«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Δράσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Πύργου

    Με αφορμή τα φρικτά περιστατικά Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού που απασχόλησαν την επικαιρότητα το 2022, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Δήμου Πύργου και πραγματοποίησε διαδραστικές παρεμβάσεις στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της περιοχής. Άλλωστε για τον Οργανισμό αποτελεί, διαχρονικά, προτεραιότητα η ενημέρωση και η υποστήριξη της σχολικής κοινότητας με στόχο την πρόληψη του φαινομένου αλλά και την ενεργή και αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση κάθε περιστατικού.

    Από τις 21 έως και τις 25 Νοεμβρίου του 2022 και από τις 23 έως και τις 27 Ιανουαρίου 2023, η εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του Οργανισμού συναντήθηκε με 1.799 μαθητές και μαθήτριες, 130 γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε τρία Γυμνάσια και πέντε Λύκεια της περιοχής. Στις παρεμβάσεις προσεγγίστηκε το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, από την οπτική γωνία κάθε εμπλεκόμενου προσώπου. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της βίας εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος, η συναισθηματική κατάσταση των εμπλεκόμενων ρόλων σε κάθε περιστατικό καθώς και ο σπουδαιότερος ρόλος όλων, αυτός των παρατηρητών.

    Αξίζει να σημειωθεί πως το 2022 ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευτικών, γονέων, κηδεμόνων καθώς και μαθητών και μαθητριών στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό που συμμετείχαν σε παρεμβάσεις σημείωσε αύξηση 174.92% σε σχέση με το 2021.

    Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων στα σχολεία του Πύργου, οι μαθητές προβληματίστηκαν ιδιαίτερα παρακολουθώντας τα διαδραστικά βίντεο, δημιουργήθηκε έντονη συζήτηση και διαφωνία γύρω από τη φράση «δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα μπροστά στη βία», ενώ οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων, αναζητούσαν τρόπους αντιμετώπισης της βίας στην κοινωνία και την καθημερινότητα. Οι ενήλικες -γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί- είχαν, και εκείνοι, την ευκαιρία να συζητήσουν το δικό τους ρόλο μπροστά σε φαινόμενα βίας και να καταλήξουν σε πρακτικούς τρόπους πλαισίωσης, τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών που φροντίζουν. Εξέφρασαν ανάγκη επικοινωνίας αναφέροντας χαρακτηριστικά «είμαστε μόνοι μας μπροστά σε νέες μορφές βίας», ενώ παράλληλα έθεσαν θέματα προς συζήτηση που αφορούσαν μία σειρά θεμάτων που τους προβληματίζει -είτε από τη θέση του γονέα είτε από τη θέση του εκπαιδευτικού.

    «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεχίζει τις Δράσεις Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα και ενημερώνει, μικρούς και μεγάλους, για όλα όσα απασχολούν και απειλούν τα παιδιά.