ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ: 70.000 δέντρα φυτεύονται στην Αττική, στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεχίζουμε Μαζί» για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

H Ομάδα Σύμπραξις, ως επίσημος συνεργάτης της εταιρείας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης, έχει οριστεί από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος ως Ανάδοχος Αναδάσωσης με σκοπό την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και την εκτέλεση έργων αναδάσωσης σε εκτάσεις των Δήμων Διονύσου και Ωρωπού Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

Στόχος της συνέργειας αυτής μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι η φύτευση 70.000 δενδρυλλίων, ώστε 1.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων να γίνουν πάλι δάσος, με δέντρα συμβατά στην ελληνική βιοποικιλότητα – χαρουπιές, κουτσουπιές, κουμαριές, κυπαρίσσια, πεύκα, σχίνα, αριές, μια μεικτή σύνθεση που προστατεύει το δάσος περισσότερο σε σχέση με τα ιδιαίτερα εύφλεκτα αμιγή δάση πεύκης. Εκτός από τη φύτευση των δέντρων μέχρι το 2023, υπάρχει δέσμευση για τη φροντίδα, το πότισμα και τη λίπανσή τους για διάστημα τριών ετών.

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει με υποστήριξη και χρηματοδότηση – συνολικά € 1εκ. – από την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος της εταιρείας «Συνεχίζουμε Μαζί» για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επαγγελματική αναδάσωση που υλοποιείται κατόπιν έκδοσης επίσημης πράξης ορισμού αναδόχου από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Οι περιοχές που λαμβάνει χώρα επιλέγονται προσεκτικά, καθ’ υπόδειξη των αρμόδιων φορέων, ως μη επιδεχόμενες φυσικής αναγέννησης, προκειμένου η ανθρωπογενής παρέμβαση να μην επηρεάσει το θεραπευτικό έργο που επιτελεί από μόνη της η φύση. Στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά και μόνο, για την πληρέστερη αποκατάσταση του δασικού περιβάλλοντος της Αττικής.

Η πρωτοβουλία αυτή της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2021 όταν με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού και την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους, εθελοντές εργαζόμενοι της εταιρείας – μεταξύ των οποίων και ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Χαρπαντίδης – φύτεψαν συμβολικά τα πρώτα 300 δέντρα στην περιοχή Αγίας Παρασκευής του Δήμου Διονύσου. Παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας, και ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, δηλώνοντας τη στήριξη Πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρωτοβουλία. Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα σε αγαστή συνεργασία με τις Αρχές και την εποπτεία έχει αναλάβει ομάδα επιστημόνων για την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών φύτευσης και παρακολούθησης διεθνώς. Είναι αυτονόητο ότι με την ολοκλήρωση κάθε φυτευτικής περιόδου, θα ενημερώνονται δημόσια οι αρμόδιοι φορείς για την πορεία του προγράμματος με στόχο το σχεδιασμό των απαιτούμενων βελτιωτικών κινήσεων.

Η Ομάδα Σύμπραξις ήδη έχει ξεκινήσει με τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την υλοποίηση της φύτευσης αρχικά 500 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Στεφάνου Αττικής (Δήμος Διονύσου) – απομάκρυνση διπλοκαμμένης φυσικής αναγέννησης, άνοιγμα λάκκων, σχεδιασμός συστήματος ύδρευσης κλπ., ώστε να είναι έτοιμη να προχωρήσει άμεσα η φύτευση με την έναρξη της φυτευτικής περιόδου στα μέσα Οκτωβρίου 2022, και έως το Μάρτιο του 2023. Παράλληλα, δρομολογούνται οι απαιτούμενες συνεννοήσεις με Αρχές και φορείς ώστε να μπει στη φάση σχεδιασμού και το δεύτερο τμήμα του έργου στην Ιπποκράτειο Πολιτεία (Δήμος Ωρωπού).