ΜΕΛ: Επένδυση 11 εκατ. ευρώ για νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ – Στο επίκεντρο η ενεργειακή αυτάρκεια και η βιώσιμη παραγωγή

Σταθερά προσανατολισμένη στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της και την ενίσχυση της ενεργειακής της αυτονομίας, η ΜΕΛ – η μεγαλύτερη εταιρεία ανακύκλωσης χάρτου και παραγωγής χαρτονιού στην Ελλάδα – υλοποιεί επένδυση ύψους 11 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).

Η νέα μονάδα, με ισχύ 8,6 MW, έχει ήδη τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Βιομηχανικό Πάρκο Θεσσαλονίκης (ΒΙ.ΠΑ.ΘΕ). Καλύπτει συνολική έκταση 1.000 τ.μ. και εκτιμάται πως, εκτός από την προστιθέμενη αξία από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, θα οδηγήσει και σε εξοικονόμηση της τάξεως του 20% στις ανάγκες της εταιρείας για παραγωγή ατμού.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα ΣΗΘΥΑ στη χώρα, εξαιρουμένων εκείνων που ανήκουν σε καθετοποιημένες βιομηχανίες, γεγονός που υπογραμμίζει τη στρατηγική επιλογή της ΜΕΛ να επενδύει διαρκώς σε τεχνολογίες που μειώνουν το ενεργειακό κόστος και ενισχύουν τη βιώσιμη λειτουργία της.

Η συγκεκριμένη επένδυση χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από ίδια κεφάλαια και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου επενδυτικού πλάνου που έχει υλοποιηθεί από το 2012 – έτος ένταξης της ΜΕΛ στον όμιλο Pak – έως σήμερα, το οποίο αγγίζει πλέον τα 50 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει νέα επένδυση 2 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά τον εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας μονάδας παραγωγής ατμού. Το έργο αυτό, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του γ΄ τριμήνου του 2025, στοχεύει στην προσαρμογή του συστήματος ώστε να μπορεί να αξιοποιεί βιομάζα από εγχώριες και οικονομικότερες πηγές, μειώνοντας περαιτέρω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής διαδικασίας.

Επιπλέον, περιλαμβάνει την πλήρη αναβάθμιση του βασικού λέβητα και την αντικατάσταση του παλαιού υποστηρικτικού λέβητα, ο οποίος λειτουργεί με μαζούτ, με νέο λέβητα φυσικού αερίου – ένα ακόμα βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση και την απανθρακοποίηση της παραγωγής.