Οι δράσεις του ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην παρούσα διοίκηση με σκοπό να συνεχίσει ένα πρόγραμμα δράσης που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας, ενέκρινε η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  18 Ιουνίου, στα γραφεία του ΣΕΒ.

Πιο συγκεκριμένα, το Δ.Σ. του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για την επόμενη διετή περίοδο είναι το ακόλουθο: Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, Πρόεδρος  (γεν. γραμματέας ΣΕΒ), Γιάννης Κωστόπουλος, Αντιπρόεδρος  (Ελληνικά Πετρέλαια), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Αντιπρόεδρος  (ΤΙΤΑΝ ΑΕ), Κωνσταντίνος Κουκλέλης, Γραμματέας  (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), Χάρης Κυριαζής, Ταμίας  (εκτελ. αντιπρόεδρος ΣΕΒ), Κρίτων Αναβλαβής, Μέλος  (S&B Βιομηχανικά Ορυκτά), Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Μέλος (ΕΛΛΑΚΤΩΡ), Σπύρος Κασδάς, Μέλος (Αλουμίνιον της Ελλάδος) και Γλαύκος Περσιάνης, Μέλος (VODAFONE).  Τη διοίκηση του Συμβουλίου υποστηρίζει ο Δρ. Μάρκος Λουκογιαννάκης ως Γενικός Διευθυντής.

Σε ότι αφορά τους άξονες δράσης του Συμβουλίου για την περίοδο 2014-2015, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευθύμιος Ο. Βιδάλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, στη διαχείριση  των βιομηχανικών αποβλήτων, στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς και στα ζητήματα της περιβαλλοντικής ευθύνης και ασφάλισης.  Επίσης, υψηλούς στόχους έθεσε το Συμβούλιο και όσον αφορά στην Πρωτοβουλία για τη Βιώσιμη Ελλάδα- Sustainable Greece 2020.

Σχετικά με το μείζον θέμα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής τονίστηκε, ιδιαίτερα, η συμμετοχή του Συμβουλίου στη συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, για την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και του καταλόγου των βιομηχανικών δραστηριοτήτων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο «διαρροής άνθρακα» – ETS Carbon Leakage post 2020.

Από την άλλη -όπως τονίστηκε στη συνέλευση- παραμένει ως διαρκές πρόβλημα το κρίσιμο ζήτημα της καθυστέρησης του καθορισμού χώρων ασφαλούς απόθεσης των μη εκμεταλλεύσιμων, είτε αδρανών είτε και επικίνδυνων, βιομηχανικών αποβλήτων, το οποίο προκαλεί σημαντικό μειονέκτημα ανταγωνιστικότητας στις βιομηχανίες. Ορισμένες, μάλιστα, εξ αυτών αναγκάζονται να καταφεύγουν στην εξαγωγή των αποβλήτων, με ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

Όσον αφορά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, επισημάνθηκε ότι το Συμβούλιο έχει συμβάλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο όμως χρειάζεται παρακολούθηση και ολοκλήρωση με σκοπό την ουσιαστική απλοποίηση, ώστε να εξυπηρετεί τους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας και να αποτελέσει σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο για τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