Κοινός στόχος η Βιώσιμη Ανάπτυξη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί κοινό στόχο, κοινή επιδίωξη και πλαίσιο συνεργασίας της Ελληνικής αγοράς, της Κοινωνίας των πολιτών και της Ελληνικής Πολιτείας. Αυτό ήταν το κυρίαρχο μήνυμα της εναρκτήριας εκδήλωσης που πραγματοποίησε το QualityNet Foundation και το Δίκτυο Υπεύθυνων Οργανισμών και Ενεργών Πολιτών, για την παρουσίαση της Πρωτοβουλίας «Sustainable Greece 2020» στην Αθήνα.

Η «Sustainable Greece 2020» στηρίζεται ενεργά από 20+4 επιχειρηματικούς  φορείς που εκπροσωπούν όλο το φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και στους οποίους περιλαμβάνονται οι ΣΕΒ, Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ελληνο-Βρετανικό Επιμελητήριο, Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο, Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Καλλυντικών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, Ελληνική Εταιρεία Logistics, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πελοποννήσου  και Δυτικής Ελλάδας, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών, Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος και Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος.

26 επιχειρήσεις με βαθύ αποτύπωμα βιωσιμότητας αποτελούν τους πρώτους Πρεσβευτές Βιωσιμότητας της πρωτοβουλίας, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Chipita, ENIA AE, Demo S.A, Ernst & Young Hellas S.A., Icap, PricewaterhouseCoopers S.A., Reycap, UCB, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., Star Επενδυτική Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, Novartis, Tupperware Hellas, Vodafone Ελλάδας, Wind Ελλάς, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος Α.Ε., ΕΛΒΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε, Μύλοι Θράκης, Όμιλος Fourlis, Όμιλος J&P ΑΒΑΞ, Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Όμιλος ΤΙΤΑΝ, Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, και ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ A.E.B.E.

Υπενθυμίζεται ότι η Πρωτοβουλία αναπτύσσεται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του World Business Council for Sustainable Development και του German Sustainability Council, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του κ. Σπύρο Λιούκα, Πρόεδρο QualityNet Foundation, του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη.

H κα Χρυσούλα Εξάρχου, Αντιπρόεδρος QualityNet Foundation, παρουσίασε την Πρωτοβουλία και υπογράμμισε τους στόχους της και τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων: «Αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί κορυφαίοι επιχειρηματικοί φορείς, εκπρόσωποι της Κοινωνίας Πολιτών, επιχειρήσεις με βαθύ αποτύπωμα βιωσιμότητας και εκπρόσωποι της Πολιτείας αγκάλιασαν την πρωτοβουλία Sustainable Greece 2020, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε τους όρους ενός κοινού Βιώσιμου μέλλοντος. Η Πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται στη βάση ενός συστηματοποιημένου διάλογου, με σαφή χρονοδιαγράμματα, ξεκάθαρους στόχους και πρακτικά αποτελέσματα. Στοχεύουμε στην ανάπτυξη εργαλείων και μεθοδολογιών που λείπουν σήμερα από την ελληνική πραγματικότητα, ώστε να υποστηρίξουμε  αποτελεσματικά τους οργανισμούς για την υιοθέτηση πρακτικών Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο κ. Peter Bakker, Πρόεδρος του World Business Council for Sustainable Development, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία του οργανισμού με την Πρωτοβουλία: «Οι προτεραιότητες της πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020 ευθυγραμμίζονται με τις εθνικές και της ευρωπαϊκές πολιτικές. Το WBCSD ανυπομονεί να συνεργαστεί με την Sustainable Greece 2020 για την ανάπτυξη των νέων επιχειρηματικών λύσεων, με εφαρμογή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες καθιστούν τις πιο βιώσιμες επιχειρήσεις πιο επιτυχημένες, προωθούν τη μεγαλύτερη κοινωνική ευημερία και προστατεύουν την ομορφιά και τη λειτουργικότητα της βιόσφαιρας, από την οποία εξαρτόμαστε απόλυτα».

