Συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Πρεσβείας της Σλοβακίας με την Κοινωνία των Πολιτών για θέματα κοινωνικής ένταξης

Διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Ανταλλαγή καλών πρακτικών και αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στην κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού» διοργάνωσαν από κοινού η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Αθήνα, επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 30 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σλοβακίας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Α.Ε. Πρέσβεως της Σλοβακίας στην Αθήνα, κ. Marcela Hanusova και του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γεωργίου Σταμάτη, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχει ήδη αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας προς την επίτευξη του αμοιβαίου στόχου της κοινωνικής ενσωμάτωσης ομάδων που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από τις δύο χώρες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της καταπολέμησης της φτώχειας και της αστεγίας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων όπως οι Ρομά και της συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα. Παρουσιάστηκαν τα προγράμματα που εφαρμόζουν οι Οργανώσεις στη χώρα τους, με έμφαση σε αυτά που υλοποιούνται ως καλές πρακτικές, καθώς και οι προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στην προσπάθεια κοινωνικής ένταξης των ευάλωτων ομάδων. Εντοπίστηκαν κοινές στοχεύσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και αρκετές κοινές πρακτικές καθώς και
προβληματισμοί προς την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Η Πρέσβης της Σλοβακίας στην Αθήνα, κ. Marcela Hanusova, στο χαιρετισμό της εξήρε την άριστη συνεργασία με τον κ. Σταμάτη και την ομάδα του που έχει ξεκινήσει από το 2021. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επέτειος των διπλωματικών σχέσεων λειτουργεί αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την περαιτέρω εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Σλοβακίας στον τομέα της κοινωνικής ένταξης των ευάλωτων κοινοτήτων, όχι μόνο σε κυβερνητικό αλλά και σε μη κυβερνητικό επίπεδο.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιος Σταμάτης, δήλωσε: «Η σημερινή ημερίδα αποτελεί ένδειξη της καλής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Γενικής Γραμματείας και της Σλοβακικής Πρεσβείας στο κομμάτι της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειρίας προς τον αμοιβαίο στόχο της κοινωνικής ένταξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, της αποφυγής της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των φορέων των δύο χωρών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις. Ευχαριστώ θερμά την Α.Ε. Πρέσβη της Σλοβακίας στην Αθήνα, κ.
Marcela Hanusova για την έως τώρα στενή συνεργασία μας και ευελπιστώ σε μελλοντικές αντίστοιχες συνέργειες και δράσεις».