το Περιβάλλον και αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευση της Μύλοι Λούλη για βιώσιμη ανάπτυξη στην καθημερινή της λειτουργία, συμβάλλοντας έτσι θετικά στην ευημερία των μελλοντικών γενεών, με όραμα μας να δημιουργούμε αξία για την ανθρώπινη διατροφή.

Αέναο και στρατηγικό στόχο της Μύλοι Λούλη αποτελούσε και αποτελεί η διαρκής ταύτιση του ονόματός της με την ποιότητα, τα καινοτόμα προϊόντα, την υγεία και την ασφάλεια, καθώς και την εξειδίκευση, την εξυπηρέτηση και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, στο πλαίσιο της βιώσιμης επιχειρηματικότητας.

Η συγγραφή της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας Μύλοι Λούλη, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid 19).

Πυλώνας Κοινωνία

Την διετία 2019/2020, η εταιρεία ενίσχυσε τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, αυξάνοντας σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό της. Η εταιρεία παραμένει σε διαρκή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ακολουθώντας από την πρώτη στιγμή τις κατευθύνσεις πρόληψης και προστασίας, με κύριους στόχους:

› Τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους

› Τη διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας της

› Τη συνεισφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το κοινωνικό σύνολο

Απέδειξε έμπρακτα την προσήλωση στο όραμα της για προσφορά, με την στήριξη των πληγέντων του Ιανού, των σεισμοπαθών στην Αλβανία και με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο. Επιπλέον, με προσανατολισμό πάντα την εκπαίδευση, η εταιρεία ανανέωσε την ιστοσελίδα για το Μουσείο Λούλη, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να περιπλανηθεί, σε ένα εύκολο στη χρήση και σύγχρονο περιβάλλον, στις θεματικές ενότητες του Μουσείου. Ταυτόχρονα, συνέβαλλε ενεργά στη στήριξη του έργου της Κιβωτού του Κόσμου και του ΜΠΟΡΟΥΜΕ καθώς και 350 άλλων Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Οι βασικές ενέργειες κοινωνικού προσήμου που υλοποίησε η Μύλοι Λούλη τη διετία 2019/2020 είναι:

  • Δωρεά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
  • Συμμετοχή στη ΣΥΜΜΑΧΙΑ για τη Σπατάλη Τροφίμων
  • Στήριξη στην “Κιβωτό του Κόσμου”, στο «Χαμόγελο του Παιδιού», στο “ΜΠΟΡΟΥΜΕ”, στο Ινστιτούτο Prolepsis και στα Κοινωνικά Παντοπωλεία των Δήμων
  • Στήριξη σε περισσότερες από 350 ΜΚΟ
  • Στήριξη σεισμοπαθών και πληγέντων εξαιτίας επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
  • Στήριξη σχολών αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής με την παροχή πρώτων υλών για εκπαιδευτικές ανάγκες
  • Δωρεά οχήματος 4Χ4 στην Αστυνομία Μαγνησίας
  • Δωρεά drone στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλμυρού
  • Δωρεά ελαστικών στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού
  • Δωρεά κοντέινερ για τις ανάγκες ανασκαφικής έρευνας

Πυλώνας Οικονομία

Μέσα στη διετία η εταιρεία εισήγαγε στην αγορά 10 νέα καινοτόμα επαγγελματικά και καταναλωτικά προϊόντα καθώς και 8 μείγματα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, διατηρώντας ταυτόχρονα ψηλά τον πήχη της αρίστης ποιότητας και των εξαιρετικών πρώτων υλών. Η εταιρεία ολοκλήρωσε τον σύγχρονο Mύλο στη Βουλγαρία. Παράλληλα συνένωσε τα τμήματα τεχνικής υποστήριξης Μύλοι Λούλη – Kenfood με στόχο μιας ενιαίας, ολοκληρωμένης και  αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης των πελατών. Πραγματοποίησε 6 διαδικτυακά σεμινάρια αρτοποίησης και δημιούργησε 15 video συνταγών για επαγγελματίες. Παράλληλα συνέχισε το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας.

