Europa Donna Hellas: Συμμετοχή στην εκδήλωση που οργανώθηκε την 9η Μαρτίου 2023 στο Ευρωκοινοβούλιο για τις Γυναίκες με Καρκίνο του Μαστού

Τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού και οι γυναίκες επιζήσασες, όταν προσπαθούν να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή, αλλά και την ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό «Δικαίωμα στη Λήθη» που θα αποτρέπει τις διακρίσεις, θα προάγει την κοινωνική ισότητα και θα διασφαλίζει την ίση πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για όλους τους επιζώντες του καρκίνου, ανέδειξε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρόεδρος της Europa Dona Hellas και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Κουντουρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην εκδήλωση «Living with Breast Cancer» που έλαβε χώρα την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου,  η Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού Europa Donna Marzia Zambon, διακεκριμένοι επιστήμονες και ιατροί, μέλη του Δ.Σ. της Europa Donna Hellas και μέλη του Δ.Σ. της Europa Donna Kύπρου. Παρέστησαν ευρωβουλευτές της Ελλάδος και άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων ο ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχίας, Αλέξης Γεωργούλης, ο Ευρωβουλευτής της Κύπρου και Πρόεδρος της Ομάδας Ευρωβουλευτών κατά του Καρκίνου Λουκάς Φούρλας, καθώς και ο Έλληνας Πρέσβης στο Βέλγιο, Διονύσης Καλαμβρέζος.

Η Πρόεδρος της Europa Donna Hellas Έλενα Κουντουρά, αναφέρθηκε σε ένα ευρύ φάσμα σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού και οι επιζήσασες που συνεχώς αυξάνονται, όταν προσπαθούν να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή. Αλλά και για το τί πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές περιφέρειες και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, υπό το πρίσμα του γενικού στόχου της αποστολής της ΕΕ για τον καρκίνο. Υπογράμμισε ως προτεραιότητα την ανάγκη για τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού Δικαιώματος στη Λήθη που θα αποτρέπει τις διακρίσεις, θα προάγει την κοινωνική ισότητα και θα διασφαλίζει την ίση πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για όλους τους επιζώντες του καρκίνου.

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλας Κυριακίδου, η οποία τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, που βρίσκεται στην τρίτη χρονιά εφαρμογής του, είναι προτεραιότητα, έχει στόχο να αντιμετωπίσει ολιστικά τον καρκίνο, από την έγκαιρη διάγνωση μέχρι την επιβίωση, την ποιότητα ζωής και την πρόληψη, και επιδιώκει την εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και εντός κάθε χώρας.

Ο Λουκάς Φούρλας, Ευρωβουλευτής της Κύπρου και Πρόεδρος της Ομάδας Ευρωβουλευτών κατά του Καρκίνου, επεσήμανε σε μήνυμά του, ως προτεραιότητα, την ανάγκη για ενθάρρυνση της πρόληψης, του έγκαιρου εντοπισμού και της έγκαιρης αντιμετώπισης του καρκίνου. Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας για την έρευνα, την περίθαλψη και τη συγκέντρωση πανευρωπαϊκών δεδομένων. Αναφέρθηκε επίσης στο έργο και την έκθεση της ειδικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τον Καρκίνο και στις ολοκληρωμένες συστάσεις της για το ζήτημα αυτό. Ανέδειξε την ανάγκη για υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι ο καρκίνος του μαστού δεν αφορά μόνο τον γυναικείο πληθυσμό, αλλά ότι μπορεί να εμφανιστεί και στους άντρες.

Η Marzia Zambon, Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού Europa Donna,  ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιζώντες από τον καρκίνο του μαστού, αλλά και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού για τον Καρκίνο του Μαστού στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Σημείωσε ότι η Europa Donna έχει θέσει δέκα κεντρικούς στόχους στη δράση της. Προωθεί τη διάδοση και την ανταλλαγή τεκμηριωμένων πληροφοριών για τον καρκίνο του μαστού σε όλη την Ευρώπη, την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, την ανάγκη για κατάλληλο προσυμπτωματικό έλεγχο, την έγκαιρη διάγνωση και διάγνωση, την εκστρατεία για την παροχή και την πρόσβαση σε πολυεπιστημονική και εξειδικευμένη θεραπεία και φροντίδα για όλα τα στάδια της νόσου, την παροχή ποιοτικής υποστηρικτικής φροντίδας καθ’ όλη τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, την κατάλληλη εκπαίδευση για επαγγελματίες υγείας, την αναγνώριση των καλών πρακτικών και την προώθηση της ανάπτυξής τους, την απαίτηση τακτικής αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών μαστού, τη διασφάλιση ότι όλες οι γυναίκες κατανοούν πλήρως οποιεσδήποτε προτεινόμενες θεραπευτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε κλινικές δοκιμές και του δικαιώματός τους για δεύτερη γνώμη, και την προώθηση της έρευνας για τον καρκίνο του μαστού.

