Παιδικά Χωριά SOS: Στηρίζουν τους πληγέντες του Έβρου

DIGITAL CAMERA

Φέτος το καλοκαίρι, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν τη χώρα μας με καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Τα Παιδικά Χωριά SOS, ανταποκρινόμενα στις ανάγκες των πυρόπληκτων περιοχών του Έβρου και της Ροδόπης, στηρίζουν τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τον εφιάλτη της πυρκαγιάς. Αυτές ακριβώς τις στιγμές είναι που τα παιδιά μάς χρειάζονται περισσότερο από ποτέ δίπλα τους και που αξίζει να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε από την έκθεση τους σε τόσο σκληρές εικόνες και εμπειρίες.

 

Τα Παιδικά Χωριά SOS λειτουργούν στην Αλεξανδρούπολη, από το 2009, ένα Παιδικό Χωριό SOS και ένα Κέντρο Ημέρας για ΑΜΕΑ, καθώς και δύο Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, στην Κομοτηνή και στις Σάπες, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη, και στις οικογένειές τους. Η τραυματική εμπειρία του φόβου της απώλειας της ζωής, της ασφάλειας του σπιτιού και η εκτεταμένη καταστροφή της φύσης, θα έχει αντίκτυπο, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, και ακόμα περισσότερο στα παιδιά, που κλήθηκαν να βιώσουν τόσο σκληρές και επώδυνες στιγμές.

 

Σε αυτό το κλίμα, και με αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, τα Παιδικά Χωριά SOS, αξιοποιώντας την μακρόχρονη εμπειρία και την επιστημονική γνώση του προσωπικού τους, θα υλοποιήσουν, σε συνεργασία με τα σχολεία και τις τοπικές αρχές, και με εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους, Περιβαλλοντολόγους και Θεραπευτές Τεχνών, προγράμματα παροχής συμβουλευτικής προς τους γονείς, προκειμένου να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους στη διαχείριση του μετατραυματικού στρες, ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών ατομικά, δημιουργική απασχόληση σε Δημοτικά και Γυμνάσια, επικεντρωμένη σε οικολογικά ζητήματα και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και προγράμματα ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών σε θέματα ψυχικής υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.

 

«Ανάμεσα στους συνανθρώπους μας, που επλήγησαν και έζησαν τον εφιάλτη της φωτιάς, είναι και οι δικοί μας άνθρωποι. Τα «δικά» μας παιδιά και οι συνάδελφοί μας. Τα παιδιά, που γεμίζουν με γέλια τους χώρους του Χωριού και των Κέντρων μας και που χρειάστηκε να μετακινηθούν στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, στη Θεσσαλονίκη, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι 100% ασφαλείς. Η εμπειρία μας σε έκτακτες ανάγκες, μας επιτρέπει να προσφέρουμε το ελάχιστο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και να είμαστε στο πλάι τους, με κάθε μέσο. Ήμασταν χθες, είμαστε σήμερα και θα συνεχίσουμε να είμαστε, εδώ, στη Θράκη.» δήλωσε ο Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS.

 

Τα Παιδικά Χωριά SOS θα παραμείνουν στις επάλξεις και θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, με σκοπό να ανταπεξέλθουν σε όποιες ανάγκες ενδεχομένως προκύψουν.