Συνολικά στον πυλώνα Οικονομία η Μύλοι Λούλη προχώρησε σε:

  • Δημιουργία νέων προϊόντων: 5 επαγγελματικά – 2 καταναλωτικά – 3 Easy Bake, 8 έτοιμα μείγματα Kenfood
  • Ολοκλήρωση Μύλου στη Βουλγαρία
  • Ολοκλήρωση ψηφιακού μετασχηματισμού σε SAP
  • Ανάπτυξη RE.CA
  • Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις
  • Στήριξη σε 1 ερευνητικό πρόγραμμα
  • Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας

Πυλώνας Ανθρώπινο Δυναμικό

Η Μύλοι Λούλη, λειτουργώντας πάντα με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, τη διετία 2019/2020 προχώρησε σε 151 νέες προσλήψεις, αποδεικνύοντας την στήριξη των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται, άλλωστε το 68% των εργαζομένων της προέρχεται από αυτές. Παράλληλα, επένδυσε ουσιαστικά στην εκπαίδευση και βαθύτερη ανάπτυξη των δυνατοτήτων του συνόλου του προσωπικού της προσφέροντας 3.267 επιπλέον ώρες επιμόρφωσης. Ταυτόχρονα, η εταιρεία παρείχε σε όλους τους εργαζόμενους της δωρεάν ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ συνεργάστηκε σε μόνιμη βάση με μια ομάδα ειδικών ψυχολόγων παρέχοντας τηλεφωνική γραμμή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των εργαζομένων της. Ολοκλήρωσε με επιτυχία την πέμπτη κατά σειρά Εβδομάδα Εθελοντισμού. Η συμμετοχή των εργαζομένων της σε δράσεις αιμοδοσίας και εξωραϊσμού περιβάλλοντος χώρου στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται υπήρξε συγκινητική.

Με κέντρο των δραστηριοτήτων της τον Άνθρωπο, η εταιρεία προσέφερε:

  • Νέες θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται. Κατά 68% οι εργαζόμενοι της Μύλοι Λούλη προέρχονται από τις περιοχές της Αττικής, της Μαγνησίας και της Θήβας
  • 151 νέες προσλήψεις
  • Ομαδική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  • 267 ώρες εκπαίδευσης των εργαζομένων
  • Τηλεφωνική γραμμή συμβουλευτικής & ψυχολογικής υποστήριξης
  • Εθελοντικές δράσεις (εθελοντική αιμοδοσία & συντήρηση τράπεζας αίματος) με την διοργάνωση της 5ης εβδομάδας εθελοντισμού
  • Συμμετοχή στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο
  • Τηλεργασία
  • Προσθήκη 3 λεωφορείων για την μεταφορά των εργαζομένων με ασφάλεια

Πυλώνας Περιβάλλον

Η εταιρεία αναγνωρίζει και διαχειρίζεται τις επιδράσεις που προκύπτουν από τη λειτουργία της στο περιβάλλον και επιδιώκει να μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις και να βελτιστοποιεί τις θετικές. Εφαρμόζει συγκεκριμένο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης, πιστοποιημένο κατά το διεθνές πρότυπο ISO 14001:2015 στη βιομηχανική μονάδα της Σούρπης. Στο πλαίσιο αυτό, τη διετία 2019/2020 συνέχισε την εφαρμογή εγκεκριμένου σχεδίου αντιρρυπαντικής προστασίας θαλάσσης, ενώ ενίσχυσε σημαντικά τις εκπαιδεύσεις και ασκήσεις του προσωπικού της σε περιβαλλοντικά θέματα. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στον τομέα της ανακύκλωσης, έχοντας για ακόμη μια χρονιά μηδενικά απόβλητα οποιασδήποτε μορφής.  Παράλληλα προχώρησε σε προληπτικούς ελέγχους και μετρήσεις για διερεύνηση σημείων προς ενεργειακή βελτίωση – απόδοση, καθώς και σε αντικατάσταση εξοπλισμού κίνησης και φωτισμού με σύγχρονο εξοπλισμό, βελτιωμένης ενεργειακής απόδοσης. Επίσης προχώρησε σε δενδροφύτευση στον Δήμο Κερατσινίου και καλλωπισμό της παιδικής χαράς και προαύλιου χώρου στην Αμαλιάπολη Μαγνησίας, αποδεικνύοντας για ακόμη μια χρονιά την περιβαλλοντική της ενσυναίσθηση.

H Μύλοι Λούλη, με δύο αιώνες παρουσίας στην εγχώρια αγορά και όραμα δημιουργία αξίας για την ανθρώπινη διατροφή, αποδεικνύει στην πράξη τον σεβασμό της προς την κοινωνία, την οικονομία, τον άνθρωπο και το περιβάλλον, υλοποιώντας πρωτοβουλίες με ουσιαστικά αποτελέσματα. Και αυτή τη διετία η εταιρεία υλοποίησε τους περισσότερους από τους στόχους που είχε θέσει, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση στους περισσότερους τομείς της δραστηριότητάς της. Η «Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης», επιβεβαιώνει και φέτος πως η εταιρεία και οι  άνθρωποι της, έχουν κοινό όραμα συνεισφοράς για το σήμερα και τις επόμενες γενιές, ενώ λειτουργεί σαν ανανέωση των δεσμεύσεων και των στόχων της για το επόμενο έτος.