Όμιλος FOURLIS: Νέα δράση για τους εργαζόμενους σε συνεργασία με την ΕΛΛΕΤ

Μία νέα δράση, τους Περιπάτους Πολιτισμού, εγκαινίασε το 2023 η Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που υλοποιεί για τους εργαζόμενους.

Πρόκειται για ξεναγήσεις σε χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος FOURLIS.

Ο 1ος Περίπατος Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας, την Πλάκα, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023. Ο περίπατος περιλάμβανε περιήγηση με έμφαση στην ανάδειξη της διαχρονικότητας των μνημείων της Πλάκας (από την αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή εποχή, τη βυζαντινή εποχή, την τουρκοκρατία κλπ). Η διαδρομή που ακολουθήθηκε ξεκίνησε από το Μοναστηράκι και κατέληξε στα γραφεία της ΕΛΛΕΤ (Τριπόδων 28) όπου οι εργαζόμενοι και οι συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να δουν τα ερείπια της αρχαίας οδού Τριπόδων στο υπόγειο του κτιρίου και τον αναλημματικό τοίχο της Ακρόπολης που βρίσκεται μέσα στο κτίριο. Επίσης, πληροφορήθηκαν για τη σύγχρονη ιστορία της Πλάκας και τη διάσωσή της, μετά το 1977, καθώς και για την ιστορία και το έργο της ΕΛΛΕΤ.

Ο 2ος Περίπατος Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο του Πασά και στα Ανατολικά Τείχη της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023. Ο περίπατος περιλάμβανε περιήγηση με έμφαση στην ιστορία του Πάρκου, τον σχεδιασμό του, την παρουσίαση των διατηρητέων μνημείων αλλά και τα είδη των δένδρων και τη σημασία του πάρκου ως πνεύμονα για την πόλη. Ακολούθησε περίπατος επί της οδού Ε. Ζωγράφου κατά μήκος των ανατολικών τειχών κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν στοιχεία  της ιστορίας τους, και περιεγράφηκε η οχύρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι και οι συνοδοί τους ενημερώθηκαν για την ιστορία και την αρχιτεκτονική αξία του Δημοτικού Νοσοκομείου (Άγιος Δημήτριος) και  των παρακείμενων νεκροταφείων (Ευαγγελιστρίας-Αρμενίων-Προτεσταντών). Ο περίπατος κατέληξε στο ιστορικό διατηρητέο μνημείο Ισλαχανέ-Μηχανουργείο Αξυλιθιώτη.

Τους Περιπάτους πλαισίωσαν και συνόδευσαν καταξιωμένοι ξεναγοί και μέλη της ΕΛΛΕΤ και μέσω αυτών οι περίπου 100 εργαζόμενοι και οι συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τις πόλεις τους.

Το προσεχές διάστημα ο Όμιλος FOURLIS και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θα προχωρήσουν στη διοργάνωση και άλλων δράσεων για τους εργαζόμενους με έμφαση στον πολιτισμό και το περιβάλλον.