Θέσεις της ECOCITY για την αιθαλομίχλη

Ξεκινώντας την εκδήλωση η ECOCITY εξέφρασε ανησυχία και έντονο προβληματισμό, για τη ρύπανση του αέρα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα που πέρασε, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία και στις δύο πόλεις καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, καθώς και καρκινογόνων πολυαρωματικών υδρογονανθράκων, που ξεπέρασαν τα όρια επιφυλακής και κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία.

Ο Βαγγ. Γερασόπουλος, Διευθυντής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσίασε για τη περίοδο από 16 Δεκεμβρίου μέχρι 24 Φεβρουαρίου, τις εξειδικευμένες μετρήσεις αιθαλομίχλης σε συνεργασία και με το ΕΚΦΕ Δημόκριτος, το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ-Πατρών και τα Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κρήτης. Ιωαννίνων και Georgia Tech.

Τα αποτελέσματα και σε αυτή τη δεύτερη συνεχή χρονιά παρακολούθησης, επιβεβαιώνουν και επαυξάνουν μέσω νέων αναλύσεων και δεικτών τη σημαντική επιβάρυνση στην ποιότητα του αέρα της πόλης και στην υγεία των κατοίκων της.

Ο καθηγητής Νίκος Μουσιόπουλος παρουσίασε τα στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη, μέσα από ένα συντονισμένο πρόγραμμα μετρήσεων, αναλύσεων, δειγμάτων και μαθηματικών προσομοιώσεων, που διεξήγαγαν δυο Εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, εξετάσθηκε η ανεξέλεγκτη καύση βιομάζας και ξύλου, καθώς και η συνεισφορά της στις υψηλές μετρούμενες συγκεντρώσεις. Όπως δήλωσε, η ποιότητα του αστικού αέρα στη Θεσσαλονίκη επιδεινώθηκε το 2013 σημαντικά, σε σύγκριση με αντίστοιχα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ οι αναλύσεις των δεικτών καύσης βιομάζας επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε από την υποκατάσταση των συμβατικών καυσίμων από βιομάζα και ξύλα, κατά 70% περίπου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Θάνος Ζαφεριόπουλος, από το ECOCITY αναφέρθηκε στην επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικών στρατηγικών για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο σύνολό της και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων από την Κυβέρνηση και τις Τοπικές Αρχές με έμφαση στο πρόβλημα της αιθαλομίχλης. Τόνισε ότι παρά τις προειδοποιήσεις και προτάσεις που έχουν κατατεθεί, είναι φανερή η πλήρης απουσία αξιολόγησης των επιπτώσεων των μέτρων από τις Κυβερνήσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών, για τη ζημιά που έχει προκληθεί από συγκεκριμένες αποφάσεις που εξυπηρέτησαν ειδικές και μεμονωμένες ανάγκες, χωρίς να συνεκτιμούν το κοινό συμφέρον, με αποτέλεσμα αυτές οι αποφάσεις να οδηγήσουν στην ανεξέλεγκτη καύση βιομάζας και στις απάνθρωπες συνέπειες που ζήσαμε με την απουσία σχεδιασμού και στρατηγικής, από την αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Οι επιλογές που υπήρξαν αφενός δεν διακρίθηκαν για την σοβαρότητα αντιμετώπισης του προβλήματος, το οποίο συνεχώς διογκώνεται και, αφετέρου επιβεβαίωσαν την απουσία σεβασμού στο δικαίωμα της θέρμανσης του πολίτη και στην υποχρέωση των διοικούντων να μεριμνούν για τη προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τοποθέτηση έκαναν επίσης ο Μιχάλης Πετράκης μέλος του ΔΣ του ECOCITY και ο Νίκος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης το ECOCITY αναφέρθηκε στην προσέγγιση του κυβερνητικού στόχος για το ζητούμενο όφελος στην οικονομία, που δεν αντισταθμίζει τις βλάβες που προκαλούνται στην ανθρώπινη υγεία από τα αυξημένα επίπεδα οξειδίων αζώτου και αιωρούμενων σωματιδίων. Τόνισε την απουσία βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την ανάγκη εμπλουτισμού του δικτύου σταθμών μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κάλεσε τα συναρμόδια Υπουργεία να δρομολογήσουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση εκπομπής μικροσωματιδίων είτε από την καύση βιομάζας, είτε από την κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων οχημάτων, είτε από χρήση νοθευμένου καύσιμου. Ταυτόχρονα κάλεσε τους πολίτες να ενεργοποιηθούν και να συστρατευθούν για τη δημιουργία μεθόδων και τρόπων ελέγχου και πίεσης, προς τη κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας στα αστικά κέντρα.

Την εκδήλωση στήριξαν τα Βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ και η εταιρία INTERAMERICAN.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