Creatures 2020-2023: Νέες πολιτιστικές και τουριστικές διαδρομές στη Δυτική Ελλάδα

Το έργο διαπεριφερειακής συνεργασίας “Promoting Creative Tourism through New Experiential and Sustainable Routes – CREATURES” (2020-2023), που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF) μέσω του προγράμματος Interreg Adrion και από εθνικούς πόρους, στοχεύει στην ενίσχυση των Τομέων Πολιτισμού και Δημιουργίας (ΤΠΔ) και του τουρισμού μέσω της ανάπτυξης νέων βιώσιμων δημιουργικών, πολιτιστικών και τουριστικών διαδρομών που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά των περιφερειών και το τουριστικό προϊόν που προσφέρουν οι περιφέρειες που συμμετέχουν στο έργο.

Στο πλαίσιο του έργου, οι εταίροι ανέπτυξαν 14 νέες τουριστικές διαδρομές που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά των περιοχών τους και τη συνδυάζουν με δημιουργικές και τουριστικές δραστηριότητες που απευθύνονται στους επισκέπτες των περιοχών αυτών. Δύο από τις διαδρομές αυτές βρίσκονται στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και αναπτύχθηκαν από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, που αποτελεί έναν από τους εταίρους του έργου.

Η πρώτη διαδρομή με τίτλο “Bike Route of Mountainous Nafpaktia”, ξεκινά από τη Ναύπακτο και καταλήγει στην Άνω Χώρα Ναυπάκτου, από όπου ξεκινά και τελειώνει ποδηλατική διαδρομή 35 χιλιομέτρων. Η διαδρομή διέρχεται από σημαντικά ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, όπως το Ενετικό Κάστρο της Ναυπάκτου, η Μονή Βαρνάκοβας και το χωριό της Άνω Χώρας Ναυπάκτου. Η διαδρομή προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να επισκεφτούν ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, να περιηγηθούν στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μέσω βιώσιμων τρόπων μετακίνησης (ποδηλασία, πεζοπορία) και να συμμετάσχουν σε αθλητικά γεγονότα και δραστηριότητες.

Η δεύτερη διαδρομή, με τίτλο “Route of Creativity Network”, ξεκινά από την πόλη του Κατάκολου, και, μέσω δύο διακλαδώσεων, διέρχεται από σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, όπως η Αρχαία Ολυμπία και ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος, κόμβους δημιουργικότητας, όπως ο Συνεργατικός Κόμβος «Creative@Hubs» στον Πύργο, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου, ο κόμβος δημιουργίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, και μουσεία, όπως το Μουσείο-Εκπαιδευτικό Κέντρο Dig-It και το θεματικό Μουσείο Αρχιμήδη στην Αρχαία Ολυμπία. Η διαδρομή αυτή προσφέρει στους επισκέπτες, με έμφαση στους νέους σε ηλικία, τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άτομα που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την δημιουργία, να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες (όπως workshops) σχετικά με τους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας που διοργανώνονται στις πόλεις από τις οποίες διέρχεται η διαδρομή, να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και να επισκεφτούν παγκοσμίως γνωστές αρχαιολογικές τοποθεσίες.