ΕΕΠΦ: Ο 3ος κύκλος «Προστασία της Φύσης Lab» συνεχίζεται στις 27 Φεβρουαρίου

Με θέμα «Ο νέος ευρωπαϊκός νόμος για τη βιοποικιλότητα και οι υποχρεώσεις για την Ελλάδα» συνεχίζεται, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 18:30, ο τρίτος κύκλος «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Ομιλητής θα είναι ο κ. Φώτης Παπούλιας (τ. υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) και θα ακολουθήσει παρουσίαση του έργου «LIFE PRIMED: προστασία και διαχείριση οικοτόπων προτεραιότητας» από τον διαχειριστή του έργου, Vito Cambria, στα αγγλικά.

Η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές της εποχής μας, με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον, τη διατροφική ασφάλεια, τη διατήρηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών και την ανθρώπινη υγεία. Ο Φώτης Παπούλιας θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2024/1991 για την αποκατάσταση της φύσης, που ψηφίστηκε στις 18 Αυγούστου 2024 και στοχεύει στην επαναφορά της υποβαθμισμένης φύσης σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, τουλάχιστον το 30% των υποβαθμισμένων χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων θα πρέπει να έχει αποκατασταθεί μέχρι το 2030, ενώ όλα τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να καταρτίσουν εθνικά σχέδια αποκατάστασης έως το 2026. Θα αναλύσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς και τους στόχους για τη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων, όπως η ρύπανση και η απώλεια οικοσυστημάτων.

Η υποβάθμιση οικοσυστημάτων, η εξαφάνιση ειδών και η ρύπανση διαταράσσουν την ισορροπία της φύσης, μειώνουν τη γεωργική παραγωγικότητα, αυξάνουν τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών και υποβαθμίζουν την ποιότητα του αέρα, του νερού και των τροφίμων.

Ο Vito Cambria θα παρουσιάσει μια πρακτική εφαρμογή, εξηγώντας πώς το έργο LIFE PRIMED συμβάλλει στην προστασία και αποκατάσταση οικοτόπων προτεραιότητας. Το LIFE PRIMED υλοποιήθηκε σε περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας της Μεσογείου και περιλάμβανε δράσεις αποκατάστασης υγροτόπων και δασικών οικοσυστημάτων. Μέσα από την παρουσίασή του θα αναδειχθούν καλές πρακτικές για την ορθή διαχείριση και προστασία περιοχών με σπάνια και απειλούμενα είδη.

Στην πρώτη ομιλία που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2025, αναλύθηκε ένα από τα βασικά σημεία του Κανονισμού, την προστασία των επικονιαστών για την οικολογική ισορροπία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα. H τρίτη ομιλία, στις 3 Απριλίου 2025, θα εστιάσει στη διαχείριση και αποκατάσταση των αγρο-οικοσυστημάτων.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 18:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.

* Οι ομιλίες θα μεταδοθούν και μέσω live streaming από το κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ, με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν.

**Για τον κύκλο των 4 ομιλιών, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης για επαγγελματική ανάπτυξη.