ΟΠΑΠ: Δίπλα στην ελληνική κοινωνία

Το μεγάλο έργο της ανακαίνισης των παιδιατρικών νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» είναι η σημαντικότερη επένδυση του ΟΠΑΠ στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας.

Η συνεισφορά του, όμως, στην κοινωνία δεν σταματά εκεί. Στηρίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με το πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward, ενισχύει τον παιδικό αθλητισμό μέσα από τις Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ και υλοποιεί δράσεις για χιλιάδες παιδιά που έχουν ανάγκη. Επιπλέον, εν μέσω της πανδημίας Covid-19, ο ΟΠΑΠ απέδειξε ότι διαθέτει και ισχυρά αντανακλαστικά. Ανταποκρίθηκε άμεσα στις έκτακτες ανάγκες και από την πρώτη στιγμή έσπευσε να ενισχύει το σύστημα δημόσιας υγείας και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Στην τελική ευθεία η ανακαίνιση των παιδιατρικών νοσοκομείων

Τον περασμένο Ιούνιο, ο ΟΠΑΠ παρέδωσε δύο νέα σημαντικά έργα στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, στο πλαίσιο της ολικής ανακαίνισης που υλοποιεί από το 2014. Συγκεκριμένα, στο «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» παραδόθηκε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Νεογνών, στον 5ο και 6ο όροφο του νοσοκομείου, συνολικής έκτασης 640 τ.μ. και χωρητικότητας 25 θερμοκοιτίδων. Επίσης, στο νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία» εγκαινιάστηκε η Ουρολογική – Πλαστική Χειρουργική Μονάδα, η οποία βρίσκεται στον 1ο όροφο και έχει συνολική έκταση 550 τ.μ. και δυναμικότητα 18 κλινών.

Η ανακαίνιση των παιδιατρικών νοσοκομείων από τον ΟΠΑΠ είναι μια ουσιαστική επένδυση, η οποία συμβάλλει στην αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και στην παροχή υψηλού επιπέδου νοσηλείας σε χιλιάδες παιδιά.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 85% έργου και τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία έχουν αλλάξει ριζικά. Συνολικά, έχουν αναμορφωθεί 13.910 τ.μ. και έχουν παραδοθεί 28 έργα ανακαίνισης, μεταξύ των οποίων 21 νοσηλευτικές μονάδες, κεντρικές είσοδοι, αίθουσες αναμονής και κλιμακοστάσια.

Δυναμικά «παρών» στη μάχη κατά της πανδημίας

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του ΟΠΑΠ στο σύστημα υγείας και την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας Covid-19. Πραγματοποίησε δωρεά υλικού και εξοπλισμού για την κάλυψη άμεσων και πιεστικών αναγκών των υγειονομικών αρχών και νοσοκομειακών μονάδων.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΑΠ προσέφερε εκατοντάδες χιλιάδες γάντια και προστατευτικές μάσκες σε φορείς κοινωνικής πρόνοιας για ηλικιωμένους σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, πρόσφερε στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εξοπλισμό για θεραπευτικές και διαγνωστικές παρεμβάσεις στο θάλαμο νοσηλείας ασθενών με λοίμωξη Covid-19, καθώς και υγειονομικό υλικό στο Δήμο και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Τόνωση επιχειρηματικότητας και απασχόλησης

Σαράντα δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σήμερα υπό τη σκέπη του προγράμματος ΟΠΑΠ Forward, το οποίο τους προσφέρει εργαλεία και δυνατότητες να αναπτυχθούν και δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα του ΟΠΑΠ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και απασχόλησης ξεκίνησε το 2016. Οι 19 εταιρείες που εντάχθηκαν στον πρώτο κύκλο του ΟΠΑΠ Forward έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς.

Μέχρι σήμερα, οι συμμετέχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν 1.590 νέες θέσεις εργασίας, αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους κατά 112 εκατ. ευρώ, ενώ υποστηρίζουν 10.700 νέες έμμεσες θέσεις απασχόλησης. Μάλιστα, πολλές από αυτές επεκτάθηκαν εκτός των ελληνικών συνόρων και σήμερα έχουν δυναμική παρουσία σε ξένες αγορές.

Επένδυση στο μέλλον του αθλητισμού

Ο ΟΠΑΠ είναι δυναμικά παρών και στον τομέα του παιδικού αθλητισμού μέσα από τις Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο στηρίζει 18.000 παιδιά από 178 ερασιτεχνικές ακαδημίες ποδοσφαίρου και μπάσκετ από όλη την Ελλάδα. Τα παιδιά του προγράμματος λαμβάνουν προπονητικές κατευθύνσεις με βάση τα διεθνή πρότυπα, επιστημονική υποστήριξη από ειδικευμένους παιδοψυχολόγους και διατροφολόγους, αθλητικό υλικό και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Επιπλέον, οι Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ διαθέτουν την πρωτοποριακή πλατφόρμα Sports Academies Online, μέσω της οποίας οι μικροί αθλητές, οι γονείς και οι προπονητές τους έχουν πρόσβαση σε επιστημονικό υλικό για θέματα διατροφής και ψυχολογίας.

Μια αγκαλιά για τα παιδιά

Από το 2014, ο ΟΠΑΠ κάθε Χριστούγεννα μοιράζει χιλιάδες χαμόγελα σε παιδιά που έχουν ανάγκη, μέσα από τη δράση Ευχοστολίδια. Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, μέχρι σήμερα έχουν γίνει πραγματικότητα 37.353 ευχές παιδιών από διάφορα ιδρύματα και σωματεία. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ έχει υλοποιήσει 42 έργα υποδομής και υποστήριξης στους συμμετέχοντες φορείς, βελτιώνοντας ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των παιδιών.