Η Φιορίτα Πουλακάκη, η Εθνική Αντιπρόσωπος της Europa Donna Hellas,  Χειρούργος Μαστού, Διευθύντρια του Κέντρου Μαστού της Χειρουργικής Κλινικής Μαστού Ευρωκλινικής Αθηνών και αντιπρόεδρος του Οργανισμού της Europa Donna, επικεντρώθηκε στο το τι ακολουθεί μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Τόνισε πως κοινώς αποδεκτός ορισμός της έννοιας survivorship είναι η ζωή από την διάγνωση, κατά τη διάρκεια των θεραπειών και μετά, για το υπόλοιπο της ζωής ενός ανθρώπου. Σημείωσε πως η πιο συχνή ερώτηση και αγωνία μετά από την ολοκλήρωση των θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού είναι το τι θα συμβεί στη γυναίκα ασθενή μετά. Επεσήμανε ακόμη πως, αναγνωρίζοντας το ταξίδι του ασθενούς ανά χρονικές περιόδους είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε ότι οι ανάγκες και οι απαιτήσεις διαφέρουν, καθώς τα προβλήματα και οι παρενέργειες από τις θεραπείες μπορεί να είναι συχνές και να διαρκέσουν για πολύ καιρό.

O Γιώργος-Μάριος Μακρής, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas, Γυναικολόγος, Ογκολόγος και Διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Ευρωκλινικής Αθηνών, αναφέρθηκε στην Επιβίωση και τη Γυναικολογική Υγεία. Επισήμανε ότι ίδια η γυναικεία φύση αναδεικνύει πολλαπλά θέματα για τις γυναίκες που έχουν νοσήσει. Τόνισε πως υπάρχουν θέματα που καθιστούν πρόκληση τον τακτικό γυναικολογικό έλεγχο, την αναπαραγωγή, την αντισύλληψη, τη σεξουαλική επαφή και την ορμονική ισορροπία. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των τεχνολογικών και ιατρικών λύσεων που έχουν σήμερα στη διάθεση τους οι γιατροί για την καταπολέμηση αυτών των προκλήσεων, αλλά και στο πόσο σημαντική είναι η ευθύνη του γιατρού απέναντι στη γυναίκα που νοσεί, ώστε να συλλάβει τις ευαίσθητες χορδές της ψυχολογίας της και να τις τροποποιήσει, και τουλάχιστον να δώσει τις κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες στο να τις θεραπεύσει. Υπογράμμισε τέλος τη σημασία των γονιδίων και την πιθανότητα για γενετικές μεταλλάξεις, τη δυνατότητά τους να αλλάξουν τη ζωή μιας γυναίκας, αλλά και την ανάγκη να τα γνωρίζουμε, ώστε να δοθούν κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις στη γυναίκα για τις ωοθήκες της για τον μαστό της.

 

Η φυσιοθεραπεύτρια πυελικού εδάφους και Αντιπρόεδρος της Europa Donna Hellas Μιμή Μαρσέλλου αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας μετά από θεραπεία καρκίνου του μαστού. Επισήμανε πώς η επιβίωση πρέπει να συνοδεύεται από χαρά και απόλαυση, μετά από τον καρκίνο του μαστού, και πώς η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους δρα υποστηρικτικά και θεραπευτικά, ώστε οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει της νόσου, να επανέλθουν στη σεξουαλική ζωή υποστηριζόμενες από την επιστήμη και τη σωστή φροντίδα στο γυναικείο σώμα. Υπογράμμισε ότι οι πληροφορίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες και οι παραπομπές στους ειδικούς που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του πόνου και την απόλαυση της σεξουαλικής ζωής και όχι μόνο, να γίνονται γρήγορα και να γλυτώνουν τις γυναίκες από περαιτέρω φόβο και αγωνία.

