Το φεστιβάλ Refugee Week Greece επιστρέφει δυναμικά στην Αθήνα, κι όχι μόνο, στις 16 με 22 Ιουνίου 2025 με σκοπό να αναδείξει και να γιορτάσει τη δημιουργικότητα, τη διαφορετικότητα, και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Φέτος, το φεστιβάλ αγκαλιάζει το θέμα «Η κοινότητά μας, η υπερδύναμη μας» (“Community as a superpower”) και στοχεύει να αποτυπώσει την ουσία της κοινότητας στην πόλη της Αθήνας. Η «κοινότητά» είναι πεδίο αλληλεγγύης, πολυφωνίας και δημιουργικής έκφρασης, αξίες που επιδιώκει να αναδείξει το φεστιβάλ. Μέσα από ένα πλούσιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα δράσεων, το φεστιβάλ θα ενισχύσει τη σύνδεση και την κατανόηση.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 16 με 22 Ιουνίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από προβολές ταινιών, συζητήσεις και θεματικά εργαστήρια (όπως ζωγραφικής ή χορού), μέχρι δράσεις στον δημόσιο χώρο και εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την ανάδειξη του αντίκτυπο που έχουν οι πρόσφυγες/-ισσες και οι μετανάστες/-ριες στις κοινότητες όπου ζουν και δημιουργούν.
Το Refugee Week Greece έχει καθιερωθεί ως θεσμός για την πόλη, καθώς αποτελεί ένα από τα ελάχιστα φεστιβάλ που τιμούν ενεργά τη συνεισφορά και τις αυθεντικές ιστορίες των προσφύγων/-ισσών και μεταναστών/-ριών. Το φεστιβάλ είναι μέλος της διεθνούς πλατφόρμας Refugee Week, το μεγαλύτερο φεστιβάλ τέχνης και πολιτισμού για άτομα που έχουν βιώσει αναγκαστικό εκτοπισμό, και μετανάστευση. Στην Ελλάδα, το Refugee Week Greece υλοποιείται από τον οργανισμό We are Community και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, και με την υποστήριξη του Οργανισμού, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).
Λίγα λόγια για τη θεματική «Η κοινότητά μας, η υπερδύναμη μας»
Το Refugee Week 2025 αγκαλιάζει το θέμα «Η κοινότητά μας, η υπερδύναμη μας» και αποτυπώνει τις ιστορίες που χτίζουν γέφυρες, δίνουν φωνή στους ήρωες της καθημερινότητας, και μοιράζουν εμπειρίες και όνειρα, κάνοντας τον κόσμο πιο δίκαιο και βιώσιμο. Μέσα από την φετινή θεματική, το φεστιβάλ προωθεί το θετικό μήνυμα της συλλογικότητας και εμπνέει δράση για τη δημιουργία συμπεριληπτικών κοινωνιών. Η συμμετοχή σε δράσεις της κοινότητας, δημιουργεί χώρους ένταξης και συμπερίληψης, προσφέρει εύφορο έδαφος για την ενίσχυση δεξιοτήτων ή/και την απόκτηση νέων, της αυτοπεποίθησης, και της συνεργασίας.
«Μέσα από τις δραστηριότητες ένιωσα να μεταφέρομαι ανάμεσα σε διαφορετικές πραγματικότητες – να μεταβαίνω από τη σφαίρα της μυθοπλασίας στη σφαίρα της δράσης, από το θέατρο στα εργαστήρια τέχνης, από την δημιουργική απασχόληση παιδιών μέχρι την ενδυνάμωση των γυναικών, τον κινηματογράφο, τη μουσική και την ιστορία, να βιώνω την αγωνία αλλα κυρίως την ελπίδα για το μέλλον…» Συμμετέχουσα στο Φεστιβάλ Refugee Week Greece 2024
Συνεργασία Refugee Week με τους χαρακτήρες Moomins για την επέτειο των 80 χρόνων.
Σηματοδοτώντας τα 80 χρόνια από την έκδοση του βιβλίου «Τα Moomins και ο μεγάλος κατακλυσμός (1945)» της Φινλανδής καλλιτέχνιδας και συγγραφέα Tove Jansson, το Refugee Week συνεργάζεται με τους χαρακτήρες Moomin σε μια σειρά δραστηριοτήτων. Με το εμπνευσμένο από το σπίτι των Moomins (Moominhouse) θέμα «Η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή», αυτή η συνεργασία προσκαλεί όλους τους ανθρώπους σε έναν κόσμο όπου η καλοσύνη είναι δεδομένη, η δημιουργικότητα αποτελεί εργαλείο για σύνδεση, και η ασφάλεια και το αίσθημα ανήκειν είναι οι μεγαλύτερες αρετές. Φέτος, «οι απλές πράξεις» (simple acts) είναι σχεδιασμένες με τα Moomins δίνοντας μια ακόμη πιο ευχάριστη νότα στις καθημερινές πράξεις που μπορούν να φέρουν τις κοινότητες κοντά.
Το έργο υποστηρίζεται από τα μέλη της Συντονιστικής Oμάδας του Refugee Week Greece (αλφαβητική σειρά αγγ σε ελλ):
ACCMR – Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων Δήμου Αθηναίων, Amnesty International – Ελληνικό Τμήμα, Athens Comics Library / Comicdom, Choose Love, Counterpoints GR/UK, International Rescue Committee, METAdrasi, SolidarityNow, UNHCR Greece, UNICEF Greece, We are Community, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική Καταστροφών”, Ιατρική Σχολή), Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Μέλισσα: Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα.