ΟΗΕ: Επαναφέροντας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης σε τροχιά υλοποίησης

Χθες, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφώνησε ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Από κοινού με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών και σε συνεργασία με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, η ΕΕ ανακοίνωσε την «Προσπάθεια της Ημέρας της Ειρήνης». Διαβάστε το κοινό δελτίο Τύπου και τις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση. Το βράδυ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος προήδρευσε της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρες τις παρατηρήσεις που έκανε στη συνέντευξη Τύπου εδώ. Η Επίτροπος κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν παρουσίασε τη στήριξη της ΕΕ, ύψους 30 εκατ. ευρώ, στο σκέλος ψηφιακού μετασχηματισμού του κοινού ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τους ΣΒΑ και ανακοίνωσε τα μέλη της νέας συμβουλευτικής ομάδας επιχειρήσεων Global Gateway.

Σήμερα, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Υπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ θα παραστούν στην εναρκτήρια σύνοδο της γενικής συζήτησης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στο Φόρουμ Δράσης για τη Χρηματοδότηση της Μετάβασης, που διοργανώνει ο όμιλος Bloomberg. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ θα παραθέσει δείπνο εργασίας σε ηγέτες από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Μάρος Σέφτσοβιτς θα συμπροεδρεύσει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την κλιματική φιλοδοξία και κλιματικές λύσεις κ. Μάικλ Ρ. Μπλούμπεργκ. Η Αντιπρόεδρος κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα θα συνδιοργανώσει παράλληλη εκδήλωση με θέμα «Τα παιδιά ως μοχλός αλλαγής» για την επιτάχυνση της υλοποίησης των ΣΒΑ. Θα μιλήσει επίσης στον μεσημεριανό διάλογο υψηλού επιπέδου της Συνόδου Κορυφής του 2023 για τους ΣΒΑ, με τίτλο «Επιτάχυνση των δεσμεύσεων για τους ΣΒΑ: 1,8 δισ. έφηβοι και νέοι αλλάζουν τον κόσμο μας», καθώς και τις παράλληλες εκδηλώσεις με τίτλο «Ανακουφίζοντας τον πόνο των παιδιών από την Ουκρανία που υποφέρουν από τον πόλεμο» και «Δικαιώματα των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον». Η Επίτροπος κ. Ίλβα Γιούανσον θα παραστεί σε εκδήλωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ευκαιρία επιτάχυνσης της ένταξης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, την οποία διοργανώνει η USAID. Ο Επίτροπος κ. Γιάνες Λέναρτσιτς θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης σχετικά με την κλιματική κατάρρευση, τις συγκρούσεις και τη διεθνή δράση.

Ο Επίτροπος κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τη φύση και τον άνθρωπο με τίτλο «Από τη φιλοδοξία στη δράση», η οποία αφορά την επιτάχυνση της εφαρμογής του παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα. Θα συμμετάσχει επίσης στην παρουσίαση της έκθεσης και του χάρτη πορείας για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης έως το 2040.