ΣΕΒ: Εκδήλωση για την παρουσίαση Οδηγού εφαρμογής για τις επιχειρήσεις για «Εργασία χωρίς βία και παρενόχληση»

«Η βία και παρενόχληση στην εργασία αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα. Η υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις μέτρων και πολιτικών για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, εκτός από υποχρεωτική είναι και αναγκαία, όχι μόνο για την προαγωγή ευρύτερων κοινωνικών στόχων, όπως είναι η κατάργηση των διακρίσεων, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας κάθε ατόμου, αλλά και επειδή συμβάλλει στην ομαλή και παραγωγικότερη λειτουργία κάθε επιχείρησης». Με αυτό το βασικό μήνυμα, και με εργαλείο  τον Οδηγό του ΣΕΒ προς τις επιχειρήσεις για εργασία χωρίς βία και παρενόχληση, η  Ομάδα για τη Διαφορετικότητα, τη Συμπερίληψη και την Ισότητα του Συνδέσμου διοργάνωσε ανοιχτή ψηφιακή εκδήλωση, με θέμα «Εργασία χωρίς βία και παρενόχληση: Οδηγός του ΣΕΒ για τις επιχειρήσεις» χθες, (Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022). Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, μίλησαν η κ. Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας και η επικεφαλής της Ομάδας για τη Διαφορετικότητα, τη Συμπερίληψη και την Ισότητα και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ κ. Ιουλία Τσέτη.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Γενικός Διευθυντής Αλέξανδρος Χατζόπουλος, τόνισε ότι «στον ΣΕΒ -πέρα από ζήτημα αρχής και αξιών – η δημιουργία μιας κουλτούρας και ενός τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων, που θα ενισχύει την εμπιστοσύνη μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων και όλα τα συναφή θέματα βρίσκονται στον πυρήνα των σύγχρονων θεμάτων του επιχειρείν. Όπως έχουμε πράξει και στο παρελθόν για πλείστα ζητήματα ενδιαφερόμαστε για το πνεύμα και όχι μόνον το γράμμα των κανονιστικών ρυθμίσεων.  Στην περίπτωση της αποφυγής της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, φιλοδοξία μας είναι εμείς και οι επιχειρήσεις μέλη μας να είμαστε και εδώ θεματοφύλακες», επισήμανε ακόμη ο κ. Χατζόπουλος.

Στη συνέχεια η κα. Ιουλία Τσέτη, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ και επικεφαλής της Ομάδας για τη Διαφορετικότητα, τη Συμπερίληψη και την Ισότητα αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας του ΣΕΒ να προχωρήσει στη δημιουργία της Ομάδας και επισήμανε ότι «ο Οδηγός αποτελεί την πρώτη δράση της Ομάδας που δημιουργήθηκε με σκοπό να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στην εφαρμογή των προβλέψεων του ν. 4808/21. Ο Οδηγός -τόνισε η κα. Τσέτη- απευθύνεται ειδικότερα, κατά πρώτον σε στελέχη των διευθύνσεων ανθρώπινου δυναμικού που κατά τεκμήριο έχουν τη σχετική αρμοδιότητα και κατά δεύτερον σε όλα τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των επιχειρήσεων τα οποία πρέπει να γνωρίζουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Συμπληρωματικά του Oδηγού δημιουργήσαμε και ένα σύντομο κείμενο υπό μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων Q&A, το οποίο στόχο έχει να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στην ενημέρωση που θα κάνουν στους εργαζόμενους τους για τις προβλέψεις του νόμου. Η κα. Τσέτη επισήμανε επίσης ότι οι επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες με παγκόσμιο προσανατολισμό, επιβάλλεται πλέον να συμπεριλάβουν στο αξιακό τους σύστημα ανάλογες έννοιες και να προάγουν συμπεριφορές απόλυτου σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. «Έχουμε ως κοινωνία στη διάθεσή μας πληθώρα διεθνών, ευρωπαϊκών συνθηκών και με τον ν. 4808/21 και εθνική νομοθεσία που μας υποστηρίζει πλήρως. Επαφίεται σε εμάς να αναλάβουμε τις δράσεις που χρειάζονται και να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το εργασιακό περιβάλλον, σε όφελος τόσο των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων. Η Ομάδα στον ΣΕΒ, ξεκινάει τώρα το έργο της, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να εξηγήσουμε ενδελεχώς στις επιχειρήσεις τη νέα αυτή δράση και πολιτική, ώστε να γίνουν και οι εργαζόμενοι κοινωνοί του εγχειρήματος και όχι μόνο οι εργοδότες», κατέληξε στην παρέμβασή της.

«Για την κυβέρνησή μας, το ζήτημα της πρόληψης και της καταπολέμησης της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία αποτελεί προτεραιότητα» δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στην εκδήλωση.  Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας του ΣΕΒ να δημιουργήσει έναν οδηγό που θα απευθύνεται στις επιχειρήσεις, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, η κ. Συρεγγέλα σκιαγράφησε πρωτοβουλίες που έχει υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη δημιουργία στην πράξη ενός ολοκληρωμένου πλέγματος δράσεων για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των μορφών συμπεριφοράς βίας και παρενόχλησης στην εργασία, με στόχο την προστασία των εργαζομένων – γυναικών και ανδρών.

Ο κ. Γιάννης Σιδηρόπουλος, Policy Εxpert ΣΕΒ παρουσιάζοντας τον Οδηγό τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι με τον Ν. 4808/2021 (Μέρος ΙΙ), επιχειρείται να διαμορφωθεί στην Ελλάδα ένα σύγχρονο, περιεκτικό και συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο, ειδικά για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στο πλαίσιο της εργασίας. Η ορθή εφαρμογή των προβλέψεών του, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην προαγωγή των προαναφερόμενων στόχων, με αμοιβαία οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους, τους απασχολούμενους και τις λοιπές κατηγορίες προσώπων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής.

Την οπτική των στελεχών της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μετέφερε στην παρέμβασή του ο κ. Σωτήρης Σταματίου, Πρόεδρος του ΣΔΑΔΕ, ενώ ενδιαφέρουσες και διδακτικές περιπτώσεις εφαρμογής  ανέπτυξε ο δικηγόρος  κ. Ιωάννης Α. Βάγιας.

Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ, Στρατηγικοί Χορηγοί METRO A.E.B.E. & PeopleCert, και Υποστηρικτές ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και η DIS | Dynamics Integrated Solutions Α.Ε.