Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) συμμετείχε για 5η συνεχή χρονιά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναδεικνύοντας τη συνολική της συνεισφορά στην Ανακύκλωση Συσκευασιών της χώρας, καθώς και τη στρατηγική της για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με υψηλή περιβαλλοντική συνείδηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μιχάλης Οικονομάκης, Πρόεδρος της ΕΕΑΑ συμμετείχε σε πάνελ με τίτλο “The Urgency of Circularity: A Critical Response to Lower Climate Ambition”, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται σε ζητήματα που αφορούν το σύγχρονο μετασχηματιστικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που ορίζεται ως κυκλική οικονομία δηλαδή της αντικατάστασης του παράγω-καταναλώνω-απορρίπτω από το παράγω-καταναλώνω-επαναχρησιμοποιώ και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ανακύκλωση Συσκευασιών σε αυτό, αποφέροντας οφέλη στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλει σημαντικά στη μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων υγειονομικής ταφής. Επιπλέον, συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς αποτελεί έναν δυναμικό τομέα της περιβαλλοντικής οικονομίας.
Το 2024, η ΕΕΑΑ πέτυχε την ανακύκλωση 504 χιλ. τόνων υλικών συσκευασίας έναντι υποχρέωσης 330 χιλ. τόνων, δηλαδή υπερκαλύπτει την υποχρέωσή της αγγίζοντας το 152% του στόχου της. Επιπλέον, ανακύκλωσε περίπου 50.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών που δεν είναι συσκευασίες (κυρίως χαρτί εντύπων), ποσότητες που συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων της χώρας, καθώς και της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, από την αρχή της λειτουργίας της έως και σήμερα, έχει διαθέσει περίπου 427 εκατ. € για επενδύσεις και λειτουργικές δαπάνες, ώστε το Σύστημά της να μπορεί να ανταποκριθεί και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του 99% του πληθυσμού της χώρας.
Συζητήθηκε επίσης, το μέλλον του Συστήματος Ανακύκλωσης Συσκευασιών, το οποίο καλείται να ανταποκριθεί σε πολλές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων είναι η εισφοροδιαφυγή από τις επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν σε κανένα σύστημα ανακύκλωσης και ανέρχεται στο 44% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το πρόβλημα αυτό έχει αποτέλεσμα την ελλιπή χρηματοδότηση των σχετικών έργων και των συνεργαζόμενων Δήμων, με σοβαρές επιπτώσεις για το μέλλον. Έγινε επίσης αναφορά στην εφαρμογή του Συστήματος Επιστροφής Εγγύησης για πλαστικά μπουκάλια και μεταλλικές συσκευασίες, που θα τεθεί σε ισχύ έως την 1η Δεκεμβρίου 2025. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και αδιάλειπτη λειτουργία όλων των φορέων, κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει ένα σαφώς καθορισμένο πλαίσιο για όλα τα συστήματα ανακύκλωσης.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες της εταιρείας για την ενσωμάτωση καινοτομιών που προωθούν την αυτοματοποίηση της διαλογής απορριμμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί ο Ρομποτικός Διαλογέας Απορριμμάτων που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Θέρμης και διαχωρίζει με ακρίβεια πλαστικά τύπου PET, πλαστικά HDPE και συσκευασίες αλουμινίου. Στο ίδιο πλαίσιο, συμμετέχει και στο ευρωπαϊκό έργο RECLAIM, το οποίο φέρνει μια επαναστατική προσέγγιση στη διαλογή απορριμμάτων μέσω της πρώτης διεθνώς κινητής ρομποτικής μονάδας διαλογής. Η μονάδα αυτή, αξιοποιεί προηγμένες ρομποτικές τεχνολογίες και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την αυτόματη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών, προσφέροντας ευελιξία, αποδοτικότητα και σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Horizon Europe.