Με σκοπό η Συνάντηση να είναι ουσιαστική, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην παρουσίαση των ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων των υπηρεσιών που παρείχε ο Οργανισμός καθώς και η παρουσίαση καλών πρακτικών και πρακτικών λύσεων για την πρόληψη αλλά και διαχείριση όλων των θεμάτων.
Εκ μέρους του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προτάθηκε η δημιουργία ενός τοπικού Περιφερειακού Δικτύου για την πρόληψη και διαχείριση φαινομένων και προβλημάτων που απειλούν τα παιδιά και πιο συγκεκριμένα: κακοποίηση και παραμέληση, σεξουαλική κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία, ενδοσχολική βία και εκφοβισμός (bullying), βία μεταξύ ανηλίκων, παραβατικότητα ανηλίκων, κίνδυνοι μέσω εσφαλμένης χρήσης της τεχνολογίας και του διαδικτύου, εξαφανίσεις και φυγές, προβλήματα διαβίωσης, προβλήματα υγείας.
Πολυξένη Μπρίκα, Χωρική Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης
«Χαιρετίζουμε όσα έγιναν από Το Χαμόγελο του Παιδιού στην περιοχή. Η δράση του είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση μίας κοινωνίας που προστατεύει τα παιδιά. Κάθε μία από τις υπηρεσίες που παρείχατε ήταν εξαιρετικά σημαντική.»
Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Μούκανας
«Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι σημαντικός, με χαρά και προθυμία θα συνεργαστούμε με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και θα στηρίξουμε τις προσπάθειες και το έργο του. Θα συμμετέχουμε ενεργά προς όφελος των παιδιών και της κοινωνίας.»
Κωνσταντίνος Γκαγκαλίδης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης
«Είναι προτεραιότητα να καλέσουμε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όταν αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε πρόβλημα παιδιού στην περιοχή μας.»
Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
«Σήμερα δεν είναι απλά μία απολογιστική εκδήλωση, είναι μία συνάντηση φορέων και θεσμών. Εμείς υπηρετούμε τους θεσμούς, υπηρετούμε τα παιδιά και θέτουμε στη διάθεσή σας τις υποδομές, την επιστημονική μας ομάδα, την εμπειρία και τεχνογνωσία μας. Σημειώνω ότι τα παιδιά μας εμπιστεύονται, με το 45% των καλούντων στις Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης που λειτουργούμε, να είναι παιδιά. Αξιοποιήστε μας.
Ευχαριστώ θερμά όλους τους τοπικά αρμόδιους φορείς που έκαναν πραγματικότητα το οδοιπορικό, τους εθελοντές γιατρούς και τόσους ακόμα και φυσικά τους ανθρώπους του «Χαμόγελου», που εργάστηκαν ακούραστα. Ήρθαμε με το σύνολο των δυνάμεών μας στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη και κλείνοντας το οδοιπορικό, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί είχε σημαντικά ποιοτικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο ποσοτικά.
Υιοθετώντας τη φράση του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου Β΄, σας καλούμε σήμερα σε μία Κοινωνική Συμμαχία για τα Παιδιά, με τη δημιουργία ενός Τοπικού Περιφερειακού Δικτύου για την πρόληψη και τη διαχείριση φαινομένων και προβλημάτων που απειλούν τα παιδιά. Ένα Δίκτυο που θα συσταθεί και θα συντονίζεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Ξάνθης με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων περιφερειακά και δημοτικά.»
Αλεξάνδρα Ψωμαθιανού, Ψυχολόγος και Δώρα Θανοπούλου, Συντονίστρια Ακαδημίας Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης «SmileAcademy» του Οργανισμού
«Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή και τόσο τα ποσοτικά όσο και ποιοτικά αποτελέσματα αποδεικνύουν την επιτυχία του οδοιπορικού. Στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στη Ξάνθη, τόσο στο σημείο που βρέθηκαν οι Μονάδες μας, όσο και στα χωριά της Περιφέρειας που επισκεφθήκαμε, παρείχαμε 399 προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις σε 387 παιδιά, πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις πρόληψης σε 1.291 μαθητές και μαθήτριες, σε θέματα όπως κακοποίηση, παραμέληση – βία και σχολικός εκφοβισμός – εξαφανίσεις, φυγές – ασφαλής χρήση του διαδικτύου, στο εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό πρόγραμμα CiscoTechChallenge που υλοποιήσαμε συμμετείχαν 70 νέοι και νέες, στα εκπαιδευτικά Εργαστήρια που υλοποιήσαμε για μαθητές και μαθήτριες με τη συμμετοχή εξωτερικών συνεργατών μας συμμετείχαν 95 παιδιά, στα ειδικά εκπαιδευτικά Προγράμματα και για την παροχή πρώτων βοηθειών συμμετείχαν 43 οικογένειες και τέλος, υλοποιήθηκαν εκπαιδεύσεις σε θεσμικούς και εθελοντικούς φορείς έρευνας και διάσωσης σε 46 εκπροσώπους τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δράση εθελοντικής αιμοδοσίας που υλοποιήσαμε στην Αλεξανδρούπολη συγκεντρώθηκαν 17 φιάλες αίματος.»
Αλέξιος Παναγιωτίδης, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
«Χαιρετίζουμε την πρόταση του Οργανισμού, να δημιουργηθεί το Τοπικό Περιφερειακό Δίκτυο για την πρόληψη και τη διαχείριση φαινομένων και προβλημάτων που απειλούν τα παιδιά, το οποίο αδιαμφισβήτητα θα συνδράμει καθοριστικά στην πρόληψη και διαχείριση όλων όσων απασχολούν τα παιδιά.»
Αλύπιος Νάλιας, Αναπληρωτής Αστυνομικός Περιφερειακός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
«Συνεργαζόμαστε με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», θα συνεχίσουμε και θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας προς όφελος των παιδιών.»
Γεωργία Βαρίτη, Αστυνομική Διευθύντρια της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
«Αστυνομικοί συμμετείχαν στα προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης που υλοποιήθηκαν, θα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα εργαλεία του Οργανισμού, όπως ορίζεται και στο Σύμφωνο συνεργασίας που έχει συνάψει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.»
Ιωάννα Λεπίδα, Εισαγγελική Πάρεδρος, Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης
«Υπάρχει πρόβλημα, δυστυχώς για πολλά παιδιά η βία είναι κανονικότητα. Η αποχή από την εκπαίδευση, η εγκληματικότητα είναι φυσική απόρροια του τρόπου που μεγάλωσαν και αυτό θα πρέπει συλλογικά να το καταπολεμήσουμε.»
Μαίρη Τεκτονοπούλου, Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης
«Είναι καθοριστικό να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη γιατί είναι η καλύτερη παρέμβαση. Στόχος μας, παράλληλα με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, είναι να προχωρήσουμε και στην επιμόρφωσης γονέων και κηδεμόνων.»
Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, Κοσμήτορας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
«Επιθυμούμε να συμμετέχουμε στο Περιφερειακό Δίκτυο που πρότεινε «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Όταν αναφερόμαστε στην υγεία και στην προαγωγή υγείας είναι καθοριστική η πολυμετοχική συμμετοχή όλων, καθώς έτσι θα επιτύχουμε μία πιο ισχυρή ανάπτυξη κουλτούρας μη βίας.»
Το οδοιπορικό πραγματοποιήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
- συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
- σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τον Δήμο Ξάνθης και τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης
- υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
- με την υποστήριξη της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Έβρου, του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης
- σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, το Φεστιβάλ Γρίφων Ξάνθης, της Cisco και του ScientificCollegeofGreece – SCG και της HewlettPackardEnterprise
- Οι διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης για το bullying πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του ΝΟΥΝΟΥ GOUDA
- Το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής σε παιδιά πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΟΠΑΠ
Χορηγοί οδοιπορικού:
- Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
- Κεντρική Οδός
- Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Σβούρα» – Αλεξανδρούπολη
- Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «GlobalKids» – Αλεξανδρούπολη
- Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Carousel» – Ξάνθη
- Κέντρο Πληροφορικής Ρομποτικής «ComputerAction» – Αλεξανδρούπολη
- Νέα Οδός
- Alexander Beach Hotel & Spa
- Fast Ferries
- Skyexpress
- Smirdex
- The Espressionist