ΙΣΝ: Επιτυχές το Συνέδριο για την Κοινωφελή Δράση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Κοινωφελή Δράση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 26 και 27 Ιουνίου.

Το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 90 Έλληνες και ξένοι ομιλητές, πραγματεύτηκε, μέσω 20 θεματικών συζητήσεων και ομιλιών, τρία κυρίως ζητήματα που απασχολούν τόσο την ελληνική κοινωνία, όσο και την παγκόσμια κοινότητα:

1. Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων: Το φαινόμενο της ανεργίας των νέων και πρωτοβουλίες δημιουργίας νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά
2. Φιλανθρωπία και Ηθική
3. Τέχνες και Πολιτισμός: Δημιουργικά Κεφάλαια και η οικονομική και κοινωνική σημασία τους.

Την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, ο οποίος ανέφερε: «Σκοπός του συνεδρίου, από την αρχή, ήταν να λειτουργήσει ως φόρουμ για τη συζήτηση και ανάλυση πολλαπλών και πολύπλοκων ζητημάτων, που αποσχολούν και προβληματίζουν όλους μας. Το φετινό συνέδριο δε διαφέρει από τα προηγούμενα από αυτή την άποψη.  Τα φετινά θέματα, ανεργία των νέων, ηθική και φιλανθρωπία, και δημιουργικά και πολιτιστικά κεφάλαια, ως μοχλοί ευημερίας και ανάπτυξης, είναι ενδεικτικά της συνεχούς εξέλιξης του συνεδρίου σε ένα φόρουμ για τη συζήτηση σύγχρονων και κρίσιμων ζητημάτων. Με μια πρώτη ματιά, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι τα τρία θέματα είναι αρκετά ανόμοια, αλλά υπάρχει ένα κοινό νήμα που διατρέχει και τα τρία. Το μεσαίο θέμα του συνεδρίου, φιλανθρωπία και ηθική, εδραιώνει τα άλλα δύο και θέτει μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να μας απασχολούν συνεχώς. Πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων σε μια κλίμακα που επιφέρει απτές και σημαντικές βελτιώσεις; Αν οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επιπλέον κατάρτιση μορφωμένων νέων, παρέχοντάς τους δεξιότητες που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένεςανάγκες, πώς βοηθάμε νέους με λιγότερα προσόντα; Γιατί έχουμε επικεντρωθεί σε νέους και όχι στους ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι; Σε ποιον δίνουμε, πόσο και για ποιο λόγο; Πώς μπορεί κάποιος να διαπραγματευτεί το κοινό έδαφος όπου συγκλίνουν ιδιωτικά, δημόσια και φιλανθρωπικά συμφέροντα; Πώς παρέχει κάποιος υποστήριξη σε ένα τοπίο που καθορίζεται από έντονα φαινόμενα διαφθοράς; Αποτελούν η τέχνη και ο πολιτισμός προτεραιότητα σε περιόδους έντονης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης; Ποιος καθορίζει τη διαμόρφωση πολιτικής και διατηρούν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα το δικαίωμα να επηρεάζουν πολιτικές διαδικασίες; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά ερωτήματα, που όλοι μας πρέπει να αναρωτηθούμε. Όλοι μας στον φιλανθρωπικό χώρο, είτε πραγματοποιούμε είτε αποδεχόμαστε δωρεές, μας απασχολεί να κάνουμε το καλό. Αλλά, καθώς λειτουργούμε μέσα σε ένα όλο και πιο σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον, θα πρέπει να ασχολούμαστε εξίσου με το να κάνουμε αυτό που είναι σωστό».

Όλες οι συζητήσεις και ομιλίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου εστίασαν στο φαινόμενο του ανησυχητικά υψηλού ποσοστού ανεργίας που πλήττει τη νέα γενιά τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα παγκόσμιες πρωτοβουλίες, που προσπαθούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Την ίδια ημέρα, παρουσιάστηκαν τα τρία νέα πιλοτικά προγράμματα που εξετάζει ως πιθανές δωρεές το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του, ύψους €100 εκατομμυρίων, για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποσκοπεί στον σχεδιασμό καινοτόμων προγραμμάτων, ικανών να οδηγήσουν αφενός στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης για τη νέα γενιά και αφετέρου στη μακροπρόθεσμη κοινωνική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, τα τρία πιλοτικά προγράμματα που εξετάζει το Ίδρυμα στοχεύουν στα εξής:

• Ώθηση και στήριξη επιχειρηματικότητας
• Γεωργική ανάπτυξη
• Προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού

Το Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελεί πλέον έναν ετήσιο θεσμό, σημαντικό κομμάτι της δράσης του Ιδρύματος, μέσω του οποίου αποσκοπεί να εξετάσει τον συνεχώς μεταβαλλόμενο ρόλο και την αυξανόμενη σημασία της κοινωφελούς δράσης σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο και να μελετήσει, με τη βοήθεια ειδικών διεθνούς εμβέλειας, ζητήματα που αφορούν τη σύγχρονη κοινωνία των πολιτών, τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στους ομιλητές του συνεδρίου βρίσκονταν, μεταξύ άλλων οι Jamie McAuliffe, πρόεδρος& CEO, Education for Employment, Annie Knickman, Program Director for the Youth Initiative, McKinsey & Company, Gayle Jennings-O’Byrne, Vice President–Northeast Region, JPMorgan Chase Global Philanthropy, Vasilis Papakonstantinou, Chairman, MIT Enterprise Forum Greece, Nicole Goldin, Director, Youth, Prosperity and Security Initiative, Center for Strategic and International Studies, Sir Howard Bernstein, CEO, Manchester City Council, Todd Bishop,  Senior Deputy Director, External Affairs, Museum of Modern Art, Katie Dixon, Director of Special Projects, Brooklyn Academy of Music, Jennifer McCrea, Senior Research Fellow, Hauser Institute for Civil Society, Harvard Kennedy School και πολλοί άλλοι.