Κτίζοντας Υπεύθυνες Εταιρείες – Λύσεις για Καλύτερο Αύριο

10ο ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 10ο ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με θέμα “Κτίζοντας Υπεύθυνες Εταιρείες – Λύσεις για ένα Καλύτερο Αύριο”, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Επιμελητηρίου, την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Ηλίας Σπυρτούνιας σηματοδότησε την έναρξη του Συνεδρίου λέγοντας: «Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για δέκατη συνεχή  χρονιά προβάλλει και συμβάλλει στο θεσμό της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με την ετήσια διεξαγωγή του μεγάλου συνεδρίου του αλλά και με τις άλλες δράσεις που πραγματοποιεί. Οι αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη σημερινή οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση που διέρχεται σήμερα η χώρα μας, αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αξία. Σίγουρα οι αρχές αυτές, πρέπει, σήμερα, να επεκταθούν έξω από τα όρια των εταιρικής  δραστηριότητας και φιλοσοφίας, στην ευρύτερη κοινότητα, στις πόλεις, στις γειτονίες με την ενεργή, πια, συμμετοχή των πολιτών. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη πρέπει να οδηγήσει στην Ατομική και Συλλογική Κοινωνική Ευθύνη των πολιτών για τη δημιουργία μιας πραγματικά ευνομούμενης και βιώσιμης κοινωνίας με αρχές, αξίες και κυρίως, συνείδηση που να διέπουν τις πράξεις όλων μας».

Το συνέδριο χαιρέτησε ο κ. Μάριος Τ. Κυριακού, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη, παρά τις δύσκολες εποχές, να επενδύουν οι επιχειρήσεις σε πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, επειδή η ΕΚΕ αποτελεί αναπόσπαστό κομμάτι του επιχειρείν καθώς ο πελάτης θα προτιμήσει την εταιρεία που δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο.

Η κ. Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΕΚΕ, η οποία επισήμανε ότι οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας έχουν πιστοποιήσει ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και το χτίσιμο υπεύθυνων εταιρειών είναι πραγματικά μονόδρομός στη διαμόρφωση συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς επίσης και η γνώση και η εμπειρία που έχει αποκτηθεί οφείλουν να αποτελούν διδάγματα για την ανάπτυξη και εφαρμογή υπεύθυνων πρακτικών με σκοπό οι επιχειρήσεις να συμβάλλουν στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

Τέλος,  ο κ. Στέλιος Σταυρίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΚΕ του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει αν προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα, με κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα, εφαρμόζοντας άριστες πρακτικές ώστε το επιχειρείν να συνδέεται πάντοτε με την αριστεία σε όλους τους τομείς.

Κοινή εκτίμηση όλων των συμμετεχόντων, ήταν ότι η ΕΚΕ πρέπει να αποτελεί ενέργεια, ανεξάρτητη, από το άσχημο οικονομικό περιβάλλον και να ενισχυθεί ως επιχειρηματική πολιτική, ακόμη και με περιορισμένους προϋπολογισμούς, προκειμένου να συνεχίσει η επιχείρηση να προσφέρει στη κοινωνία.

Ομιλητές του Συνεδρίου ήταν εκπρόσωποι εταιρειών  με διακεκριμένη δράση στο χώρο της ΕΚΕ. Συγκεκριμένα:

Στην ενότητα για θέματα υπεύθυνης ηγεσίας και τις στρατηγικές για αειφόρο ανάπτυξη συμμετείχαν οι: Δημήτρης Βιδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος  Όμιλος Κορρές, Ernst-Jan Stigter, Διευθύνων Σύμβουλος Microsoft Ελλάς, Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, Μέλος ΔΣ και Chief Communication Officer  Όμιλος Μυτιληναίος.

Στην ενότητα για τις πολιτικές ανάμειξης των εργαζομένων στην υιοθέτηση πρακτικών ΕΚΕ συμμετείχαν οι: Ντέπη Τζιμέα, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας Όμιλος ΟΤΕ, Αλεξία Μαχαίρα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας ΑΒ Βασιλόπουλος, Αγγελική Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων Nestle Ελλάς, Ναυσικά Ζευγωλή, Υπεύθυνη Εταιρικής Υπευθυνότητας Vodafone.

Στην ενότητα για την σύνδεση επιχειρήσεων με την κοινωνία συμμετείχαν οι: Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Praksis, Εκάβη Βαλλερά, Διευθύντρια ΔΕΣΜΟΣ, Αναστασία Αγγελή Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων Diageo Ελλάς.

Στην ενότητα για την κρίση και τις προκλήσεις αναφορικά με το περιβάλλον οι: Γεώργιος Στουρνάρας, Καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Καραβέλλας,  Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Αντιπρόεδρος Aldemar Hotels/ Πρόεδρος Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής & Μέλος ΔΣ Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Και τέλος στην ειδική ενότητα αναφορικά με το εμπόριο και την εκμετάλλευση των ανθρώπων οι: Μαρία Σταμάτη, Δικηγόρος & Ιδρυτικό Μέλος The A21 Campaign και  Ηρακλής Μοσκώφ, Εμπειρογνώμων Σύμβουλος/ Συντονιστής Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων Υπουργείο Εξωτερικών.

Το συνέδριο συντόνισαν ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, ο Δημήτρης Γλύστρας, Δημοσιογράφος του Euro2day, ο Γιάννης Διονάτος, Δημοσιογράφοςστο  Green Business, η Νατάσσα Σπαγγαδώρου, Δημοσιογράφος στο Κέρδος και η Πηνελόπη Γαβρά Δημοσιογράφος της  NET.

Χορηγός Επικοινωνίας του Συνεδρίου υπήρξε το περιοδικό CSR Review.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