Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο μετά τη λήξη της πανδημίας πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» που υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού κέντρου ΟΤΕAcademy στην Αθήνα, το Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024.

Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» υλοποιείται από δεκαετίας από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», σε συνεργασία με τα Δικαστήρια Ανηλίκων και τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων & Κοινωνικής Αρωγής (ΥΕΑΚΑ). Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» απευθύνεται σε ανηλίκους και νεαρούς ενήλικες, στους οποίους έχει επιβληθεί από τα Δικαστήρια το αναμορφωτικό μέτρο της παρακολούθησης προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής, μετά από παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., με σκοπό την απόκτηση και την εμπέδωση γνώσεων για την Οδική Ασφάλεια και την ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων για ασφαλή μετακίνηση στο δρόμο και σύννομη συμπεριφορά.

Στο θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου, εισηγητές ήταν καταρτισμένοι εκπαιδευτές και ψυχολόγοι του Ινστιτούτου, εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Τροχαίας και ο κύριος Αθανάσιος Ταράτσας – Εκπαιδευτής MSF (Motorcycle Safety Foundation). Το εξάωρης διάρκειας πρόγραμμα περιελάμβανε επιπλέον βιωματική εκπαίδευση με χρήση του σύγχρονου εξοπλισμού του Ινστιτούτου. Στον εξοπλισμό αυτό συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: προσομοιωτής ανατροπής οχήματος, προσομοιωτής πρόσκρουσης, προσομοιωτής οδήγησης, ζυγαριά συσχέτισης βάρους-ταχύτητας, γυαλιά προσομοίωσης μέθης. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με συζήτηση των συμμετεχόντων με την κυρία Δήμητρα Κοροκίδα, Παραολυμπιονίκη του στίβου και επιζήσασα τροχαίου.

Οι εκπαιδευόμενοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την εμπειρία του Σεμιναρίου και τη βιωματική εκπαίδευση με χρήση προσομοιωτών. Το συγκινητικό ενδιαφέρον και οι ερωτήσεις τους προς όλους τους εισηγητές και τα θετικά σχόλιά τους κατά την αξιολόγηση του προγράμματος αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά την αξία και τη σπουδαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση υπεύθυνων χρηστών του οδικού δικτύου και τη μείωση των τροχαίων θανάτων και τραυματισμών με θύματα νέους ανθρώπους στη χώρα μας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά η οποία απευθύνθηκε στα παιδιά εμφανώς συγκινημένη λέγοντας: “Πριν 20 χρόνια η ζωή μου άλλαξε ριζικά εξαιτίας ενός τροχαίου. Πιστεύω πως δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από αυτό που συνέβη σε εμένα και την οικογένειά μου. Δεν θέλω να νιώσουν άλλοι άνθρωποι την απώλεια που βιώνουμε εμείς. Στο Ινστιτούτο, αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε καθημερινά εδώ και 19 χρόνια για έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα. Θέλω να δείτε αυτό το σεμινάριο σαν ευκαιρία για να χαίρεστε το δικαίωμα στη ζωή και να επιτρέπετε και στους συνανθρώπους σας να κάνουν το ίδιο”. Τέλος, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσφατη πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να συσταθεί Επιστημονική Επιτροπή για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων.