Τα τελευταία τρία χρόνια, τα Εκπαιδευτήρια Παλλάδιο έχουν καθιερώσει το Φεστιβάλ Επιστήμης & Τεχνολογίας ως έναν θεσμό που εμπνέει και εκπαιδεύει μαθητές και μαθήτριες, όλων των βαθμίδων, να ανακαλύψουν τον κόσμο της επιστήμης και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους συνοδεύουν μια ζωή. Φέτος, πραγματοποιείται με την Υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Το Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου θέτει στο επίκεντρο την Κλιματική Κρίση και την Αειφορία και γίνεται ένα ζωντανό εργαστήριο σκέψης, όπου οι μαθητές μεταμορφώνονται σε ερευνητές και μηχανικούς, επιστήμονες, προγραμματιστές και επιχειρηματίες, οι οποίοι αναζητούν και προτείνουν λύσεις για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του σήμερα.
Γιατί Κλιματική Κρίση;
«Οι φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μας υπενθυμίζουν πόσο επίκαιρη είναι η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή», τονίζει ο Ξενοφών Καράμαλης, μέλος της Διοίκησης των Εκπαιδευτηρίων ΠΑΛΛΑΔΙΟ και συνεχίζει «Το θέμα και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο, αλλά ο κεντρικός στόχος μένει ίδιος: η καλλιέργεια δεξιοτήτων στα παιδιά. Είναι σημαντικό τα παιδιά να βρίσκουν αφορμές να αξιοποιούν τις γνώσεις που παίρνουν από τα μαθήματά τους: κατανόηση κειμένων και πηγών, εργαλεία παρουσιάσεων και τεχνικές μετάδοσης των μηνυμάτων, χρήση επιστημονικών εργαλείων για μετρήσεις σε μαθήματα όπως η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία. Βλέπουν ακόμα πώς πρακτικά μπορούν να τους βοηθήσουν οι γνώσεις Μαθηματικών και Στατιστικής, Προγραμματισμού, Ρομποτικής και η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Κυρίως, μαθαίνουν να ερευνούν και να συνεργάζονται».
«Επιδιώκουμε ακόμη να προσεγγίσουμε τον κλάδο της βιωσιμότητας ολιστικά. Η κλιματική κρίση δεν είναι μόνο μια πρόκληση. Είναι και μια ευκαιρία για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Τώρα και στο μέλλον. Επίσης, σε μια εποχή όπου υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων, το να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας να σκέφτονται επιστημονικά και ορθολογικά, είναι, για εμάς τους δασκάλους τους, μεγάλο στοίχημα», επισημαίνει ο Σωτήρης Καπρούλιας, Καθηγητής Φυσικής και Υπεύθυνος Εργαστηρίων STEM του σχολείου.
Τι περιλαμβάνει το Φεστιβάλ;
«Τα projects που υλοποιούμε εδώ και καιρό, καλύπτουν σχεδόν κάθε διάσταση της κλιματικής κρίσης. Νομίζω δεν υπάρχει θέμα που δεν έχουμε θίξει. Από τη μελέτη του περιβάλλοντος και των κλιματικών μεταβολών, την εξεύρεση στατιστικών δεδομένων για το λιώσιμο των πάγων και τις επιπτώσεις στη στάθμη των θαλασσών, την ενέργεια, τις αειφόρες επιχειρήσεις, το χρηματιστήριο ρύπων μέχρι και την κυκλική οικονομία, την έρευνα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την ανάδειξη της αξίας του νερού στην ιστορία, τη μυθολογία και τους πολιτισμούς», τονίζει ο κ. Καπρούλιας.
Την ημέρα του Φεστιβάλ, οι γονείς και οι μαθητές των λοιπών τάξεων θα έχουν την ευκαιρία να δουν βιώσιμες πόλεις και λιμάνια που έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει οι μαθητές του Ομίλου Ρομποτικής του Δημοτικού, τρισδιάστατες κατασκευές, μακέτες με συστήματα δασοπυρόσβεσης, αναπαραστάσεις συστημάτων διαχείρισης νερού σε όλους τους πολιτισμούς, μακέτες που αναδεικνύουν τα απειλούμενα είδη και την αξία της βιοποικιλότητας, πράσινες ερήμους, αναπαράσταση της αποίκισης σε άλλους πλανήτες, εικαστικές εκθέσεις, διαγωνισμούς και πολλές άλλες δράσεις.
Γιατί είναι σημαντικό να μιλάμε για τη βιωσιμότητα στα παιδιά;
Σύμφωνα με τον κ. Καράμαλη, «η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στη σχολική κοινότητα, διαμορφώνει στάσεις και συμπεριφορές που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον. Τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη. Το ζητούμενο είναι να μπορούν να παρακολουθήσουν την παγκόσμια συζήτηση και να κρίνουν, να διαμορφώσουν την δική τους άποψη. Μαθαίνουν έτσι πώς να γίνουν φορείς αλλαγής και να είναι ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες του κόσμου».