ActionAid: Επείγουσα έκκληση για τους πληγέντες των σεισμών σε Τουρκία και Συρία

Xιλιάδες είναι οι νεκροί και δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες του καταστροφικού σεισμού που χτύπησε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου. Η ΑctionAid έχει ξεκινήσει έκτακτη έκκληση για την υποστήριξη των πληγέντων ενώ παράλληλα καταγράφει τις ανάγκες εκτιμώντας το εύρος της βοήθειας που χρειάζεται.

Το προσωπικό της οργάνωσης, με την υποστήριξη τοπικών οργανώσεων, με τις οποίες συνεργάζεται, αξιολογεί ήδη και διαμορφώνει το σχέδιο παρέμβασης. Σε πρώτο στάδιο θα δουλέψει για την παροχή στέγης, τροφίμων και ζεστού ρουχισμού ενώ υποστηρίζει ήδη το διασωστικό έργο στις πόλεις Harem, Janderis και Armanaz, στη βόρεια Συρία. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους ανθρώπους και τις οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση σε στέγη και βρίσκονται στον δρόμο υπό εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.4 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται ήδη αυτή τη στιγμή σε ανάγκη.

Όπως αναφέρει η Racha Nasreddine, διευθύντρια της ActionAid σε χώρες του αραβικού κόσμου: «Είναι τραγικό να βλέπεις τον αριθμό των θυμάτων να ανεβαίνει, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες ανάσυρσης και διάσωσης επιζωσών και επιζώντων από τα χαλάσματα. Η κατάσταση είναι δραματική, καθώς πολλοί από τους σεισμοπαθείς είναι προσφύγισσες και πρόσφυγες από τη Συρία, που έχουν ήδη διωχθεί από τα σπίτια τους εξαιτίας των συρράξεων και έχουν καταφύγει στην Τουρκία ή εσωτερικά εκτοπισμένοι που κατέφυγαν στη βόρεια Συρία. Πρόκειται για ανθρώπους, δηλαδή, που έχουν ξεριζωθεί ήδη πολλές φορές και τώρα ο συγκεκριμένος σεισμός κατέστρεψε πάλι τις ζωές και τις περιουσίες τους».

Η ActionAid εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γυναίκες και τα κορίτσια καθώς και για περιθωριοποιημένες ομάδες που ζουν στις πληγείσες περιοχές. Εκεί οι γυναίκες και τα κορίτσια ήταν ήδη εξαιρετικά ευάλωτες, καθώς πολλές είχαν ξεφύγει από τη σύρραξη στη Συρία και βασίζονταν σε ανθρωπιστική βοήθεια. Η οργάνωση γνωρίζει ήδη ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για ασφαλείς χώρους για τις ομάδες αυτές.

Όπως αναφέρει ο Γεράσιμος Κουβαράς, γενικός διευθυντής της ActionAid: «Μας έχει συγκλονίσει το μέγεθος της καταστροφής που έχει πλήξει τις δύο χώρες. Βρισκόμαστε ήδη εκεί υποστηρίζοντας το έργο των διασωστικών ομάδων, παρέχοντας παράλληλα είδη πρώτης ανάγκης. Αυτές τις τρομακτικά δύσκολες ώρες καλούμε όλες και όλους να υποστηρίξουν την έκτακτη έκκληση της ActionAid, βοηθώντας μας να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στα εκατομμύρια συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται».

Μπορείτε να υποστηρίξετε την έκτακτη έκκληση της ActionAid για τη στήριξη των ανθρώπων που έχασαν τα πάντα κάνοντας μία δωρεά εδώ.