Ομοίως, ο Dr. Guenther Bachmann, Γενικός Γραμματέας του German Council for Sustainable Development (RNE), εξήρε την Πρωτοβουλία και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματά της: «Έχω εντυπωσιαστεί από την αφοσίωση των ελληνικών Πρωτοβουλιών, οι οποίες προωθούν την Εταιρική Υπευθυνότητα στο πεδίο της Βιωσιμότητας. Είμαι πεπεισμένος ότι οι φιλόδοξες πολιτικές για ένα Βιώσιμο Μέλλον προσφέρουν νέες ευκαιρίες για ακμάζουσες πράσινες οικονομίες, αξιοπρεπή εργασία και ευημερία».

Στο ρόλο των «Πρεσβευτών Βιωσιμότητας», δηλαδή των επιχειρήσεων που διαπρέπουν στον κλάδο τους στο πεδίο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας και θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας σε διεθνείς πλατφόρμες Βιωσιμότητας, μέσω της συγκεκριμένης Πρωτοβουλίας, αναφέρθηκαν οι κκ Σίσσυ Ηλιοπούλου, Senior Corporate Communications & Sustainability Manager NOVARTIS και Γιώργος Τσαπρούνης, Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων WIND.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, στο πλαίσιο ειδικού πάνελ διαλόγου, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Φοίβο Καρζή, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων, οι κκ Μαργαρίτα Καραβασίλη, Πρόεδρος Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη – CISD, Γιάννης Μιχαήλ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής, Greenpeace Greece, καθώς και οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων, οι κκ Ευθύμιος Βιδάλης, Αντιπρόεδρος ΣΕΒ και Πρόεδρος Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κατατέθηκαν απόψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορεί να υποστηρίξει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης «Ο ΣΕΒ και το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στηρίζουν έμπρακτα την πρωτοβουλία Sustainable Greece 2020, που έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να αναζωογονήσει το όραμα για μια Βιώσιμη Οικονομία, που θα εγγυάται μια Βιώσιμη Κοινωνία με προοπτική και μέλλον. Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο μοχλό για τη διάχυση των αρχών της Bιώσιμης Ανάπτυξης και της κοινωνικής λογοδοσίας σε όλο το εύρος της επιχειρηματικής κοινότητας.  Οι πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα  στο μέτωπο της αδειοδότησης (περιβαλλοντικής, εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων), αναγνωρίζουν την ωριμότητα  και ικανότητα αλλά και μεταφέρουν στον επιχειρηματικό κόσμο την πρωταρχική ευθύνη να ανταποκριθεί οργανωτικά και διαχειριστικά στις σύγχρονες διαδικασίες ελέγχου και λογοδοσίας. Στο πλαίσιο αυτό, και εκπροσωπώντας τις σύγχρονες οργανωμένες επιχειρήσεις, δεσμευόμαστε να συμβάλουμε ενεργά, μέσα από την πρωτοβουλία Sustainable Greece 2020, για την  ανάπτυξη εκείνων των εργαλείων και των κατάλληλων μεθοδολογιών, ώστε και οι μικρότερες επιχειρήσεις στη χώρα μας να ενισχυθούν αποτελεσματικά για να ανταποκριθούν στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον αυξημένης λογοδοσίας και κοινωνικής ευθύνης».

Τη στήριξη του ΣΦΕΕ στην Πρωτοβουλία εξέφρασε και ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, σημειώνοντας: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ανοίγεται μια νέα προοπτική για την χώρα μας και το επιχειρείν, και ως εκ τούτου σύσσωμος ο κλάδος Υγείας οφείλει να δηλώσει «το παρών» και να αποτελέσει ενεργό συνδιαμορφωτή των εξελίξεων σε έναν από τους βασικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες της Ευρώπης, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο ΣΦΕΕ δεσμεύεται να συνεργαστεί ενεργά με όλους τους εταίρους, προκειμένου οι τελικές προτάσεις να είναι προς όφελος της κοινωνίας, των πολιτών και του επειχειρείν».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της «Χάρτας για μια Βιώσιμη Ελλάδα» από τους Ιδρυτικούς Φορείς της Πρωτοβουλίας, τους Συνεργαζόμενους Φορείς και από τις Επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν ως «Πρεσβευτές Βιωσιμότητας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