ΤΑΙΠΕΔ: Συμμετέχει στον επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων MENA Maritime Accelerator

To Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η βιώσιμη διαχείριση και ανάπτυξη των λιμένων στη δημιουργία αξίας μακροπρόθεσμα για τους Οργανισμούς Λιμένων και τις τοπικές κοινωνίες, συμμετέχει στον επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων MENA Maritime Accelerator.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου, στόχος του προγράμματος είναι η επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού της ναυτιλιακής βιομηχανίας, μέσα από την υποστήριξη και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων που θα παρέχουν καινοτόμες και βιώσιμες εμπορικές λύσεις, υποστηρίζοντας τη μετάβασή της στην Κλιματική Ουδετερότητα και Ανθεκτικότητα. Ιδρυτικά Μέλη του προγράμματος είναι το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» (https://www.athenarc.gr/en) και οι φορείς Chrysalis LEAP (www.chrysalisleap.com), The Cyprus Energy Agency (www.cea.org.cy), το Εργαστήριο Αειφόρου Ενέργειας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (www.climatehub.org.cy) και Cleantech Bulgaria (www.cleantech.bg).

Μέσα από αυτή τη δράση, το ΤΑΙΠΕΔ αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας λιμενικών υποδομών (λιμένες, μαρίνες) με τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης και στην προώθηση και εφαρμογή καινοτόμων πιλοτικών εφαρμογών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, την τόνωση της κυκλικής οικονομίας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Νεοφυείς επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον ακόλουθο σύνδεσμο, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Επιπλέον, το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με το ΕΚ ΑΘΗΝΑ και το δίκτυο του MENA Maritime Accelerator, προγραμματίζει τη διεξαγωγή εξειδικευμένων σεμιναρίων, προσαρμοσμένων και στοχευμένων στις ανάγκες λιμενικών υποδομών, που θα απευθύνονται στο διοικητικό και επιχειρησιακό τους προσωπικό. Τα σεμινάρια αποσκοπούν στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για το συνεχώς εξελισσόμενο πλαίσιο που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διαχείριση των επιδόσεων των λιμενικών υποδομών σε κριτήρια ESG, καθώς και στις επερχόμενες κανονιστικές αλλαγές που σχετίζονται με τον τομέα δραστηριότητάς τους.

Μεγάλος αριθμός Οργανισμών Λιμένων, Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και μαρινών σε όλη τη χώρα έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΤΑΙΠΕΔ για τη συμμετοχή τους στα εξειδικευμένα σεμινάρια.

Οι ενέργειες αυτές θα συμβάλλουν στη βελτίωση της αειφορικής επίδοσης των λιμένων και μαρινών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και μετατρέποντάς τα σε επιταχυντές για την κυκλική οικονομία και την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.