Οι νικητές του διαγωνισμού των Changemakers

«Οι εξαιρετικοί νικητές αυτού του διαγωνισμού μας προτρέπουν να σκεφτούμε πως πάντα υπάρχει μια λύση στα πιο απαιτητικά προβλήματα και πως η καινοτομία συνδυασμένη με δυνατά επιχειρηματικά χαρακτηριστικά μπορούν να δημιουργήσουν μια απίστευτη κοινωνική αλλαγή» είπε ο Arnaud Mourot, Διευθυντής της Ashoka Europe.

Ο διαγωνισμός είναι μια πρωτοβουλία της Ashoka, της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative), του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, της Boehringer Ingelheim Hellas και της SAP Hellas για την ανάδειξη καινοτόμων λύσεων για κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα.

Οι νικητήριες ομάδες στον διαγωνισμό «Destination: Change. New Solutions for Greece» επιλέχτηκαν βάσει τριών  σημαντικών κριτηρίων που έχουν προκαθοριστεί από το πρόγραμμα των Ashoka Changemakers:

•    Καινοτομία: μια ουσιαστική διαφοροποίηση από άλλες πρωτοβουλίες του ίδιου πεδίου, μια πρωτοβουλία που δημιουργεί μια νέα αξία.
•    Κοινωνικός Αντίκτυπος: ένα ισχυρό αποτέλεσμα για την ελληνική κοινωνία, που επιδρά άμεσα και θετικά στις ζωές των ανθρώπων και που παρουσιάζει δυναμική επέκτασης.
•    Βιωσιμότητα: ένα ξεκάθαρο πλάνο που πετυχαίνει μακροπρόθεσμους στόχους, που εξασφαλίζει οικονομική  σταθερότητα και επιτυγχάνει δυνατές συνεργασίες και αξιοποιεί υποστηρικτικά δίκτυα.

Οι νικητές επιλέχθηκαν ανάμεσα σε παραπάνω από 90 συμμετοχές, αντιπροσωπεύοντας την πιο καινοτόμα και πολλά υποσχόμενη λύση σε κάθε κατηγορία:

1. Κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού  – €10,000. Παρέχεται από την: Ελληνική Πρωτοβουλία

ΜΠΟΡΟΥΜΕ, Saving Food Saving Lives – Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα. Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ λειτουργεί ως κόμβος επικοινωνίας των δωρητών τροφίμων και των φορέων – αποδεκτών, δημιουργώντας «γέφυρες» μεταξύ του εκάστοτε δωρητή και του πιο κατάλληλου αποδέκτη.

2. Ενδυνάμωση της κοινοτικής ανάπτυξης μέσα από περιβαλλοντικές λύσεις  -€10,000. Παρέχεται από: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

xorafaki.gr– Το xorafaki.gr αποτελείται από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, που μέσω μιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, καθοδηγεί όσους ενδιαφέρονται στα πρώτα βήματα της αξιοποίησης ενός χωραφιού, από την καλλιέργεια έως την παραγωγή και τη διάθεση, ακόμη και στην τυποποίηση και την εξαγωγή των προϊόντων τους.

3. Στήριξη για υγιή και ενεργά γηρατειά  – €10,000. Παρέχεται από: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Brace Κοιν.Σ.Επ. – H Brace εκπαιδεύει φροντιστές (γονείς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικούς) στην Τεχνική Marte Meo. H τεχνική προάγει την ανάπτυξη ασφαλών σχέσεων με ενσυναίσθηση, τη θετική συναισθηματική σύνδεση με τους έχοντες ανάγκη κ’ ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εξουθένωσης του φροντιστή (burn-out). Επιπρόσθετα, στηρίζει τα παιδιά να αποφύγουν την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα από την ανάπτυξη κοινωνικών και οικονομικών δεξιοτήτων μέσω του προγράμματος Aflatoun.

4. Καινοτομίες για την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη – €10,000. Παρέχεται από: Boehringer Ingelheim Ellas

Filisia – To filisia δημιουργεί μουσικά πολυμέσα που είναι προσβάσιμα σε άτομα με ειδικές ανάγκες για να υποστηρίξουν τη διαδικασία αποκατάστασής τους. Αυτά τα πολυμέσα είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμα στις εξατομικευμένες ανάγκες και ικανότητες του κάθε χρήστη.

Το πάνελ των κριτών του διαγωνισμού αποτέλεσαν οι:  Eric Rosenthal (Ashoka Fellow), Iδρυτής και Διευθυντής τους Disability Rights International (DRI)- Mιχάλης Πρίντζος, Υπεύθυνος Προγράμματος Τhe Hellenic Initiative- Ivan Juric, Yπεύθυνος Κοινωνικής Πρόνοιας & Κοινοτικής Ανάπτυξης Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση- Εμμανουήλ Μιττάκης, Επικεφαλής Επικοινωνίας Boehringer Ingelheim Ellas & του παγκόσμιου προγράμματος «Making More Health»-  Μάνος Ραπτόπουλος, COO Νότιας Ευρώπης και Διευθυντής της SAP Hellas, Cyprus & Malta.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here