Schneider Electric: Νέα αναγνώριση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Η Schneider Electric, ο παγκόσμιος ηγέτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιό της στο Le Vaudreuil αναγνωρίστηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) ως Πρότυπο Βιωσιμότητας (Sustainability Lighthouse). Πρόκειται για ένα από τα μόλις έξι εργοστάσια στον κόσμο που έχουν κερδίσει αυτή τη διάκριση και το δεύτερο στη σειρά για την Schneider Electric, με την εγκατάσταση στο Lexington του Kentucky των Ηνωμένων Πολιτειών να έχει επιτύχει την ίδια διάκριση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το World Economic Forum έχει επίσης αναγνωρίσει το Έξυπνο Εργοστάσιο της Schneider Electric στο Hyderabad της Ινδίας, ως Παράδειγμα Βιωσιμότητας (Advanced Lighthouse) – το πέμπτο εργοστάσιο της εταιρείας που λαμβάνει αυτή τη διάκριση ως τώρα, μαζί με αυτά του Le Vaudreuil στη Γαλλία, του Wuxi στην Κίνα, του Lexington στο  Kentucky και του Batam στην Ινδονησία.

Τα Πρότυπα Βιωσιμότητας (Sustainability Lighthouse) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) αποτελούν παραδείγματα εγκαταστάσεων που αναγνωρίζουν και εφαρμόζουν τις καλύτερες πρακτικές τεχνολογιών 4IR στις κατασκευές παγκοσμίως. Αυτές οι πρακτικές καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να «ξεκλειδώσουν» νέα επίπεδα βιωσιμότητας στις δραστηριότητές τους, αλλά και αμοιβαία επωφελείς λύσεις για την επιχείρηση και το περιβάλλον: αυξημένη ανταγωνιστικότητα με ταυτόχρονα υπεύθυνη διαχείριση του περιβάλλοντος, για ένα πιο καθαρό και πιο βιώσιμο μέλλον.

Το εργοστάσιο του Le Vaudreuil είναι ένα ιδανικό παράδειγμα της δύναμης που έχουν τα δεδομένα να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα αποτελέσματα βιωσιμότητας. Το εργοστάσιο εφάρμοσε αισθητήρες IIoT (Ιndustrial Ιnternet of Τhings), συνδεδεμένους με ψηφιακές πλατφόρμες, και χάρη στα νέα δεδομένα που παρείχαν, κατάφερε να επιτύχει βελτιστοποιημένη διαχείριση ενέργειας, που μεταφράστηκε σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 25%, μείωση των υλικών αποβλήτων κατά 17% και τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 25%. Το έξυπνο εργοστάσιο είναι εξοπλισμένο με έναν σταθμό ανακύκλωσης νερού μηδενικής απόρριψης (zero-reject), συνδεδεμένο με cloud analytics που παρακολουθούνται από Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία προβλέπει και διαχειρίζεται τις ροές, οδηγώντας έτσι σε μείωση της χρήσης νερού κατά 64%.

Κατασκευάζοντας προϊόντα καίριας σημασίας για την εταιρεία, το εργοστάσιο του Hyderabad αξιοποιεί τις λύσεις EcoStruxure IIoT της Schneider Electric για να προσφέρει στην ομάδα διαχείρισής του τη δυνατότητα να λαμβάνει καλύτερες και ταχύτερες αποφάσεις ώστε να επιτυγχάνουν βελτιωμένα αποτελέσματα για τους πελάτες. Η αξιοποίηση των προγνωστικών και ρυθμιστικών δεδομένων ανάλυσης, των  αλγόριθμων βαθιάς μάθησης της Τεχνητής Νοημοσύνης και των  ολοκληρωμένων τεχνολογιών 4IR έχουν οδηγήσει σε αύξηση της επιχειρηματικής ανάπτυξης κατά 54%, επιτρέποντας στο εργοστάσιο να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών. Η κατασκευαστική αποδοτικότητα έχει αυξηθεί κατά 9%, ενώ η αστοχία  πεδίου μειώθηκε κατά 48% και το lead time κατά 67%.

«Η επένδυσή μας στις τεχνολογίες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης καθοδηγείται από τη δέσμευσή μας προς τους πελάτες μας, για βιωσιμότητα και βελτίωση των επιχειρηματικών αποτελεσμάτων», δήλωσε ο Mourad Tamoud, executive vice president της Schneider Electric για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. «Αυτή η τελευταία αναγνώριση από το World Economic Forum για τα εργοστάσια του Le Vaudreuil και του Hyderabad αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη ταχεία και εκτεταμένη ανάπτυξη των τεχνολογιών 4IR – καθώς υπογραμμίζονται τα σημαντικά οφέλη βιωσιμότητας, ευελιξίας και ανθεκτικότητας για τους κατασκευαστές».

Αυτά τα τελευταία παραδείγματα επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της Schneider στο σκοπό της: «Προσπαθούμε πάντα να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε την αλυσίδα εφοδιασμού μας, προς όφελος των πελατών μας αλλά και της κοινωνίας, ως αξιόπιστος συνεργάτης για την ψηφιοποίηση και τη βιωσιμότητα», δήλωσε ο Tamoud. «Και δεν ξεχνάμε ποτέ ότι οι άνθρωποί μας είναι αυτοί που το κάνουν να συμβεί, γι’ αυτό επενδύουμε στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας τους, ως μέρος του οράματος που έχουμε για τους ανθρώπους μας και των επενδύσεων που κάνουμε στους υπαλλήλους μας».

Σε συνεργασία με την McKinsey & Company, το World Economic Forum ξεκίνησε την πρωτοβουλία του Global Lighthouse Network  το 2018 για να αναγνωρίσει τους κατασκευαστές που ηγούνται της ανάπτυξης της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Το εργοστάσιο του Hyderabad εντάσσεται σε μια λίστα με περισσότερες από 100 τοποθεσίες στο Global Lighthouse Network, που δημιουργούν καινοτομία σε επιχειρηματικά μοντέλα και αυξημένη αξία για τους πελάτες τους μέσω τεχνολογιών 4IR. Οι εταιρείες αυτές αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακές λειτουργίες δημιουργούν αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, ώστε να καταστεί δυνατή η βιώσιμη ανάπτυξη ενόψει διάχυτων διαταραχών και προκλήσεων.