ΕΝΔΙΑΛΕ: H συνεισφορά στην ανακύκλωση των Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων

Η ΕΝΔΙΑΛΕ είναι το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων, το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ).  Η ορθή διαχείριση των Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων αποτελεί για την ΕΝΔΙΑΛΕ αποστολή και ευθύνη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης στις 18 Μαρτίου, η ΕΝΔΙΑΛΕ συμμετέχει στη  5η Διεθνή Έκθεση Verde Tec (17-19 Μαρτίου), το απόλυτο σημείο συνάντησης για τις Τεχνολογίες Περιβάλλοντος, την Κυκλική Οικονομία και τις Έξυπνες Πόλεις.

Μέσω αυτής της δράσης στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της ανακύκλωσης των λιπαντικών για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας και τη συμβολή στη Κυκλική Οικονομία και την Βιώσιμη  Ανάπτυξη.

Ενδεικτικά αναφέρεται η επιτυχία της ΕΝΔΙΑΛΕ σε αριθμούς:

–          Αποτρέπει τη μόλυνση του περιβάλλοντος από 27.000 τόνους επικίνδυνων & τοξικών αποβλήτων κατά μέσο όρο το χρόνο.

–          Εξοικονομεί Ενέργεια περισσότερη από 1.100.000 Μτο χρόνο διότι η διαδικασία παραγωγής 1 λίτρου πρωτογενούς λιπαντικού απαιτεί 8 φορές παραπάνω ενέργεια σε σχέση με τη διαδικασία επαναδιύλισης.

–          Εξοικονομεί φυσικούς πόρους καθώς χρειάζονται 100 λίτρα αργού πετρελαίου για την παραγωγή 1 λίτρου πρωτογενούς Βασικού Λιπαντικού, τα οποία αντιστοιχούν σε μόλις 1,35 λίτρα Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων.

–          Έχει καταφέρει την αναγέννηση στο 100% των συλλεγόμενων ποσοτήτων Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων, οδηγώντας τα στη παραγωγή 19.500 τόνων αναγεννημένου βασικού λιπαντικού κατά μέσο όρο το χρόνο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ, κ. Γεώργιος Δεληγιώργης αναφέρει σχετικά:

«Η Ελλάδα είναι σήμερα πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη Συλλογή και Αναγέννηση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων. Με 40.000 σημεία συλλογής σε όλη την Ελλάδα, καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο συλλογής Α.Λ.Ε. και το 100% της αναγέννησης τους. Το Σύστημά μας έχει πετύχει πολλά, πάντα όμως υπάρχει καλύτερο το οποίο στοχεύουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά καθώς όλοι αξίζουμε έναν βιώσιμο πλανήτη. Σας περιμένουμε να μάθετε περισσότερα για εμάς στη 4η Διεθνή Έκθεση Verde Tec περίπτερο Α10!».