Ενδοσχολικός Εκφοβισμός: Ο 14χρονος Ήθαν αυτοκτόνησε στη Γαλλία

Σύμφωνα με τις κλήσεις που έχει διαχειριστεί η Εθνική Τηλεφωνική  Γραμμή για τα Παιδιά, S.O.S 1056 αλλά και τα μηνύματα που απαντά καθημερινά το Chat 1056 του Οργανισμού, η ανάγκη για γνώση, πρόληψη και διαχείριση περιστατικών εκφοβισμού εντός της σχολικής κοινότητας, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί δραματικά. Μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες εμπιστεύονται καθημερινά στο εξειδικευμένο προσωπικό του «Χαμόγελου» προσωπικές ιστορίες και προβληματισμούς για θέματα εκφοβισμού αποτυπώνοντας την ανάγκη για καθοδήγηση με μια αύξηση 174% στον αριθμό των συμμετεχόντων σε ενημερώσεις.

Πρόσφατα, ένα ακόμα θλιβερό περιστατικό bullying έλαβε χώρα στη Γαλλία, ένα ακόμα παιδί που βίωνε τον δικό του Γολγοθά και προσπαθούσε να ανταπεξέλθει στην ψυχολογική πίεση που του ασκούσαν συμμαθητές του. Ο 14χρονος, Ήθαν, από τη Γαλλία, κρεμάστηκε, θέτοντας τέλος στη ζωή του, λόγω του σχολικού εκφοβισμού που δεχόταν.

Η 40χρονη μητέρα του, απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους της κοινότητας δηλώνει, «Για εμένα, ο εκφοβισμός που δεχόταν τον οδήγησε στην αυτοκτονία». Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται πώς ο 14χρονος δεχόταν bullying στο σχολείο για αρκετούς μήνες λόγω της ομοφυλοφιλίας του. Τέσσερα 14χρονα παιδιά Γυμνασίου βρίσκονται αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη ενώ δέχονται και απειλές στα social media. Η μητέρα του Ήθαν, ανέφερε «Είναι απλά παιδιά, θα έπρεπε να  προστατεύονται», ενώ προσέθεσε συντετριμμένη, «Φυσικά και θεωρώ πως φταίνε, γιατί ο γιός μου δεν είναι πλέον μαζί μας».

Η μητέρα ελπίζει πως η παρουσία των τεσσάρων μαθητών, στο δικαστήριο θα τους οδηγήσει στο να σκεφτούν και να βελτιώσουν τη  συμπεριφορά τους, ενώ η ίδια σκοπεύει να διοργανώσει εκστρατεία σε σχολεία με σκοπό την ενημέρωση κατά του bullying. «Θα έπρεπε να έρθουν μαζί μας, ίσως να τους κάνει καλό να συμμετέχουν». Τα παιδιά παραδέχτηκαν πως «απλά κορόιδεψαν» τον συμμαθητή τους αρκετές φορές και ότι δεν του έκαναν bullying. Ο 14χρονος,  άφησε σημείωμα εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία, αναφέροντας πως υπέφερε από ομοφοβικά πειράγματα και προσβολές στο σχολείο.

Οι τέσσερις συμμαθητές του, κρατούνται για ανάκριση και θα δικαστούν από ένα ειδικό δικαστήριο για παιδιά. Επιπλέον, διεξάγεται και έρευνα για επιπλέον άγνωστα άτομα καθώς δεν πραγματοποιήθηκε αναφορά για κακομεταχείριση ανηλίκου.

Εάν είσαι και εσύ παιδί που δέχεται bullying, που νιώθει μόνο, ή για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορείς να απευθυνθείς σε γνωστούς σου ενήλικες, επικοινώνησε τώρα με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056 ή με το CHAT 1056. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και οι εξειδικευμένοι Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί του βρίσκονται στη διάθεση σου.