Η Siemens συνεχίζει να ενισχύει την ηγετική της θέση στον τομέα της βιωσιμότητας, επιτυγχάνοντας σημαντικά ορόσημα, τα οποία καταγράφονται στην πρόσφατα δημοσιευμένη Έκθεση Βιωσιμότητας 2024. Η εταιρεία έχει επιτύχει επτά από τους δεκατέσσερις φιλόδοξους στόχους της νωρίτερα από την προβλεπόμενη προθεσμία, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά στους τομείς της απανθρακοποίησης, της ισότητας και της απασχολησιμότητας. Για πρώτη φορά, τα προϊόντα και οι λύσεις της Siemens που πωλήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2024 επέτρεψαν στους πελάτες να αποφύγουν περισσότερες εκπομπές από όσες παρήγαγε η Siemens σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ( Scope 1, 2 και 3). Από το 2021 η Siemens έχει καθορίσει τους στόχους της στο στρατηγικό πλαίσιο βιωσιμότητας DEGREE, μια ολιστική προσέγγιση με αυστηρούς και μετρήσιμους βασικούς δείκτες επιδόσεων.
«Μαζί με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας συνεχίζουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα στην εφαρμογή της τεχνολογίας με σκοπό. Η τεχνολογία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επίλυση των πιο πιεστικών προκλήσεων, και η ψηφιοποίηση αποτελεί βασικό παράγοντα για την υποστήριξη των πελατών και των συνεργατών μας στην επίτευξη των δικών τους στόχων βιωσιμότητας. Το 2024, συνεχίσαμε να σημειώνουμε μεγάλη πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων μας. Δεσμευόμαστε να πάμε ακόμη πιο μακριά, ακόμη πιο γρήγορα», δήλωσε η Judith Wiese, Chief People and Sustainability Officer και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens AG.
Η τεχνολογία της Siemens προωθεί την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας και την αποδοτικότητα των πόρων
Η Siemens έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της απανθρακοποίησης με πελάτες στη βιομηχανία, τις υποδομές, τις μεταφορές και την υγειονομική περίθαλψη. Τα καινοτόμα προϊόντα της Siemens που πωλήθηκαν σε πελάτες το οικονομικό έτος 2024 θα αποφύγουν, κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, περίπου 144 εκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό είναι υψηλότερο από τους 121 εκατομμύρια τόνους εκπομπών που παρήγαγε η εταιρεία κατά μήκος ολόκληρης της αλυσίδας αξίας της (Scope 1, 2 και 3) στο οικονομικό έτος 2024.
«Η Siemens είναι ο κατάλληλος εταίρος για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού της βιωσιμότητας. Προσφέρουμε στους πελάτες μας καινοτομίες για την προώθηση της απανθρακοποίησης, την εξοικονόμηση πόρων και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Eva Riesenhuber, Global Head of Sustainability της Siemens. «Όντας ενεργοί χρήστες του δικού μας χαρτοφυλακίου, μειώσαμε το αποτύπωμα CO2e κατά 60% από το 2019, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, πιο ανθεκτικοί και πιο βιώσιμοι ταυτόχρονα».
Απανθρακοποίηση των λειτουργικών δραστηριοτήτων της Siemens: Ο ενδιάμεσος στόχος επιτεύχθηκε νωρίτερα του χρονοδιαγράμματος
Στις δικές της προσπάθειες για την προστασία του κλίματος, η Siemens συνεχίζει να σημειώνει σημαντική πρόοδο στη μείωση των εκπομπών CO2e από τις δικές της δραστηριότητες. Οι εκτεταμένες επενδύσεις που ανακοινώθηκαν το οικονομικό έτος 2022 συνεχίζουν να έχουν αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροκίνησης του στόλου οχημάτων και της χρήσης τεχνολογιών της Siemens για τη βελτίωση της απόδοσης και της ηλεκτροκίνησης των εγκαταστάσεων παραγωγής και των κτιρίων. Η Siemens μείωσε τις εκπομπές CO2e σε σύγκριση με το έτος αναφοράς 2019 κατά 60%, υπερβαίνοντας τον ενδιάμεσο στόχο της – μείωση κατά 55% των εκπομπών CO2e από τις δικές της δραστηριότητες έως το 2025 – ένα χρόνο νωρίτερα. Μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2030, η εταιρεία σκοπεύει να επιτύχει μείωση των εκπομπών CO2e κατά 90% στις δικές της δραστηριότητες και να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μέχρι το οικονομικό έτος 2050. Οι στόχοι της εταιρείας για τη μείωση των εκπομπών από το 2030 έως το 2050 επικυρώθηκαν από το Science Based Targets initiative (SBTi) σύμφωνα με το πρότυπο καθαρού μηδενισμού στο δημοσιονομικό έτος 2024, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Siemens για την επίτευξη του κύριου στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Siemens σημειώνει επίσης πρόοδο όσον αφορά τους στόχους της για την αποδοτικότητα των πόρων. Κατά το οικονομικό έτος 2024, η εταιρεία επιτάχυνε το στόχο της για «Robust Eco Design» (RED) στους τομείς του υλικού, του λογισμικού και των υπηρεσιών, ενισχύοντας περαιτέρω τη δέσμευσή της για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα προϊόντα. Σήμερα, το ποσοστό επίτευξης του προτύπου οικολογικού σχεδιασμού της Siemens είναι 54%, 13 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι στο οικονομικό έτος 2023. Το 2024, το σήμα Siemens EcoTech εγκαινιάστηκε ως βασικό στοιχείο της στρατηγικής της εταιρείας για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων σε όλους τους κλάδους. Μέσω αυτού, παρέχει στους πελάτες όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των προϊόντων. Κατά το οικονομικό έτος 2024, περισσότερα από 25.000 προϊόντα της Siemens έλαβαν αυτή την αναγνώριση για την υπεροχή τους έναντι των αγορών, των προτύπων ή των προηγούμενων προϊόντων σε τρία επίπεδα, βιώσιμα υλικά, βέλτιστη χρήση, καθώς και ανάκτηση αξίας και κυκλικότητας.
