Σοφία Ζαχαράκη: Ο βιώσιμος τουρισμός και ο τοπικός χαρακτήρας στο επίκεντρο της ανάπτυξης

Ειδικά στον τουρισμό, είναι η στιγμή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης”. Αυτό δήλωσε η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, σε συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του EVIA IP, Λίτσα Παναγιωτοπούλου. Η κ. Ζαχαράκη μιλώντας για βιώσιμες μορφές τουρισμού στο “1st East Macedonia Thrace Forum”, το οποίο διοργανώνεται από το Ολυμπία Φόρουμ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Energizing Greece και την Hellas Journal, ανέδειξε τα μοναδικά χαρακτηριστικά των επιμέρους νομών της περιφέρειας, σε επίπεδο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, φυσικού κάλλους κλπ, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός. “Περιοχές σαν την Αλεξανδρούπολη μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον τουρισμό”, σημείωσε προσθέτοντας πως ιδιαίτερα μετά την πανδημία, περιοχές όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δίνουν στον ταξιδιώτη αυτό που αναζητά, την “παρθένα φύση”. Η υφυπουργός στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως υπάρχουν νέες αγορές που ψάχνουν αυτό το τοπικό στοιχείο, όπως η ισραηλινή.

Ακόμα, αναφέρθηκε στα εργαλεία που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση της προώθησης του ελληνικού τουρισμού, όπως οι DMO’s (Destination Management Organisations) που δίνουν μεγάλες δυνατότητες σε Δήμους, Περιφέρειες να προβληθούν ως προορισμοί. Η κ. Ζαχαράκη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”, το οποίο θα συνεχιστεί για ακόμα τρία χρόνια. “Το ποσό που θα διατεθεί θα είναι πέρι τα 100 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που διατίθενται στους δικαιούχους, στους ταξιδιώτες και στις τοπικές κοινωνίες”, σημείωσε ενώ υπογράμμισε πως οι πληρωμές γίνονται με άυλες κάρτες που πληρώνουν αμέσως την επιχείρηση. Το πρόγραμμα είδε μεγάλη ανάπτυξη και στην περιφέρεια τοπικά – στη Θάσο, στη Δραμα και αλλού.

Τέλος, αναφέρθηκε στην εκπαίδευση στον τουρισμό. Ειδικά στην περιοχή υπογράμμισε πως στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει ΙΕΚ τουρισμού που έχει ήδη καταρτίσει 20.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν στελεχώσει τις επιχειρήσεις. “Οφείλουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε να δίνουμε νέα εργαλεία και να παρέχουμε τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να μένουν στον τόπο τους”, σημείωσε ενώ μίλησε και για τα αρχικά στάδια της εκπαίδευσης, υπενθυμίζοντας πως στα δημοτικά έχει ενταχθεί μάθημα για τη φιλοξενία, με τους νεαρούς μαθητές να μαθαίνουν πώς θα ήταν να είχαν ξενοδοχείο.

Το Συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Olympia Forum, του μεγαλύτερου συνεδρίου περιφερειακής ανάπτυξης στην Ελλάδα, και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια εξαγωγής των αρχών και της φιλοσοφίας του Olympia Forum σε μια συγκεκριμένη ελληνική Περιφέρεια. Για να παρακολουθήσετε από κοντά τις εργασίες του Συνεδρίου, κάνετε την εγγραφή σας ΕΔΩ