Η Γαλλία ζητά μια σημαντική αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών, καθώς αγωνίζεται να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της, με φόντο τη σαρωτική απορρύθμιση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού που προωθείται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Η διαδικασία απλούστευσης πρέπει να ξεκινήσει με «μια μαζική ρυθμιστική παύση», ανέφερε έγγραφο της γαλλικής κυβέρνησης, στις 20 Ιανουαρίου, που είδε το φως της δημοσιότητας. Επιπλέον, η πρόσφατη νομοθεσία πρέπει να επανεξεταστεί και να αναθεωρηθεί, καθώς, βάσει του ίδιου εγγράφου, καθίσταται σαφές ότι οι νόμοι είναι «κακώς προσαρμοσμένοι στο νέο πλαίσιο του επιδεινούμενου διεθνούς ανταγωνισμού και στις μη συνεργάσιμες πολιτικές των κύριων διεθνών ανταγωνιστών».
Η γαλλική ώθηση για αναθεώρηση των κανονισμών συμπίπτει με την προγραμματισμένη επιβολή μιας σειράς νέων απαιτήσεων ESG που πρέπει να εφαρμόσουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ, οι ανταγωνιστές τους, στις ΗΠΑ, εισέρχονται σε μια φάση απορρύθμισης, με τον Trump να καταργεί μια σειρά «πράσινων» πολιτικών, ήδη, από τις πρώτες ημέρες της θητείας του στο Οβάλ Γραφείο. «Πολλοί από τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες έχουν εκφράσει μεγάλη απογοήτευση για το ρυθμιστικό καθεστώς στην ΕΕ και αποδίδουν τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως στους κανονισμούς», δήλωσε ο Trump στο Νταβός την Πέμπτη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να καταστήσει την απλούστευση των κανονιστικών ρυθμίσεων, βασικό μέρος της ατζέντας της, για τα επόμενα πέντε χρόνια, φαίνεται ότι πιέζεται. Σε ένα προσχέδιο της έκθεσης που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, σχετικά με τη στρατηγική της για την ανταγωνιστικότητα, η ΕΕ φαίνεται να υπόσχεται ότι θα καταβάλει μια, άνευ προηγουμένου, προσπάθεια, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της μείωσης των υποχρεώσεων για την υποβολή εκθέσεων κατά τουλάχιστον 25%.
Οι γαλλικές προτάσεις, πάντως, εκτείνονται από τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης που θα απαλλάσσονται από ορισμένες κανονιστικές υποχρεώσεις, έως απλούστερους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και την αναθεώρηση των κανονισμών για τα χημικά προϊόντα, αναδεικνύοντας το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε μια ολοένα και πιο σκληρή μάχη για ισότιμους όρους ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με το γαλλικό έγγραφο, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί το μεταβαλλόμενο πολιτικό πλαίσιο και την οικονομική επιβάρυνση που επιβάλλει στις επιχειρήσεις της το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Η ΕΕ «χάνει σήμερα το 10% του δυναμικού της ΑΕΠ», αναφέρει το γαλλικό μανιφέστο, επικαλούμενο την έκθεση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi.
Η Γερμανία έχει ζητήσει, επίσης, να αναθεωρηθεί η οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας, καθώς η οικονομία της – η μεγαλύτερη στην Ευρώπη – βρίσκεται, επίσης, σε ύφεση.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, έθεσε την απλούστευση των εκθέσεων ως έναν από τους βασικούς της στόχους, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της. Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, όταν η Επιτροπή θα συζητήσει και ενδεχομένως θα εγκρίνει τον νόμο omnibus, δήλωσε εκπρόσωπος της, αναφερόμενος στη νέα νομοθετική διαδικασία που θα συνδυάζει περισσότερες από μία προτάσεις. Το χρονοδιάγραμμα αυτό, ωστόσο, ενδέχεται και να αλλάξει.