Διακυβέρνηση: Ανάπτυξη επιχειρηματικών πρακτικών για το μέλλον
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως επιταχυντής για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής. Η Siemens κατέχει ηγετική θέση στη βιομηχανική τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιώντας την για τη βελτίωση των υποδομών και των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, η εταιρεία αναγνωρίζει τη σημασία του περιορισμού των κινδύνων, που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Η Siemens έχει δεσμευτεί για την υπεύθυνη ανάπτυξη και χρήση της- για τον σκοπό αυτό, έχει συσταθεί μια διατμηματική ομάδα εργασίας για την υπεύθυνη ενσωμάτωση των αρχών της τεχνητής νοημοσύνης στην επιχειρηματικές διαδικασίες και το χαρτοφυλάκιο.
Απασχολησιμότητα: Ενδυνάμωση των ανθρώπων μας, προώθηση της δια βίου μάθησης
Στον τομέα της δια βίου μάθησης, η εταιρεία συνεχίζει να προσφέρει δυνατότητες όσον αφορά τις ευκαιρίες μάθησης, την επαγγελματική εξέλιξη, καθώς και την επανεκπαίδευση. Προωθώντας τη νοοτροπία της εξέλιξης και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας συμπερίληψης και ενδυνάμωσης, η Siemens προάγει τη βιώσιμη επιτυχία για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, επενδύθηκαν συνολικά 442 εκατ. ευρώ στη δια βίου μάθηση και εκπαίδευση το οικονομικό έτος 2024 (οικονομικό έτος 2023: 416 εκατ. ευρώ). Οι εργαζόμενοι στη Siemens συμπλήρωσαν κατά μέσο όρο περίπου 27 ώρες ψηφιακής μάθησης ανά άτομο παγκοσμίως, δηλαδή τέσσερις ώρες περισσότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με το οικονομικό έτος 2023. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία ξεπέρασε τον στόχο της για μέσο όρο 25 ωρών ψηφιακής μάθησης έως το 2025, ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η δια βίου μάθηση παραμένει βασική προτεραιότητα που πρέπει να επιτυγχάνεται χρόνο με το χρόνο, καθώς η νοοτροπία της ανάπτυξης είναι κρίσιμη για την εξέλιξη των ανθρώπων, τη σταδιοδρομία τους μακροπρόθεσμα και, τελικά, την επαγγελματική επιτυχία. Σε συνεργασία με συνεργάτες μάθησης, οποιοσδήποτε εργάζεται στη Siemens παγκοσμίως έχει σήμερα πρόσβαση σε περίπου 180.000 εσωτερικά και εξωτερικά ψηφιακά προϊόντα μάθησης, για να καλύψει ποικίλες γνωσιακές προτιμήσεις και απαιτήσεις. Επιπλέον, η Siemens στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας «MyLearning World» και των δυνατοτήτων που προσφέρει, ιδίως μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης.
Ισότητα: Το 32% των κορυφαίων στελεχών της Siemens είναι γυναίκες
Η Siemens έχει επίσης επιτύχει πρόοδο στην προώθηση της ισότητας εντός της εταιρείας και αύξησε εκ νέου το ποσοστό των γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις. Κατά το οικονομικό έτος 2024, οι γυναίκες κατείχαν περίπου το 32% των θέσεων ανώτατης διοίκησης. Το 2020, το ποσοστό αυτό ήταν 23%.
DEGREE: 360° προσέγγιση για τη βιωσιμότητα
Η Siemens καθορίζει τους στόχους της μέσω του στρατηγικού πλαισίου DEGREE προσεγγίζοντας τη βιωσιμότητα από κάθε οπτική γωνία. Η εταιρεία ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση σε έξι τομείς δράσης, απανθρακοποίηση, ηθική, διακυβέρνηση, αποδοτικότητα πόρων, ισότητα και απασχολησιμότητα – με αυστηρούς και μετρήσιμους βασικούς δείκτες επιδόσεων.