Φέτος, η χώρα μας έχει έντονη παρουσία στη λίστα με 14 εταιρείες της Eλληνικής αγοράς, 8 πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και 6 αμιγώς Eλληνικές. Οι πολυεθνικές DHL Express, AbbVie, Teleperformance, Bristol-Myers Squibb, Deloitte, Atos, Ipsen και S.C Johnson Hellas, καθώς και οι ελληνικές XM, Β. Καυκάς ΑΕ, Διαμαντής Μασούτης, Dialectica, Epsilon Net και Netsteps, βραβεύτηκαν μεταξύ των καλύτερων εταιρειών της Ευρώπης όσον αφορά το εργασιακό τους περιβάλλον.
Για να δημιουργήσει τη λίστα Best Workplaces in Europe™ 2022, το Great Place to Work®, global authority στην αξιολόγηση και μελέτη της εργασιακής κουλτούρας, διεξήγαγε την έρευνά του σε περισσότερους από 1,4 εκατομμύριο εργαζόμενους και ανέλυσε πρακτικές και πολιτικές αναφορικά με ζητήματα εργασιακού περιβάλλοντος σε 37 χώρες και σε περισσότερες από 3.000 εταιρείες στην Ευρώπη.
Μπορείτε να δείτε όλες τις εταιρείες της φετινής Ευρωπαϊκής λίστας εδώ.
Την πρώτη θέση στις πολυεθνικές εταιρείες της Ευρώπης για το 2022 κατέκτησε για μία ακόμη χρονιά η DHL Express, στις μεγάλες εθνικές (περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι) η εταιρεία τηλεπικοινωνιών από την Τουρκία Turkcell Global Bilgi, στις μεσαίου μεγέθους (50 -499 εργαζόμενοι) η Ελβετική UMB AG και στις μικρού μεγέθους (10-49 εργαζόμενοι) η Ιρλανδική εταιρεία media, Global.
Μεσοσταθμικά αυτή τη χρονιά οι 150 καλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη είχαν αυξημένο σκορ αξιολόγησης κατα 10 ποσοστιαίες μονάδες που αντιστοιχούν σε 89% – σε σχέση με τις αντίστοιχες εθνικές λίστες Το αποτέλεσμα αυτό είναι ακόμη υψηλότερο όταν συγκρίνεται με το παγκόσμιο μέσο όρο που ανέρχεται στο 55%.
Για να ανακηρυχθούν ως οι καλύτερες στην Ευρώπη, οι εταιρείες πρέπει πρώτα να διακριθούν και να καταταχθούν υψηλότερα στις εθνικές λίστες Best Workplaces™. Αυτή η αναγνώριση βασίζεται σε εμπιστευτικά δεδομένα ερευνών που αξιολογούν τις εμπειρίες των εργαζομένων σχετικά με την εμπιστοσύνη, την καινοτομία, τις αξίες της εταιρείας και την ηγεσία.
Οι εταιρείες αξιολογούνται επίσης για το πόσο καλά δημιουργούν μια εμπειρία στο χώρο εργασίας For All™, που περιλαμβάνει δηλαδή όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή τι κάνουν. Στους καλύτερους χώρους εργασίας στην Ευρώπη, το να μπορείς να προσφέρεις μοναδικά προνόμια στους εργαζόμενους κάνει μεγάλη διαφορά.
Τα υψηλά επίπεδα σεβασμού, δικαιοσύνης και ευημερίας συμβάλλουν στη δημιουργία κουλτούρας υψηλής εμπιστοσύνης. Το 90% των εργαζομένων στις Best Workplaces εταιρείες στην Ευρώπη θα συνιστούσαν ανεπιφύλακτα τον εργοδότη τους στην οικογένεια και τους φίλους, και παράλληλα, το 90% πιστεύει ότι τα άτομα με τα οποία συνεργάζονται είναι πρόθυμα να προσπαθήσουν περισσότερο για να διεκπεραιώσουν την εργασία τους.
Με όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιες αγορές τα επόμενα χρόνια, η εστίαση στην κουλτούρα στο χώρο εργασίας θα είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες θα επιβιώσουν — ακόμη και θα ευδοκιμήσουν.
Εκπρόσωποι Ελληνικών εταιρειών στη Βενετία
Πώς το Great Place to Work® βγάζει τη Λίστα Best Workplaces in Europe™;
Το Great Place to Work® προσδιορίζει τις καλύτερες εταιρείες για να εργαστείς στην Ευρώπη αναλύοντας τα προγράμματα των εταιρειών και ερευνώντας τις απόψεις πάνω από 1,4 εκατομμύρια εργαζομένων σε πολλές χώρες σχετικά με τους βασικούς παράγοντες που δημιουργούν υπέροχους χώρους εργασίας για όλους.
Για να ληφθούν υπόψη, οι εταιρείες πρέπει πρώτα να αναγνωριστούν ως εξαιρετικές στην εθνική λίστα Best Workplaces και να διακριθούν σε μία ή περισσότερες από τις λίστες Best Workplaces σε Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο κατά το 2021 ή στις αρχές του 2022.
Οι εταιρείες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες μεγέθους: Μικρές (10-49 εργαζόμενοι), Μεσαίες (50-499 εργαζόμενοι), Μεγάλες (500+) και Πολυεθνικές. Οι πολυεθνικοί οργανισμοί αξιολογούνται επίσης για τις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον ταυτόχρονα σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Πρέπει να εμφανίζονται σε τουλάχιστον τρεις εθνικές λίστες στην Ευρώπη και να έχουν τουλάχιστον 1.000 υπαλλήλους παγκοσμίως με τουλάχιστον το 40% (ή 5.000) αυτών των εργαζομένων να βρίσκονται σε άλλη χώρα από τα κεντρικά τους γραφεία.