Η Γενική Γραμματέας της Europa Donna Hellas Στέλλα Ζουλινάκη επικεντρώθηκε στο δικαίωμα στη λήθη, του δικαιώματος των επιζώντων από καρκίνο να μη λαμβάνεται υπόψη, υπό προϋποθέσεις, το ιστορικό τους, κατά την αίτηση για ενυπόθηκο δάνειο ή και για ασφάλιση ζωής που συνδέεται με αυτό. Προχώρησε σε μία ανασκόπηση για το τι έχει γίνει έως σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση από την Επιτροπή, και ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εναρμονιστεί είτε με νομοθετικό πλαίσιο, είτε ακολουθώντας ένα κώδικα δεοντολογίας. «Το Δικαίωμα στη Λήθη  αποτελεί «μία εξέλιξη σταθμό», αφού μία ευάλωτη ομάδα πολιτών, όπως οι καρκινοπαθείς, μπορεί πλέον να επανακαθορίζει τη ζωή της, χωρίς οι αναμνήσεις του παρελθόντος να αποτελούν βαρίδια στα όνειρα της, έχοντας τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες ασφάλισης ζωής». Κλείνοντας, τόνισε τον ρόλο της Europa Donna Hellas ως σωματείο συνηγορίας και υπεράσπισης δικαιωμάτων για την επίτευξη ενός Κώδικα Δεοντολογίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Η Αντιπρόεδρος της Europa Donna Κύπρου Στέλλα Μάστορα αναφέρθηκε στην πρωτογενή πρόληψη και τον καρκίνο του μαστού, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζει η Europa Donna Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση, κυρίως στην ενημέρωση, την πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στην εξειδικευμένη αντιμετώπιση και στη διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία. Τόνισε ότι η εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι πολυπαραγοντική. Καμία μελέτη δεν έχει δείξει μία και μοναδική αιτία. Υπογράμμισε ότι η  πρόληψη κινείται σε δύο πυλώνες, τη διατροφή/τις σωστές υγιεινές συνήθειες και την άσκηση. Η άσκηση μειώνει το ρίσκο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού ή επανεμφάνισης σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί. Υπογράμμισε ότι η έγκαιρη διάγνωση, σημαίνει ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού, τακτικές εξετάσεις και αυτοεξέταση. Κλείνοντας σημείωσε πως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές.

Η Αντιγόνη Κρέτση, σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, NLP Trainer & Consultant, και Μέλος του ΔΣ της Europa Donna Hellas, επικεντρώθηκε στο πώς είναι να ζεις με τον καρκίνο του μαστού. Περιέγραψε τα βήματα και τον τρόπο με τον οποίο η ίδια διαχειρίστηκε, ως επιζήσασα από καρκίνο του μαστού, τη διαδικασία από τη διάγνωση έως την αποκατάσταση, αξιοποιώντας τις δύο επαγγελματικές της ιδιότητες, κάνοντας η ίδια τη σύμβουλο του εαυτού της και ορίζοντας την όλη διαδικασία ως “project” με τέσσερα μέρη: τη θεραπεία, το χειρουργείο, το μετά το χειρουργείο και το στάδιο της στενής παρακολούθησης. Ανέφερε ότι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία του “project” στο οποίο διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο ο ασθενής είναι η βελτίωση της ψυχολογίας του καθ’ όλη της διάρκεια της θεραπείας. Σημείωσε ότι “για να επιτύχεις το στόχο του project «Ζώντας», πρέπει να μπορείς να εστιάσεις στο τώρα, στην κάθε στιγμή, που μέχρι πριν λίγο ήταν μέλλον εξάλλου”.

Κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης, προβλήθηκε ένα σημαντικό φιλμ που έχει ετοιμάσει η ανεξάρτητη επαγγελματίας φωτογραφίας Ολυμπία Κρασαγάκη, επιζήσασα από καρκίνο του μαστού, με τίτλο «Filming Breast Cancer» και αναδεικνύει ολόκληρη την πορεία της κάθε γυναίκας που βιώνει αυτή την δύσκολη εμπειρία.

Το video της εκδήλωσης στα:

https://europadonna.gr/%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9/