ΕΕ: Άρχισε η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιολογικής Γεωργίας

Έπειτα από την επιτυχία της περυσινής, πρώτης διοργάνωσης των Ευρωπαϊκών Βραβείων Βιολογικής Γεωργίας, η Επιτροπή δέχεται υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία από σήμερα ως και τις 14 Μαΐου. Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιολογικής Γεωργίας επιβραβεύουν επιχειρήσεις και φορείς της αξιακής αλυσίδας βιολογικών προϊόντων για καινοτόμα, βιώσιμα και πρωτότυπα έργα που δίνουν πραγματική προστιθέμενη αξία στην παραγωγή και την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 25 Σεπτεμβρίου.

Θα δοθούν οκτώ βραβεία σε επτά κατηγορίες: καλύτερος βιοκαλλιεργητής και καλύτερη βιοκαλλιεργήτρια, καλύτερη βιολογική περιφέρεια, καλύτερη βιολογική πόλη, καλύτερη βιολογική «βιοπεριοχή», καλύτερη βιολογική μικρομεσαία επιχείρηση μεταποίησης τροφίμων, καλύτερος βιολογικός λιανοπωλητής και καλύτερο βιολογικό εστιατόριο / βιολογική υπηρεσία εστίασης. Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιολογικής Γεωργίας συνδιοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στην κριτική επιτροπή των βραβείων.

Ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι δήλωσε σχετικά: «Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιολογικής Γεωργίας αναδεικνύουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές της βιολογικής γεωργίας. Όλοι ξέρουμε ότι οι βιολογικές μέθοδοι προστατεύουν τα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους, ωστόσο οι νικητές και οι νικήτριες των περσινών βραβείων απέδειξαν και πόσο ανθεκτική, κερδοφόρα και παραγωγική μπορεί να είναι η βιολογική γεωργία. Εντυπωσιάστηκα από το πάθος και την επιχειρηματικότητα των αγροτών, των επιχειρήσεων και των τοπικών αρχών που έλαβαν μέρος στα περσινά βραβεία και ανυπομονώ να ανακαλύψω και φέτος ιστορίες που εμπνέουν. Παροτρύνω όλους τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στον τομέα της βιολογικής γεωργίας της ΕΕ να προτάξουν το όνομά τους, να αναδείξουν τη δουλειά τους και να αποτελέσουν παράδειγμα για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλή τύχη σε όλους τους υποψήφιους και τις υποψήφιες!»